ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου: Μετά την ερώτηση μας πράσινο φως δίνει το υπουργείο Πολιτισμού για την αποκατάσταση του κάστρου Φερακλός

Ρόδος,  12  Aπριλίου  2021

- ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου:   Μετά την ερώτηση μας  πράσινο φως δίνει το υπουργείο Πολιτισμού για την αποκατάσταση του κάστρου Φερακλός

Άνοιξε επιτέλους ο δρόμος για την αποκατάσταση του κάστρου Φερακλός  που    βρίσκεται στο Χαράκι και  παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα, τα οποία επισημαίνουν συνεχώς ευαισθητοποιημένοι πολίτες, η ΑΜΚΕ ECOMUSEUM RHODES  και φορείς της περιοχής.

Όπως τόνισε, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη,      στην απάντηση που έδωσε στην ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής κ. Φωτεινή Μπακαδήμα, πρόκειται για ένα από  τα τρία σπουδαιότερα  φρούρια της Ρόδου.

Η υπουργός αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης, λέγοντας ότι το 2000 έγινε αρχιτεκτονική και τοπογραφική αποτύπωση  του κάστρου και το 2002 εγκρίθηκε η προμελέτη στερέωσης και αποκατάστασης. Όμως δεν εξασφαλίστηκε το 1.500.000 ευρώ που απαιτούνταν,  για την αποκατάσταση του φρουρίου από την τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ.

Σύμφωνα  με την υπουργό Πολιτισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου θα προχωρήσει στην καταγραφή, ιεράρχηση και κοστολόγηση, των εργασιών προκειμένου το έργο, να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάδειξη του κάστρου, είναι η ωρίμανση των μελετών  ώστε το  έργο της αποκατάστασης, να  είναι εφικτό να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί.

Δεν είναι το τέλος της υπόθεσης, αλλά τουλάχιστον μια νέα  αρχή για την επισκευή του κάστρου, που έχει ιδιαίτερη αξία όχι μόνο για το Χαράκι αλλά για  ολόκληρη τη Ρόδο αφού είναι κομμάτι της ιστορίας της.

Το ΜέΡα 25 δεν θα αφήσει την υπόθεση της αποκατάστασης του κάστρου Φερακλός στην τύχη της, αλλά θα παρακολουθεί τις διαδικασίες ωρίμανσης των μελετών  και θα παρέμβει εκ νέου, αν χρειαστεί για να ενταχθεί το έργο   σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα  και να υλοποιηθεί.

Στην απάντηση προς την βουλευτή  του ΜέΡΑ 25 κ. Φωτεινή Μπαακαδήμα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισημαίνει τα ακόλουθα:

 

Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 4720/2.3.2021 Ερώτηση με θέμα:

«Επισκευή κάστρου Φερακλός στη Ρόδο»

 

Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 4720/2.3.2021 Ερώτησης της Βουλευτού κας Φωτεινής Μπακαδήμα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το κάστρο Φαρακλός ή Φέρακλος είναι ένα από τα τρία σπουδαιότερα φρούρια του νησιού της Ρόδου, μαζί με αυτά της πόλης της Pόδου και της Λίνδου που βρίσκεται ανάμεσα στους κόλπους Χάρακι και Αγία Αγάθη. Στα πλαίσια προστασίας του, το κάστρο Φαρακλού χαρακτηρίστηκε ως αρχαίο μνημείο (ΦΕΚ 782/Β΄/25.6.2002) και βρίσκεται εντός της Ζώνης Προστασίας Α’ απολύτου προστασίας του Αρχαιολογικού χώρου στο Χάρακι (ΦΕΚ 220/Α.Π.Π./12.6.2013, ΦΕΚ 1809/Β'/7.12.2004, ΦΕΚ 443/Β΄/20.7.1990).

Το 2000 υλοποιήθηκε η αρχιτεκτονική και τοπογραφική αποτύπωση του κάστρου και το 2002 εγκρίθηκε η προμελέτη στερέωσης και αποκατάστασης, κατόπιν γνωμοδότησης του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Δωδεκανήσου. Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και την προεκτίμηση για την εκτέλεση συγκεκριμένων στερεωτικών επεμβάσεων, που έγινε το 2017, απαιτείτο ποσό 1.500.000 ευρώ, το οποίο δεν εξασφαλίστηκε από την τότε ηγεσία του ΥΠΠΟΑ.

Επισημαίνεται ότι οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το 2018 και το 2019 επιδείνωσαν την κατάσταση διατήρησης των οχυρώσεων, με συνέπεια να καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη να δρομολογηθούν άμεσα εργασίες αποκατάστασης.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου θα προχωρήσει στην καταγραφή, ιεράρχηση και κοστολόγηση των σωστικών εργασιών, προκειμένου να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την συνολική ανάδειξη και αποκατάσταση του κάστρου είναι η ωρίμανση μελετών, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες αποτυπώσεις και την εγκεκριμένη προμελέτη.

Εν όψει των ανωτέρω, οι συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ προγραμματίζουν την εκπόνηση των ιδιαίτερα απαιτητικών και εξειδικευμένων μελετών, θέτοντας τις προτεραιότητες, τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση και την κοστολόγηση έργων αποκατάστασης και ανάδειξης του κάστρου. Μετά την ωρίμανση των μελετών θα καταστεί εφικτή η ένταξη έργου αποκατάστασης του κάστρου του Φαρακλού σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

 

                           

                             Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...