Μίκα Ιατρίδη: «Να καταβάλλει άμεσα ο Οίκος Ναύτου τα οφειλόμενα του 2012 στα φαρμακεία της Καλύμνου»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Ναυτιλίας και Αιγαίου κατέθεσε η Μίκα Ιατρίδη σχετικά με τη μη καταβολή των οφειλομένων του Οίκου Ναύτου, για το 2012, προς τα φαρμακεία της Καλύμνου.

Η καταβολή πρέπει να γίνει από τη στιγμή που, όπως σημειώνει στην ερώτηση της η Βουλευτής Δωδεκανήσου, έχουν ήδη γίνει πληρωμές από τον Οίκο Ναύτου στα φαρμακεία του Πειραιά και της Χίου. Επιπλέον, τονίζει η Μίκα Ιατρίδη, σε λίγο τα φαρμακεία στην Κάλυμνο δεν θα μπορούν να καλύψουν τους ασφαλισμένους τους, ενώ η μη καταβολή των οφειλομένων έχει οδηγήσει, ήδη, στο κλείσιμο δυο φαρμακείων.

Στην ερώτηση της, η υπεύθυνη του Τομέα Ναυτιλίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ζητά να πληροφορηθεί, πέρα από το πότε θα καταβληθούν τα οφειλόμενα στα φαρμακεία της Καλύμνου, και με βάση ποια κριτήρια επιλέγονται οι περιοχές της χώρας στις οποίες ο Οίκος Ναύτου καταβάλλει τα οφειλόμενα του.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς Υγείας, Ναυτιλίας και Αιγαίου

ΘΕΜΑ: «Οφειλόμενα Οίκου Ναύτου στα φαρμακεία της Καλύμνου».

Είναι γνωστό ότι το ακριτικό νησί της Καλύμνου είναι ένα νησί με πλούσια ναυτική παράδοση και πολλούς ναυτικούς. Ως εκ τούτου, ένα από τα κυριότερα ταμεία υγειονομικής περίθαλψης που εξυπηρετεί το νησί είναι ο Οίκος Ναύτου. Όμως, ο Οίκος Ναύτου δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του προς τους φαρμακοποιούς του νησιού και δεν έχει καταβάλλει καμία από τις οφειλές του 2012 προς τα φαρμακεία μέχρι και σήμερα.

Η μη καταβολή των οφειλομένων έχει δημιουργήσει, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Καλύμνου, σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης των φαρμακείων, τα οποία κάνουν ό,τι μπορούν για να εξυπηρετήσουν μια ναυτική ακριτική περιοχή, η οποία έχει πληγεί από την κρίση και τη μετανάστευση. Παρόλα αυτά, η μη καταβολή των οφειλομένων έχει ήδη οδηγήσει στο κλείσιμο δυο φαρμακείων, ενώ τα εναπομείναντα βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. Την ίδια στιγμή προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι σε άλλους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, όπως του Πειραιά και της Χίου, έχουν καταβληθεί – και πολύ σωστά – τα οφειλόμενα του Οίκου Ναύτου.

Επειδή η διακριτική μεταχείριση μεταξύ περιοχών της ίδιας χώρας δεν αποτελεί υπόδειγμα σωστής διοίκησης. Επειδή η Κάλυμνος είναι μια ακριτική νησιωτική περιοχή, παγκοσμίως γνωστή ως το «νησί των σφουγγαράδων». Επειδή το δήθεν πλεόνασμα δεν μπορεί να βασίζεται στην εγκατάλειψη των νησιών και τη μη καταβολή των οφειλομένων του κράτους προς τους ακρίτες νησιώτες. Επειδή με τη διαιώνιση της κατάστασης αυτής τα φαρμακεία δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους για πολύ καιρό ακόμα.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί

1.    Πότε θα καταβληθούν τα οφειλόμενα του Οίκου Ναύτου στους φαρμακοποιούς της Καλύμνου;
2.    Με βάση ποια κριτήρια επιλέγονται οι περιοχές της χώρας στις οποίες ο Οίκος Ναύτου καταβάλλει τα οφειλόμενα του;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...