Μάνος Κόνσολας: «Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία στόχων όπως η βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας του πολίτη»

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

17 Δεκέμβριου 2024

 

Μάνος Κόνσολας: «Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία στόχων όπως η βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας του πολίτη»

 

Στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, συζητήθηκε με πρωτοβουλία του Μάνου Κόνσολα, το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης και οι επιπτώσεις της στα ζητήματα της περιφερειακής ανάπτυξης, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Δημήτρη Πτωχού ως εκπροσώπου της ΕΝΠΕ, του Προέδρου της Επιτροπής Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Λάρισας, κ. Αθανάσιου Μαμάκου, του Προέδρου του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), κ. Δημήτρη Μαραβέλια, του κ. Πάνου Λουρίδα, Καθηγητή στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Eπικεφαλής του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), κ. Γιώργου Γιαννακόπουλου, συνεργαζόμενου Ερευνητή Τεχνητής Νοημοσύνης στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και του κ. Περικλή Τερλεξίδη, Εκτελεστικού Διευθυντή του Attica Hub for the Economy of Data and Devices (AHEDD) του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» και Διευθυντή του Smart Attica European Digital Innovation Hub (EDIH).

Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι: «η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει θεωρηθεί από πολλούς «η 4η Βιομηχανική Επανάσταση», αφού επικεντρώνεται στη σχεδίαση και στην υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που είναι σε θέση να μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, προκειμένου να αναλύουν δεδομένα και να επιτυγχάνουν στόχους. Ουσιαστικά, η Τεχνητή Νοημοσύνη οδηγεί στη λήψη  αποφάσεων χωρίς τη διαμεσολάβηση του ανθρώπινου παράγοντα.

Θα επιφέρει αλλαγές που  σχετίζονται με την απασχόληση, την αγορά εργασίας ενώ οι εξελίξεις είναι σε άμεση συνάρτηση το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2025 το 50% σχεδόν των νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών που θα διατεθούν στην αγορά θα έχουν δυνατότητες Τεχνητής Νοημοσύνης».

Όπως είπε ο κ. Κόνσολας η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να τεθεί στην υπηρεσία στόχων όπως η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και η παροχή καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη.

Χρησιμοποίησε, ως παράδειγμα μάλιστα, την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στο κτηματολόγιο, με την οποία επιταχύνεται ο νομικός έλεγχος των συμβολαιογραφικών πράξεων.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη δημιουργία εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα, που θα στοχεύει στην ανάπτυξη μοντέλων εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους τομείς.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας  AI Factories.

Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμάσει ένα πλαίσιο δράσεων με προϋπολογισμό ύψους 25 εκ. ευρώ για έργα τεχνητής νοημοσύνης που απευθύνεται σε Δήμους και Περιφέρειες.

 

                    

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...