Μίκα Ιατρίδη: «Η συγκυβέρνηση συνεχίζει να καταργεί τις δημόσιες υπηρεσίες στα νησιά μας. Καταργεί την Ε.Υ.Δ.Ε. Ύδρευσης Ρόδου, όταν το μέγιστο ζητούμενο για ένα νησί είναι το νερό»

ΤΣΑΜΠΙΚΑ (ΜΙΚΑ) ΙΑΤΡΙΔΗ
 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


Ρόδος, 19 Σεπτεμβρίου 2013

Μίκα Ιατρίδη: «Η συγκυβέρνηση συνεχίζει, απτόητη, να καταργεί τις δημόσιες υπηρεσίες στα νησιά μας. Καταργεί την Ε.Υ.Δ.Ε. Ύδρευσης Ρόδου, όταν το μέγιστο ζητούμενο για ένα νησί είναι το νερό».

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατέθεσε η Μίκα Ιατρίδη, σχετικά με την επικείμενη κατάργηση της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων (Ε.Υ.Δ.Ε.) Ύδρευσης Ρόδου και τη συνακόλουθη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων της.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου, αναφέροντας και το ενημερωτικό σημείωμα των υπαλλήλων της Ε.Υ.Δ.Ε., σημειώνει ότι από τις δεκαέξι ΕΥΔΕ σε όλη την Ελλάδα, καταργείται αυτή της Ρόδου, τη στιγμή που ένα σημαντικό έργο – το φράγμα Γαδουρά – βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην ερώτηση της, η Μίκα Ιατρίδη τονίζει ακόμη, ότι τίθεται για μια ακόμη φορά στο περιθώριο η Ρόδος, ενώ, σχετικά με τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, η συγκυβέρνηση δεν εφαρμόζει καν τους νόμους που ψηφίζει, αρκεί να συμπληρώσει τα νούμερα απολύσεων που της έχει ζητήσει η Τρόικα.

Καταλήγοντας, η βουλευτής Δωδεκανήσου, ζητά να μην προχωρήσει η κατάργηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, η οποία αποτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο προσλήφθηκε με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:    Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
            Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
    
ΘΕΜΑ: «Κατάργηση Ε.Υ.Δ.Ε. Ύδρευσης Ρόδου και διαθεσιμότητα υπαλλήλων».

Πιστή στις επιταγές των δανειστών μας, η συγκυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών και τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων τους, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς σχέδιο, παρά μόνο με την οριζόντια λογικά της συμπλήρωσης του απαραίτητου αριθμού ανθρώπων που οι δανειστές μας ζητούν να καρατομηθούν.

Φυσικά, στο σχέδιο αυτό της συγκυβέρνησης δεν μπορούσε να λείπει μια ακόμη υπηρεσία που αφορά στα Δωδεκάνησα, την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (Ε.Υ.Δ.Ε.) Ύδρευσης Ρόδου. Σύμφωνα με επιστολή των υπαλλήλων της, η συγκεκριμένη υπηρεσία «συστάθηκε στο τέλος του 2001, με αντικείμενο την παρακολούθηση και διαχείριση της σύμβασης κατασκευής του έργου του Φράγματος Γαδουρά ενώ αργότερα ανέλαβε και άλλα Δημοσία Έργα. Έχει καθήκοντα Διευθύνουσας Υπηρεσίας Κατασκευής σύμφωνα με τη νομοθεσία των Δημοσίων Έργων. Η δύναμη της Υπηρεσίας είναι 10 υπάλληλοι με Σ.Α.Χ. εκ των οποίων 5 Διπλ. Μηχανικοί, 2 Μηχανικοί Τ.Ε. και 3 Εργοδηγοί καθώς και ο Διευθυντής οι οποίος είναι μόνιμος υπάλληλος με παράλληλα καθήκοντα στην Ε.Υ.Δ.Ε. ΠΑΘΕ.»

Για την ολοκλήρωση της Φράγματος Γαδουρά, την εξασφάλιση της αποδοτικής λειτουργίας του και της παράδοσης του στη ΔΕΥΑΡ απαιτούνται τουλάχιστον δεκαέξι μήνες από σήμερα.   Σύμφωνα με την επιστολή, «με βάση τα σενάρια για τη διαθεσιμότητα, έχει προαποφασιστεί η κατάργηση της Ε.Υ.Δ.Ε. Ύδρευσης Ρόδου, χωρίς να έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με τη διαχείριση κατασκευής και απόδοσης του έργου. Ακόμα και αν σχεδιάζεται η μεταφορά της αρμοδιότητας διαχείρισης του έργου στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ή στον Δήμο της Ρόδου, θα προκύψουν προβλήματα χρονικής υστέρησης, ενημέρωσης και συντονισμού της νέας υπηρεσίας και πρακτικά άμεση διακοπή και μεσοπρόθεσμη καθυστέρηση της εξέλιξης του έργου, δεδομένου της πολυπλοκότητας και του μεγέθους αυτού.

Επειδή «η Ε.Υ.Δ.Ε. Ρόδου είναι η μοναδική Υπηρεσία της Δωδεκανήσου που υπάγεται απευθείας στο Υπ. Υποδομών, κάτι που σημαίνει ότι η κατάργηση της απομονώνει και υποβαθμίζει την περιοχή μας. Επισημαίνεται πως οι μοναδικές Ε.Υ.Δ.Ε. για τις οποίες έχει προαποφασιστεί η κατάργηση, είναι αυτές της Ρόδου και της Κάρλας (σε σύνολο δεκαέξι (16) Ε.Υ.Δ.Ε. σε όλη την Ελλάδα)».

Επειδή, «όλοι οι υπάλληλοι που υπηρετούν  σήμερα στην Ε.Υ.Δ.Ε. ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΡΟΔΟΥ, ο οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι Ρόδου μαζί με τις οικογένειες τους, προσλήφθηκαν με την από 13-1-2004 προκήρυξη, μέσω ΑΣΕΠ και ανήκουν στο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων (Γ.Γ.Δ.Ε.).

Επειδή, «σύμφωνα με την παρ. 2 του  Άρθρ. 90 του Ν.4172/13 «η επιλογή του προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης θέσης διενεργείται με βάση την αποτίμηση των προσόντων όλων των υπαλλήλων του κλάδου ή και της ειδικότητας που ανήκουν οι υπό κατάργηση θέσεις του φορέα», ήτοι δηλαδή μετά την αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων της Γ.Γ.Δ.Ε.

Επειδή, η μοναδική περίπτωση με την οποία μπορεί το σύνολο των υπαλλήλων της Υπηρεσίας να μεταφερθεί χωρίς αξιολόγηση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι μέσω κατάλληλης Νομοθετικής Ρύθμισης, σύμφωνα με το άρθρο 91 του Ν.4172/13 και, συνεπώς, οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, με την οποία ενδέχεται να τεθούν οι υπάλληλοι της ΕΥΔΕ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΡΟΔΟΥ σε διαθεσιμότητα, είναι παράνομη και καταχρηστική.

Επειδή, η κατάργηση μιας ακόμη υπηρεσίας που αφορά στις υποδομές της Ρόδου σημαίνει ότι η συγκυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τα νησιά μας.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί

1.    Θα προχωρήσουν στην κατάργηση της Ε.Υ.Δ.Ε. Ύδρευσης Ρόδου, παρά τη σημασία που έχει η υπηρεσία για τις υποδομές ύδρευσης της Ρόδου, βασικής υπηρεσίας για κάθε τόπο;
2.    Σκοπεύουν να εφαρμόσουν το Ν.4172/13 για τους υπαλλήλους, ή σκοπεύουν να παρανομήσουν και να μην εφαρμόσουν το νόμο που οι ίδιοι κατέθεσαν και ψήφισαν, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Τρόικας;
3.    Πως ακριβώς σκοπεύουν να μεταφέρουν τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας αυτής, με δεδομένο ότι οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτήν είναι απολύτως εξειδικευμένοι, πολύ περισσότερο όταν και για τις Περιφέρειες αναμένονται απολύσεις υπαλλήλων;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη
   

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Γνωρίζουμε τι έγινε στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Ρόδου και πως βγήκε το αποτέλεσμα αλλά τώρα στο...
Η ΣΥΜΗ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ. ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΥ ΦΑΡΜΑΚΙΔΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ Η Σύμη γεωπολιτικά...
Οχτώ το πρωί, σήμερα και το δημαρχείο της Ρόδου δείχνει την απόλυτη παρακμή που βιώνει το νησί εδώ...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...