ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου: Στη Βουλή με σχετική ερώτηση το «βαθύ κόκκινο» της Αστυπάλαιας

ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου: Στη Βουλή με σχετική ερώτηση το «βαθύ κόκκινο» της Αστυπάλαιας

- Με την απορία  παραμένουν  η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας, για την ένταξη του νησιού στο «βαθύ κόκκινο» του υγειονομικού χάρτη.

- Μετά την εμφάνιση κρουσμάτων στο νησί, έγινε μεγάλος αγώνας, δεκάδες rapid test, εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα απαγορεύθηκε η κυκλοφορία  και έκλεισαν όλα τα  καταστήματα ακόμη και εκείνα των τροφίμων. Τα μέτρα είχαν αποτέλεσμα, αφού το κοντέρ  των κρουσμάτων μηδενίστηκε και ανακοινώθηκε, πως θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, προκειμένου να θωρακιστεί η υγεία των κατοίκων του νησιού.

Όμως τα ερωτήματα παραμένουν και έχουν να κάνουν, με τους λόγους που οδήγησαν την  Γ,. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την επιτροπή των ειδικών, στην ένταξη της Αστυπάλαιας στο « βαθύ κόκκινο».

Τι ήταν αυτό που ανησύχησε τους ειδικούς και έλαβαν τη συγκεκριμένη απόφαση, σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη για τον τουρισμό, αφού τώρα «κλειδώνουν» οι  τα πακέτα των διακοπών και προγραμματίζονται οι κλείνονται οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής;

Είναι δυνατόν οι άνθρωποι αυτοί  που  μπερδεύουν τη Χάλκη της Δωδεκανήσου με τη Χάλκη της Λάρισας, να χειριστούν σωστά τα θέματα που αφορούν τα νησιά;

Επειδή στην κυβέρνηση έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης σε ότι αφορά την πανδημία και συνεχίζουν να  λαμβάνουν αποφάσεις που τελικά είναι επιζήμιες για την οικονομία, τον τουρισμό και την επιβίωση των κατοίκων των νησιών, η βουλευτής κ.  Φ Μπακαδήμα κατέθεσε ερώτηση προς τους  υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη . Το κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Υγείας    

            τον Υπουργό Προστασίας του πολίτη (Υ/Ο Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη)

Θέμα: Ο Δήμος Αστυπάλαιας στο βαθύ κόκκινο χωρίς να έχει κάποιο νέο κρούσμα

Ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας, με δελτίο τύπου εκφράζει την απορία του για την ένταξη του νησιού στο βαθύ κόκκινο χαρακτηρίζοντάς την εντελώς άκαιρη.

Ειδικότερα, αναφέρει «Έχουν ήδη περάσει 14 μέρες από τις 21 Μαρτίου του 2021 όταν και ανιχνεύσαμε τα πρώτα έξι (6) κρούσματα στο νησί μας, ύστερα από διεξαγωγή 70 rapid test και πριν από 12 μέρες (στις 23 και 24 Μαρτίου) ανιχνεύσουμε αλλά 14 κρούσματα αφού έγιναν 750 τεστ από τον ΕΟΔΥ της Πάρου. Στην συνέχεια μετά από διενέργεια επιπλέον rapid test από το ΠΠΙ Αστυπάλαιας εντοπίστηκαν αλλά 10. Πλέον και ενώ πια δεν έχουμε κανένα νέο κρούσμα εδώ και πέντε (5) μέρες, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε στην Πολιτική Προστασία ότι πρέπει να μας κατατάξει στο βαθύ κόκκινο!!! Τους ‘’ευχαριστούμε’’ αλλά τώρα η κατάταξη αυτή είναι απολύτως άκαιρη και περιττή.

Ο Δήμος μας σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία Κω και το περιφερειακό ιατρείο Αστυπάλαιας απομονώσαμε τους πάσχοντες και ενημερώσαμε όσους είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους να απομονωθούν, κλείσαμε τα καταστήματα ακόμα και των τροφίμων για πέντε και πλέον ημέρες, ενώ συνεχίσαμε να κάνουμε rapid test στον πληθυσμό μας.

H κυκλοφορία ελαχιστοποιήθηκε, καθώς και οι κάθε είδους επαφές. Το αποτέλεσμα ήταν τα κρούσματα να περιοριστούν όλα σε συγκεκριμένες οικογένειες, να μη γίνει καμιά περαιτέρω εξάπλωση του κορονοιού, ενώ παράλληλα ξεκίνησε και ο εμβολιασμός για τις ηλικίες άνω των 60 ετών, όπου και πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί την Πέμπτη 01/04/2021, έως και το Σάββατο 03/04/2021 των πρώτων 150 δημοτών άνω των 60 ετών.

Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν την Τρίτη 06/04/2021 με νέα αποστολή 160 ακόμα εμβολίων ώστε να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι κάτοικοι άνω των 60 ετών.

Η διαβεβαίωση που έχουμε είναι ότι οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν με διαρκείς αποστολές εμβολίων, ώστε να εμβολιαστούν τελικώς όλοι οι κάτοικοι ανεξαρτήτως ηλικίας τις επόμενες 10 ημέρες.»

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

  1. Ποια είναι τα κριτήρια ένταξης μιας περιοχής στο βαθύ κόκκινο;
  2. Για ποιο λόγο εντάχθηκε η Αστυπάλαια στο βαθύ κόκκινο;
  3. Ποιο το ακριβές εμβολιαστικό πρόγραμμα για τους κατοίκους της Αστυπάλαιας;
  4. Ισχύει η διαβεβαίωσή σας πως το προσεχές 10ήμερο θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού του νησιού, ανεξαρτήτως ηλικίας;

 

                                    Η ερωτώσα βουλευτής

 

Φωτεινή Μπακαδήμα

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...