Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ 13 Σεπτεμβρίου 2013
ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: ''8 Προτεραιότητες για τον Πολιτισμό στα Δωδεκάνησα''
Στην κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού, κ. Π. Παναγιωτόπουλου, συμμετείχε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, καταθέτοντας πρόταση 8 σημείων για ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στις 8 προτεραιότητες που θέτει ο κ. Κόνσολας και πρέπει να αντιμετωπιστούν εντάσσονται:
- Η ένταξη του έργου διαμόρφωσης, ανάπλασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του Μόντε Σμιθ στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.
- Η αξιοποίηση με όρους δημοσίου συμφέροντος των ακινήτων του ΤΑΠΑ στη Μεσαιωνική Πόλη.
- Η διαμόρφωση ενός νέου προγραμματικού πλαισίου συνεργασίας ανάμεσα στο ΥΠΠΟ και στο Δήμο Ρόδου.
- Η διεύρυνση του ωραρίου των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων στις τουριστικές περιοχές που υπάρχει επισκεψιμότητα, τη στιγμή μάλιστα που η Ρόδος προσφέρει σημαντικά έσοδα από αυτή την επισκεψιμότητα. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχει ανταποδοτικότητα.
- Η επιτάχυνση και ολοκλήρωση των εργασιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κω και στην Κάζα Ρομάνα.
- Η εκπόνηση μελετών συντήρησης και ανάδειξης των κάστρων Μονολίθου, Φαρακλού και Ασκληπειού και των μουσουλμανικών μνημείων.
- Η δημιουργία ειδικού τομεακού προγράμματος για τον πολιτισμό στη νέα προγραμματική περίοδο.
- Η έγκαιρη στελέχωση και λειτουργία των περιφερειακών μουσείων σε Κάλυμνο, Λέρο, Αστυπάλαια και Κάσο.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κατέθεσε και με γραπτό υπόμνημα τις προτάσεις του προς τον Υπουργό Πολιτισμού, το οποίο έχει ως εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Με την ευκαιρία της επίσκεψής σας στα Δωδεκάνησα, θα ήθελα να σας καταστήσω κοινωνό σημαντικών προβλημάτων αλλά και προκλήσεων, που άπτονται του τομέα ευθύνης σας.
Θεωρώ ότι η ιεράρχηση, ο σχεδιασμός και η δρομολόγηση λύσεων, αποτελεί αντικείμενο συνεργασίας ανάμεσα στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων.
Σύντομα και κωδικοποιημένα θα ήθελα να σας θέσω ορισμένα από αυτά:
1. Ανάγκη δημιουργίας τομεακού προγράμματος για τον Πολιτισμό στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020.
Είναι δεδομένο το υψηλό κόστος έργων αναστήλωσης, ανάδειξης ιστορικών μνημείων αλλά και μιας μεγάλης ενότητας έργων, όπως είναι η ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων.
Διαθέσιμοι πόροι μπορούν να υπάρξουν μέσα από το νέο ΣΕΣ 2014-2020 (το νέο ΕΣΠΑ).
Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση είναι να δημιουργηθεί ένα τομεακό πρόγραμμα για τον Πολιτισμό, ώστε να μπορούν να ενταχθούν κάποια μεγάλα έργα σε αυτό.
2. Προγραμματική Σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Ρόδου.
Υπάρχει μία ολόκληρη σειρά έργων συντήρησης στη Μεσαιωνική Πόλη, στα οποία ο Δήμος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.
Την προηγούμενη τετραετία έγινε προσπάθεια ενεργοποίησης μιας προγραμματικής σύμβασης, στα πλαίσια της αρχικής, που είχε υπογραφεί πριν από πολλά χρόνια.
Η έλλειψη πόρων, παρέπεμψε στις καλένδες το εγχείρημα.
Μπορεί, όμως, με τον κατάλληλο προγραμματισμό, με πόρους που θα προέλθουν από το ΤΑΠΑ, Ευρωπαϊκά ή Εθνικά προγράμματα να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης.
3. Ακίνητα που ανήκουν στην ιδιοκτησία του ΤΑΠΑ στη Μεσαιωνική Πόλη.
Θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει σκέψη να περιέλθουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Η Μεσαιωνική Πόλη είναι ένα ζωντανό μνημείο, κατοικείται και υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ακινήτων που ανήκουν στο ΤΑΠΑ.
Το ίδιο το ΤΑΠΑ πρέπει να αξιοποιήσει την περιουσία του. Τα ακίνητα με εμπορική χρήση θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και τα έσοδα να διατεθούν για τις ανάγκες αναστήλωσης και συντήρησης των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων στη Ρόδο. Σε ό, τι αφορά στα ακίνητα με οικιστική χρήση, πρέπει να διευρυνθεί ο χρόνος εκμίσθωσης και παραχώρησής τους για να έχουν κίνητρο να τα αποκαταστήσουν οι δικαιούχοι.
Μία άλλη παράμετρος που σχετίζεται με την παραχώρηση ακινήτων του ΤΑΠΑ, είναι κάποια που μπορούν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση παραχώρησης για κοινωφελείς σκοπούς ή για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Ένα παράδειγμα, η παραχώρηση του ακινήτου του ΤΑΠΑ που γειτνιάζει με τη Δημοτική Πινακοθήκη για την επέκτασή της.
4. Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας σημαντικών αρχαιολογικών χώρων.
Είναι δεδομένο ότι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία σε τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Ρόδος και η Κως, έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα.
Στα δύο αυτά νησιά, προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια, οι επιβάτες των οποίων έχουν περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή τους. Ενδέχεται μουσεία ή αρχαιολογικοί χώροι να είναι κλειστοί, λόγω του ισχύοντος ωραρίου.
Δύο στοιχεία μόνο θα σας αναφέρω από την περσινή χρονιά.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου είχε 64.039 επισκέπτες και η Ακρόπολη της Λίνδου 399.415.
Μόνο από τα δυο αυτά μνημεία τα έσοδα του ΤΑΠΑ ήταν 2,8 εκατομμύρια ευρώ και ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι τα έσοδα αυτά πρέπει να έχουν μια μορφή ανταποδοτικότητας προς το νησί.
Για το 2013, το πρώτο τρίμηνο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου και στο Παλάτι των Ιπποτών, τα στοιχεία κατέγραφαν αύξηση επισκεψιμότητας κοντά στο 50%.
Εκτιμώ ότι πρέπει να υπάρξει ένας επανασχεδιασμός και να επιλεγούν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας.
5. Διαμόρφωση και Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Μόντε Σμιθ.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, τα προηγούμενα χρόνια, δαπάνησε μεγάλα ποσά για απαλλοτριώσεις σε αυτό το χώρο που ήταν η αρχαία ακρόπολη της Ρόδου.
Είναι ένας εκτεταμένος αρχαιολογικός χώρος, συνολικής έκτασης 870 στρεμμάτων, ο οποίος πρέπει να ενοποιηθεί και να αναδειχθεί.
Υπάρχει μελέτη διαμόρφωσης, ανάπλασης και ανάδειξης που έχει εκπονηθεί από την ΚΒ Εφορεία, η οποία έχει εγκριθεί από το 1999.
Είναι ένα ώριμο έργο που για να προχωρήσει απαιτείται η ένταξή του στην προγραμματική περίοδο 2014-2020.
6. Άμεσες παρεμβάσεις συντήρησης στο μνημειακό πυρήνα της Ρόδου.
Αναφέρομαι στο Ρωμαϊκό Ωδείο και στο ναό του Πυθίου Απόλλωνα που χρήζουν άμεσων εργασιών συντήρησης.
Το ίδιο ισχύει για τα μουσουλμανικά μνημεία στη Ρόδο, ενώ πρέπει, επίσης, να ξεκινήσουν οι μελέτες για την αναστήλωση, συντήρηση και ανάδειξη των κάστρων που υπάρχουν στη Ρόδο, ώστε να καταστούν επισκέψιμα, από τη στιγμή που υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον.
Αναφέρομαι στα κάστρα Μονολίθου, Φαρακλού και Ασκληπειού κατά προτεραιότητα.
Επιπρόσθετα, πρέπει να ξεκινήσει και μια σοβαρή και συστηματική προσπάθεια ανάδειξης της Φιλερήμου.
7. Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Κω αποτελεί έργο μείζονος σημασίας, συνεχίζεται ως έργο με τη δική σας παρέμβαση.
Ουσιαστικά, αναφερόμαστε σε έναν αρχαιολογικό περίπατο 4 χιλιομέτρων.
Απαιτείται, όμως, και η παράλληλη αξιοποίηση του συνολικού πολιτιστικού κεφαλαίου του νησιού.
Χρειάζεται επιτάχυνση και ολοκλήρωση των εργασιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω, είναι πολύ αργοί οι ρυθμοί. Η ολοκλήρωση του έργου είχε οριοθετηθεί για τον προσεχή Μάρτιο, είναι αμφίβολο, όμως, αν θα τηρηθούν οι χρόνοι για να ανοίξει τις πύλες του στους επισκέπτες.
Το ίδιο ισχύει για την Κάζα Ρομάνα, όπου και εκεί οι εργασίες προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς.
8. Λειτουργία των περιφερειακών μουσείων στα άλλα νησιά.
Είναι δεδομένο ότι λόγω δημοσιονομικών προβλημάτων αλλά και κακού προγραμματισμού υπήρχαν προβλήματα στην κάλυψη θέσεων του εποχικού προσωπικού στα περιφερειακά μουσεία στα νησιά της Δωδεκανήσου.
Στην Κάλυμνο, στη Λέρο, στην Αστυπάλαια και στην Κάσο πρέπει να διασφαλίζεται έγκαιρα η στελέχωση και η λειτουργία των μουσείων.
Κύριε Υπουργέ,
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, ευελπιστώ ότι θα ιεραρχήσετε τα προβλήματα και θα επιδείξετε την ίδια θέληση και αποφασιστικότητα με εκείνη που επιδείξατε στο θέμα της άρσης των εμποδίων για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων στην Κω και οφείλω να καταθέσω ότι η συνεργασία μας ήταν άψογη και εποικοδομητική στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Εύχομαι και ελπίζω αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί, να γίνει περισσότερο παραγωγική και αποδοτική.