Μάντης κακών, του Θάνου Ζέλκα

ΜΑΝΤΗΣ ΚΑΚΩΝ

-Η παγκοσμιοποιημένη πλέον οικονομία του εικοστού πρώτου αιώνα επιβάλλει των επαναπροσδιορισμό εννοιών που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένες. Οποιαδήποτε μεταβολή συμβεί ανά τον κόσμο έχει άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας. Αυτό έγινε απόλυτα ξεκάθαρο με τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας, ο οποίος προκάλεσε μια έκρηξη της ακρίβειας σε βασικά είδη διαβίωσης. 
 

Αυτό έχει συμβεί κυρίως διότι έχουμε χάσει την αυτάρκειά μας και πλέον εισάγουμε περισσότερα αγαθά απ’ όσα παράγουμε. Παλαιότερα η παραγωγή μας δεν ήταν μεν τεράστια, αλλά μπορούσε να καλύψει τις βασικές μας ανάγκες. Σήμερα αν σταματούσαν οι εισαγωγές πιθανόν να οδηγούμασταν σε μια επισιτιστική κρίση. Σε μια πιο γενικευμένη οικονομική κρίση θα είναι το πρωτεύον ζήτημα. Πως δηλαδή θα έχουμε εξασφαλίσει τα απαραίτητα για την επιβίωσή μας. 

 

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο πληθυσμός της Γης έχει φτάσει και έχει ξεπεράσει τα οκτώ δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα τελευταία πενήντα χρόνια έχουμε διπλασιαστεί. Οι φυσικοί πόροι του πλανήτη μας εξαντλούνται ραγδαία λόγω αυτής της αύξησης και πολύ σύντομα θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα εκτός των τροφίμων και με το νερό. Για τα καύσιμα φυσικά γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα έχει ήδη να διαφαίνεται. 

 

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θα υιοθετήσουν ιδιαίτερα σκληρές πολιτικές καθόλου φιλικές για το μεγαλύτερο σύνολο των λαών τους. Αυτοί που μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της καθημερινότητας, θα εργάζονται ακριβώς για να καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Η παιδεία και η υγεία θα αποτελέσουν κατά κάποιο τρόπο προνόμιο για τους λίγους. Θα υπάρχουν μόνο βασικές παροχές και όλα τα υπόλοιπα θα είναι δυσβάσταχτα για τους πολλούς. 

 

Αναπτύσσοντας περαιτέρω αυτό το σενάριο, θα έχουμε επανεμφάνιση ασθενειών που είχαν εξαλειφθεί μέχρι σήμερα και η θνησιμότητα θα αυξηθεί κατακόρυφα. Ο πληθυσμός θα χρειαστεί να μειωθεί αισθητά ώστε να επανέλθει η ισορροπία. Αν δεν γίνει με αυτό τον τρόπο θα γίνει με τον δοκιμασμένο πατροπαράδοτο. Θα ξεσπάσει ένας παγκόσμιος πόλεμος από τους ισχυρούς που θα επιτεθούν προς τους αδύναμους ώστε να εξασφαλίσουν στους λαούς τους περισσότερους πόρους. 

 

Σε αυτό το σενάριο οι βασικοί παίκτες είναι τρεις. Η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι η Κίνα, η οποία ανασυντάσσεται και έχοντας αποκτήσει τεράστια τεχνογνωσία θα κάνει συντεταγμένη επίθεση προς τη Δύση. Πιθανόν να συμμαχήσει με τη Ρωσία για την επίτευξη αυτού του σκοπού, όπου παραδοσιακά υπάρχει μια υφέρπουσα αντιπαλότητα με τον Δυτικό Κόσμο. 

 

Η επίθεση αυτή θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα είναι καθαρά οικονομική επεκτατική πολιτική. Ήδη έχει αρχίσει πολύ ήπια αλλά σύντομα θα γίνεται όλο και σκληρότερη. Οι υπόλοιποι θα προσπαθήσουν να θωρακίσουν τις οικονομίες τους και αυτό θα σημάνει την αρχή της δεύτερης φάσης που θα είναι στοχευμένες επιθέσεις σε νευραλγικούς στόχους. Ο πόλεμος θα ξεκινήσει “δια ασήμαντον” αφορμή αλλά είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρχουν μεγαλύτερα συμφέροντα πίσω απ’ αυτήν. 

 

Προφανώς αυτό το σενάριο να ακούγεται τρομακτικό αλλά αν κάποιος αναλύσει όλα τα δεδομένα θα καταλάβει ότι είναι σχεδόν μονόδρομος. Ο πλούτος έχει συσσωρευτεί στα χέρια των λίγων. Η μεσαία τάξη εξαφανίζεται σιγά σιγά και οδεύουμε σε έναν κόσμο πολλαπλών ταχυτήτων. Οι ανισότητες είναι παραπάνω από έκδηλες και τα ανθρώπινα δικαιώματα συρρικνώνονται συνεχώς. Οι λαϊκές εξεγέρσεις θα καταπνιγούν σε λουτρά αίματος και πολύ σύντομα οι κυβερνήσεις θα εκλέγονται καθαρά από την άρχουσα τάξη. 

 

Όποιος δεν συνειδητοποιήσει έγκαιρα τη νέα πραγματικότητα είναι καταδικασμένος να αφανιστεί. Κρυφή ελπίδα είναι αυτοί που θα αναλάβουν τις τύχες μας να ξυπνήσουν επιτέλους από το λήθαργο της πρόσκαιρης ευμάρειάς τους και να βάλουν το λαό σε πρώτη μοίρα. Για μία μόνο φορά.  

 

 
--

Από τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...