Λύκος εδώ? Λύκος εκεί? Πού είναι ο Λύκος? της Θάλειας Γεωργά

10 Μαΐου-Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου

- Λύκος εδώ? Λύκος εκεί? Πού είναι ο Λύκος?

- Ένα μαγικό ταξίδι γεμάτο άπειρες συγκινήσεις και εμπειρίες!

Θυμίζει το παραμύθι με το κακό λύκο και το αρνάκι, όπου το αρνάκι αναγκάζεται τελικά να δυναμώσει, να ανασύρει τα αποθέματα της ψυχικής του δύναμης,
να προχωρήσει στον δρόμο που η νόσος του έχει χαράξει... Στωικά, με μεγαλείο ψυχής, αποθέματα αγάπης και εσωτερικής δύναμης!

 

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος μοιάζει με κουστούμι που είναι ραμμένο ειδικά για τον κάθε ασθενή. Αλλάζει μορφές και πότε μοιάζει με ένα μπουκέτο από διάφορες ασθένειες που προσπαθεί με επιτυχία να μιμηθεί, πότε μοιάζει με μαέστρο μιας ορχήστρας που με την μπαγκέτα του δείχνει το όργανο που θα πρωταγωνιστήσει.

Εμφανίζεται, χάνεται και νομίζεις ότι σε ξέχασε…

 

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (Systemic Lupus Erythematodus-SLE) -Σ.Ε.Λ. ή αλλιώς ¨λύκος¨, όπως κοινώς αποκαλείται, ανήκει στην οικογένεια των αυτοάνοσων ρευματικών παθήσεων. Είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που μπορεί να προσβάλει όχι μόνο τις αρθρώσεις και τους μυς, αλλά το δέρμα, τους νεφρούς, το νευρικό σύστημα, τους πνεύμονες, την καρδιά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχει δε ευρύτατο κλινικό φάσμα, το οποίο σημαίνει ότι σε κάθε ασθενή εκδηλώνεται διαφορετικά τόσο από πλευράς σοβαρότητας όσο και από πλευράς συμπτωμάτων.

 

Η ονομασία του, δόθηκε για να περιγράψει τις δερματοπάθειες που είναι κόκκινες και μοιάζουν κατά κάποιο τρόπο σαν το δάγκωμα του Λύκου.

 

Ο Σ.Ε.Λ., δεν είναι κληρονομική, ούτε μεταδοτική νόσος!

 

 

 

Η ακριβής αιτιολογία του είναι άγνωστη. Πιθανών να υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, περιλαμβανομένων και των λοιμώξεων.

 

Για την αντιμετώπισή του, σημείο κλειδί αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση η οποία γίνεται από ιατρό ρευματολόγο.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

  • Επώδυνες ή διογκωμένες αρθρώσεις και μυϊκός πόνος.
  • Πυρετός, εύκολη κόπωση.
  • Εξανθήματα, συχνότερα στο πρόσωπο.
  • Εξελκώσεις (πληγές) μέσα στη στοματική κοιλότητα.
  • Θωρακικός πόνος κατά τη βαθιά εισπνοή (πλευρίτιδα, περικαρδίτιδα).
  • Ασυνήθης τριχόπτωση (αλωπεκία).
  • Φωτοευαισθησία (πυρετός, κακουχία, εξανθήματα μετά από έκθεση στον ήλιο).
  • Ωχρά ή κυανά δάχτυλα χεριών ή ποδιών μετά από στρες ή έκθεση στο ψύχος,
    το φαινόμενο Raynaud .
  • Οιδήματα στα κάτω άκρα ή γύρω από τους οφθαλμούς.
  • Τριχόπτωση

 

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η πορεία του Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου ήταν σοβαρή και η πρόγνωσή του δυσμενής. Σήμερα, χάρη στις σύγχρονες θεραπευτικές δυνατότητες, η δυσμενής πρόγνωση έχει ανατραπεί, αφού μπορεί πλέον να επιτευχθεί πλήρης έλεγχος των κλινικών εκδηλώσεων αλλά και ύφεση της νόσου, με την εφαρμογή του κατάλληλου για κάθε ασθενή με βάση τις κλινικές εκδηλώσεις της νόσου του, θεραπευτικού σχήματος.

 

 

Η Θάλεια Γεωργά πρόεδρος του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Αυτοάνοσων Νοσημάτων «ΘΑΛΕΙΑ», ως επαγγελματίας ασθενής τα τελευταία σαράντα εννέα χρόνια, θέλησε να στείλει το δικό της μήνυμα ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σ.Ε.Λ.:

 

«Λύκε λύκε.... Είσαι εδώ;  Ήρθες και έμεινες.

Ένα καθημερινό ταξίδι προς το άγνωστο, παρέα με τον ¨φίλο μου¨. Έχω κάνει ήδη τόσο δρόμο και καθώς κοιτώ προς τα πίσω, αναρωτιέμαι πως έχω φτάσει ως εδώ…
Νιώθω, πως με σπρώχνει ένας άνεμος, η περιέργεια μου για το άγνωστο και εγώ δειλά, βάζω μικρά πατήματα για το κάθε αύριο.

Μετά από μεγάλη προσπάθεια, άρχισα να ελευθερώνομαι, να γίνομαι ένα με το ¨φίλο μου¨.  Ο ¨λύκος μου¨, έγινε σιγά-σιγά κομμάτι του εαυτού μου. Με έμαθε πολλά με τα πατήματα του, με δίδαξε και τον δίδαξα υπομονή και σεβασμό! 

 

 

Η πορεία της ζωής, είναι δύσκολη μα συνάμα γοητευτική…

Έτσι και η ασθένεια… Άλλοτε περνάει ελαφρά από πάνω μας και μας κάνει μόνο να ριγήσουμε και άλλοτε μας συγκλονίζει και μας αναγκάζει να αναθεωρήσουμε και να δούμε αλλιώτικα το σήμερα και τις αξίες του.

 

 

Με σεβασμό στην κάθε στιγμή,

                                                                                                        Θάλεια Γεωργά                                                                  

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...