Μίκα Ιατρίδη: «Αν δεν πάρετε άμεσα μέτρα, στα Δωδεκάνησα και το ανατολικό Αιγαίο θα ταξιδεύουν μόνο πλοία με τουρκική σημαία»

Μίκα Ιατρίδη: «Αν δεν πάρετε άμεσα μέτρα, στα Δωδεκάνησα και το ανατολικό Αιγαίο θα ταξιδεύουν μόνο πλοία με τουρκική σημαία».

Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Αιγαίου και Εξωτερικών, κατέθεσε η Μίκα Ιατρίδη για το γεγονός ότι, τα τουρκικά πλοία δεν εφαρμόζουν την ελληνοτουρκική συμφωνία για τις θαλάσσιες συνδέσεις μεταξύ λιμένων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και των παραλιών της Τουρκίας.

Αποτέλεσμα της τακτικής αυτής, εκ μέρους των Τούρκων πλοιοκτητών, είναι τα αντίστοιχα ελληνικά πλοία, να λειτουργούν σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και να καθίσταται ορατός ο κίνδυνος, να μην μείνει πλοίο με ελληνική σημαία στις συγκεκριμένες γραμμές.

Στο κείμενο της ερώτησης, η υπεύθυνη του τομέα Ναυτιλίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων επισημαίνει ακόμη, ότι έχουν γίνει πολλές καταγγελίες από τους Έλληνες πλοιοκτήτες, αλλά οι υπηρεσίες των αρμόδιων Υπουργείων δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται.

Κλείνοντας, η βουλευτής Δωδεκανήσου, ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να πληροφορηθεί για τις ενέργειες που έχουν προβεί, ώστε να τηρούνται οι συμφωνίες μεταξύ των δυο κρατών και τα μέτρα που θα λάβουν, για την προστασία των πλοίων υπό ελληνική σημαία, από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των αντίστοιχων τουρκικών.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς: Ναυτιλίας και Αιγαίου Εξωτερικών

ΘΕΜΑ: «Τα πλοία υπό τουρκική σημαία δεν εφαρμόζουν την ελληνοτουρκική συμφωνία για τις θαλάσσιες συνδέσεις μεταξύ λιμένων νησιών ανατολικού Αιγαίου και Τουρκίας».

Με το νόμο 2900/01 κυρώθηκε στη Βουλή των Ελλήνων η ελληνοτουρκική συμφωνία σχετικά με τις θαλάσσιες συνδέσεις μεταξύ λιμένων νησιών του ανατολικού Αιγαίου – Ρόδος, Κως, Σάμος, Χίος, Μυτιλήνη – και των αντίστοιχων λιμένων στα παράλια της Τουρκίας. Παρόλα αυτά, οι προϋποθέσεις του 2900/01, η ερμηνευτική εγκύκλιος της 6-9-2006 του τότε Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καθώς και το άρθρο 54 του πρόσφατου νόμου 4150 του Υπουργείου Ναυτιλίας παραβιάζονται συστηματικά και προκλητικά από τα τουρκικά πλοία που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω θαλάσσιες συνδέσεις.

Επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων επιδεικνύουν ανοχή ή αδιαφορία στις επανειλημμένες αναφορές – καταγγελίες των Ελλήνων πλοιοκτητών, γεγονός που τους έχει υποχρεώσει να καταφύγουν με μηνυτήριες αναφορές στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Επειδή οι Έλληνες πλοιοκτήτες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό των Τούρκων πλοιοκτητών και σε λίγο στις θάλασσες του Ανατολικού Αιγαίου θα ταξιδεύουν μόνο πλοία με τουρκική σημαία. Επειδή, από την υπόθεση, πέραν φυσικά από την εθνική διάσταση και σημασία της, εγείρονται και ζητήματα υπέρμετρων χρεώσεων των ελληνικών πλοίων που προσεγγίζουν τουρκικούς λιμένες φορείς διαχείρισης των οποίων είναι ιδιώτες, και φορολόγησης καθώς όλες οι εντολές επιβίβασης (voucher) ή εισιτήρια εκδίδονται στη Τουρκία κατόπιν συμφωνίας με τουριστικά γραφεία των ελληνικών νησιών, όπως της Ρόδου και της Κω.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί

1. Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί προκειμένου η τουρκική πλευρά να εφαρμόσει την ελληνοτουρκική συμφωνία, η οποία κυρώθηκε με το νόμο 2900/01; 2. Ποια άμεσα μέτρα προτίθενται να λάβουν για την προστασία των Ελλήνων πλοιοκτητών του ανατολικού Αιγαίου και τη διατήρηση της ελληνικής σημαίας στις πρύμες των πλοίων;

Η ερωτώσα Βουλευτής Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...