Μίκα Ιατρίδη: «Δώστε τώρα λύση για τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης στη Σύμη»

Eρώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου, κατέθεσε η Μίκα Ιατρίδη σχετικά με τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης στη Σύμη. Στην ερώτησή της, η βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα, ώστε να μπορέσει η ΔΕΥΑ Σύμης να καταβάλλει τις οφειλές της στη ΔΕΗ, και να μην σταματήσει η λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης.

 

Επιπλέον, η Μίκα Ιατρίδη, τονίζει ότι στην περίπτωση που σταματήσουν οι μονάδες αφαλάτωσης το κόστος ύδρευσης για τη Σύμη, μέσω υδροφόρων,  θα ανέρθει σε 5.000.000 ευρώ το χρόνο από 700.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με πάνω από 4.000.000 ευρώ. Τέλος, με την ερώτηση της η βουλευτής Δωδεκανήσου, θίγει και το γεγονός ότι νησιά του Ιουνίου με τη μισή παραγωγή νερού χρηματοδοτούνται με τετραπλάσια ποσά από ότι η Σύμη.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους Υπουργούς: Εσωτερικών - Ναυτιλίας και Αιγαίου

                                       

ΘΕΜΑ: «Λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης Σύμης».

 

Από τον Φεβρουάριο του 2010 είχα καταθέσει ερώτηση σχετικά με τη χρηματοδότηση και την απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης στη Σύμη. Τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν, αλλά επιδεινώνονται, τη στιγμή μάλιστα που το Υπουργείο Εσωτερικών δεν φαίνεται να κατανέμει με δίκαιο τρόπο τα χρήματα για την λειτουργιά εργοστασίων παράγωγης νερού. Για παράδειγμα, νησιά στο Ιόνιο με λιγότερη από την μισή παραγωγή νερού λαμβάνουν τετραπλάσια  ποσά από ότι η Σύμη.

 

Σημειώνεται ότι τα έξοδα λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης έχουν οδηγήσει την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Σύμης στα όρια της χρεοκοπίας, με άμεσο πρόβλημα την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Δ.Ε.Η. Αυτή τη στιγμή, η ΔΕΥΑ Σύμης απειλείται με διακοπή της ηλεκτροδότησης, όταν το ποσό που απαιτείται ως προκαταβολή από τη Δ.Ε.Η., προκειμένου να ρυθμιστούν οι οφειλές σε μηνιαίες δόσεις ανέρχεται στα 42.292,72 ευρώ.

 

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι η παύση λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης και η μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία θα επιφέρει κόστος 5.000.000 ευρώ ετησίως στον κρατικό προϋπολογισμό. Το ποσό αυτό εξοικονομείται από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο εξασφαλίζεται η λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης, τη στιγμή που τα συνολικά έξοδα ετησίως από τις μονάδες υπολογίζονται γύρω στις 700.000 ευρώ.

 

Επειδή, αν δεν γίνει άμεση επιχορήγηση με το ποσό αυτό η διακοπή λειτουργιάς των μονάδων αφαλάτωσης θα είναι αναπόφευκτη. Επειδή, είναι παράλογο η κυβέρνηση να μην στηρίζει τις επίπονες προσπάθειες που έχουν γίνει για να καταστήσουν τη Σύμη αυτάρκη στο θέμα της υδροδότησης.

 

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί

 

  1. Θα προχωρήσει άμεσα η επιχορήγηση του ποσού των 42.292,72 ευρώ, ώστε να μην διακοπεί η λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης της Σύμης;
  2. Ποια μέτρα θα ληφθούν, ώστε να δοθεί συνολική λύση στο πρόβλημα της λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης της Σύμης, αλλά και των υπόλοιπων μικρών νησιών που διαθέτουν αντίστοιχες μονάδες;

 

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μαθητές απο Λύκειο της Ρόδου(Βενετόκλειο) πήγαν να κολυμπήσουν στην παραλία "Ελλη", εννοείται όχι...
Εικόνες ντροπής σήμερα στο διεθνές αεροδρόμιο Διαγόρας που διαχειρίζεται η Fraport. Μια σύντομη...
Μια προσωπική περιπέτεια, στη φάση της αρχικής ιατρικής αντιμετώπισης και της σχολαστικής...
Δημ. Γάκης: Πως πάλεψα το πολλαπλό μυέλωμα – Κατάθεση ψυχής στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου - Ο πρώην...