Λύκειο Ελληνίδων Ρόδου: Επετειακή εκδήλωση στις 7 Μαρτίου 2024

ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΡΟΔΟΥ «ΕΡΓΑΝΗ ΑΘΗΝΑ»

 

ΘΕΜΑ : Η ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΣΤΙΣ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Με επιτυχία διοργνώθηκε και φέτος η επετειακή εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Ρόδου «Εργάνη Αθηνά» στις 7 Μαρτίου 2024 το μεσημέρι στον χώρο εκδηλώσεων του ΑΡΙΩΝ PALACE.

Το σωματείο έχει καθιερώσει να γιορτάζει αυτή την ημέρα για να τιμήσει την μεγάλη ιστορική πορεία της Ρόδου μέχρι να φτάσει στην ολοκληρωτική απελευθέρωση.

Στην ομιλία της η Πρόεδρος κ. Φαίδρα Σπανού τόνισε : «Κομμάτι αυτής της ιστορικής πορείας του τόπου μας προς την ελευθερία είναι και το Λύκειο Ελληνίδων Ρόδου Εργάνη Αθηνά. Ήταν το 1908, όταν ο δυνατός κρότος της απελευθέρωσης δονούσε ήδη τα υποδουλωμένα Δωδεκάνησα, που μια ομάδα κυριών αποφάσισαν να συσπειρωθούν ώστε να επισπευσθεί η ποθητή ελευθερία και στον τόπο μας. Ίδρυσαν λοιπόν την αδελφότητα Κυριών και Δεσποινίδων «Εργάνη Αθηνά». Με το όραμα μιας κοινωνίας ανώτερης πνευματικά και αξιοπρεπέστερης άρχιζε το έργο της η αδελφότητα, θαυμάσια οργανωμένη και με πολύ διάθεση να επιτύχει τους σκοπούς της. Οι ελπίδες για βοήθεια ήταν ελάχιστες και η σκλαβιά μάστιζε από αιώνες το νησί. Όμως, ο όμιλος των προοδευτικών γυναικών, με συνείδηση υψηλής αποστολής, έταξε να βοηθήσει τον γυναικείο κόσμο να απελευθερωθεί, να ανυψωθεί πνευματικά ώστε να αποκτήσει τα εφόδια και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή. Αναφέρω  τα ονόματα εκείνων των γυναικών που τόλμησαν : Ζωή – Βλαχοπούλου Πολεμικού, Μαρουλίτσα Βενετοκλέους, Ουρανία Καζακοπούλου από τον Αγ. Γεώργιο, Ευανθία Φραράκη από το Νιοχώρι, Μαρία Σελλά από την Μητρόπολη, Δέσποινα Αμαράντου από το Νιοχώρι, Καλλιόπη Φραράκη από τους Αγ. Αναργύρους, Μαρίκα και Ελένη Αντωναρά από την Μητρόπολη, Χρυσάνθη Δευτεραίου από του Αγ. Αναργύρους. Με αυτή τη σύντομη αναφορά τιμούμε συγχρόνως μια άλλη σημαντική ημέρα  που ξημερώνει αύριο. Την Ημέρα της γυναίκας. Μια ημέρα όχι γιορτής αλλά περισυλλογής και ενημέρωσης».

Με μεγάλη συγκίνηση διάχυτη σε όλο τον κόσμο έγινε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη της κ. Αθηνάς Κωσταρίδη.

«Αθηνά Κωσταρίδη Τσιμέττα- η Μαρασιώτισσα, η Κυρία, η απλή αριστοκράτισσα, η Σύζυγος , η Μάνα, η Γυναίκα της πραότητας, της προσφοράς και της Αγάπης. Η κυρία Αθηνά αγάπησε το Λύκειο Ελληνίδων Ρόδου και αυτή την αγάπη την μετέδωσε στην οικογένειά της. Το Λύκειο αγάπησε την κ. Αθηνά και αυτή την αγάπη την μετέδωσε στις επόμενες γενιές των μελών του. Γιατί η ιστορία πρέπει να μεταδίδεται και η ιστορία είναι οι άνθρωποι και όχι τα γεγονότα. Η κυρία Αθηνά εκτός από μέλος διετέλεσε και αντιπρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ρόδου επί σειρά ετών. Άφησε δε μια επί πλέον κληρονομιά στο σωματείο. Κατέγραψε και εξέδωσε την ιστορία του από το 1908 έως το 1938 σε ένα  βιβλίο το οποίο συμπεριλαμβάνει πολλά ντοκουμέντα της εποχής εκείνης, επιστολές, άρθρα, διατάγματα και αποτελεί ανεκτίμητο θησαυρό για την  Ρόδο και το σωματείο μας».

Με αυτά τα λόγια η Πρόεδρος παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον γιο της κ. Κώστα Κωσταρίδη.

Μια άλλη σημαντική γυναίκα νεότερης γενιάς, την κ. Ελένη Πάππου-Ιωαννίδη,  τίμησε το σωματείο μας για την προσφορά της ιδίας αλλά και της οικογένειας της στο Λύκειο Ελληνίδων Ρόδου «Εργάνη Αθηνά» προλογίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

« Η Ελένη Πάππου Ιωαννίδη, είναι μια γυναίκα δραστήρια, αεικίνητη, με αξιοθαύμαστη παιδικότητα και απλότητα. Είναι μια γυναίκα  που συνδυάζει αρμονικά το σύγχρονο με την παράδοση. Η αλήθεια είναι ότι όταν γνωριστήκαμε από κοντά με ξάφνιασε. Ξαφνιάστηκα ακόμα περισσότερο όταν ανακάλυψα την αγάπη της για την παράδοση. Για τις ρίζες της.  Ο τρόπος με τον οποίο φροντίζει την συλλογή της από παραδοσιακά αντικείμενα και κεντήματα είναι μοναδικός. Στους Πεύκους στο ξενοδοχείο του αδελφού της έχει δημιουργήσει ένα μουσείου λαογραφικό εκπληκτικής πιστότητας. Κόρη της κυρίας Μαίρης και του κυρίου Γιώργου οι οποίοι μέχρι το τέλος της ζωής τους υπήρξαν πιστοί αρωγοί του Λυκείου Ελληνίδων Ρόδου».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν,  ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Γ. Πάππου και ο κ. Αντώνης Γιαννικουρής, πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ, πολιτευτής και μέλος του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι με το εκπληκτικό μουσικό σχήμα : Γιάννης Κλαδάκη , Χριστίνα Κόζα, Γιάννης Λεντάκης και Δέσποινα Γιαννακλή. Χορευτικό θέαμα πρόσφεραν οι μικροί χορευτές και οι άνδρες των ομάδων παρουσίασαν ένα αποκριάτικο σατυρικό σκετς.

Το σωματείο μας ευχαριστεί όλο τον κόσμο που παραβρέθηκε αλλά και όλους που στηρίζουν τους σκοπούς του διαχρονικά. Ευχαριστεί επίσης το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για την στήριξη.

 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...