Μίκα Ιατρίδη: «Βόμβα στα θεμέλια του τουρισμού μας οι παράνομες ενοικιάσεις κατοικιών και καταλυμάτων σε τουρίστες»

Μίκα Ιατρίδη: «Βόμβα στα θεμέλια του τουρισμού μας οι παράνομες ενοικιάσεις κατοικιών και καταλυμάτων σε τουρίστες».

Το ζήτημα των παράνομων ενοικιάσεων κατοικιών και καταλυμάτων σε τουρίστες έφερε με ερώτηση της στη Βουλή η Μίκα Ιατρίδη, με την οποία ζητά από τους Υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού να λάβουν άμεσα μέτρα για την πάταξη του φαινομένου.

Στην ερώτηση της η βουλευτής Δωδεκανήσου, τονίζει ότι τα διαφυγόντα έσοδα για το κράτος κυμαίνονται – σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Τράπεζας της Ελλάδος – μεταξύ 500 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ, ποσά που η είσπραξη τους θα απέτρεπε τις μειώσεις στις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα.

Τέλος, σημειώνει η Μίκα Ιατρίδη, η τακτική της παράνομης ενοικίασης θα οδηγήσει σε νέες απώλειες θέσεων εργασίας και θα θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία των νόμιμων επιχειρήσεων.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού

ΘΕΜΑ: «Παράνομες ενοικιάσεις εξοχικών κατοικιών και καταλυμάτων στα Δωδεκάνησα».

Εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου επανέρχεται το σημαντικό πρόβλημα των παράνομων ενοικιάσεων εξοχικών κατοικιών και καταλυμάτων σε τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας. Σημειώνεται ότι πολλές από τις κατοικίες αυτές είναι αγορασμένες από ξένους, οι οποίοι μετά τις νοικιάζουν με πολύ υψηλά μισθώματα στους τουρίστες.

Το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά έντονο στα Δωδεκάνησα, και ιδιαίτερα τη Ρόδο, με αποτέλεσμα οι νόμιμες τουριστικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και την Τράπεζα της Ελλάδος, τα «διαφυγόντα» έσοδα για τον τουρισμό της χώρας και το ελληνικό δημόσιο από την παράνομη μίσθωση εξοχικών και πολυτελών κατοικιών ετησίως, κυμαίνονται μεταξύ τα 500 εκατ. έως και 1 δισ. ευρώ, ενώ η τακτική αυτή οδηγεί σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στον τουρισμό.

Επειδή η τακτική αυτή είναι παράνομη. Επειδή τα διαφυγόντα έσοδα για το κράτος είναι πάρα πολλά και, ενδεχομένως, η είσπραξη τους να απέτρεπε τις περαιτέρω μειώσεις σε συντάξεις και επιδόματα. Επειδή τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία των νόμιμων επιχειρήσεων και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί

1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβουν για την αποτροπή του φαινομένου της παράνομης ενοικίασης εξοχικών κατοικιών και καταλυμάτων; 2. Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει από τους αρμόδιους φορείς, όπως ο ΕΟΤ και το ΣΔΟΕ και ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών; 3. Έχουν αξιοποιηθεί τα στοιχεία που έχει καταθέσει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και ειδικά η λίστα με ηλεκτρονικές διευθύνσεις ιστοσελίδων που προωθούν παράνομα καταλύματα;

Η Ερωτώσα Βουλευτής Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...