ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Λαϊκή συσπείρωση θέλει να εκφράσει καταρχήν θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των αδικοχαμένων συμπολιτών μας.
Ο πρόσφατος τραγικός απολογισμός των πλημμυρικών φαινομένων με τους τέσσερις νεκρούς και τις μεγάλες υλικές ζημιές αναδεικνύει για άλλη μια φορά τις τεράστιες ευθύνες ενός συστήματος, που κύριο μέλημά του είναι η «επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα», τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος ακόμα και της ίδιας της ζωής των εργαζομένων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το νησί της Ρόδου δέχεται ισχυρές βροχοπτώσεις που καταλήγουν σε φονικές πλημμύρες με ανθρώπινα θύματα. Τα φαινόμενα επαναλαμβάνονται ανά δύο ή τρία χρόνια και πολύ έντονα ανά δεκαετία. Η αναμφισβήτητη σφοδρότητα της καταιγίδας δεν επαρκεί για να δικαιολογήσει την καταστροφή ούτε μπορεί να κρύψει τις αιτίες της.
Η συχνότητα των πλημμυρικών φαινομένων μας οδήγησε σε επανειλημμένες τοποθετήσεις σε περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο για συνολική πολιτική αντιπλημμυρικής προστασίας. Καταψηφίζουμε κάθε φορά τους προϋπολογισμούς τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας γιατί δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα τόσο της αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας όσο και της αντισεισμικής θωράκισης των νησιών μας.
Παρ΄όλα αυτά τόσο η κεντρική εξουσία, όσο και η τοπικές διοικήσεις έχουν άλλες προτεραιότητες. Φροντίζουν την βιτρίνα της λεγόμενης «Ναυαρχίδας του τουρισμού», και τους στρατηγικούς σχεδιασμούς 2014- 2020 ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να αποκομίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη.
Πιο συγκεκριμένα:
Παρά τις μελέτες, οι οποίες κατά καιρούς έχουν εκπονηθεί, δεν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός με ιεραρχήσεις και προτεραιότητες έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.
Παρά τις οριστικές μελέτες, οι οποίες επιβλήθηκαν από προηγούμενες καταστροφές, οι περισσότερες απ΄αυτές (αντιπλημμυρική Αρχαγγέλου, Αφάντου, Καλυθιών, αντιπλημμυρική Ιαλυσού με ποταμό Επίτροπο και ρέμα Μυρτενής κλπ) δεν έχουν χρηματοδοτηθεί, ώστε να υλοποιηθούν την στιγμή που επιδοτούνται με τεράστια ποσά μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Σε πολλές περιπτώσεις γίνονται επί μέρους επεμβάσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αν δεν το επιδεινώνουν, κατασπαταλούνται πόροι χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Οι αποκαταστάσεις των ζημιών μετά από τα πλημμυρικά φαινόμενα περιορίζονται σε επιφανειακές επεμβάσεις «πασαλείμματα» και εκτελούνται με μεγάλες καθυστερήσεις.
Ο ανύπαρκτος σχεδιασμός στην συντήρηση των έργων, που υπάρχουν, η παντελής έλλειψη προγραμματισμού, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, για τακτικό καθαρισμό των ρεμάτων των πλακοσκεπών οχετών και των φρεατίων επιδεινώνει την κατάσταση.
Το επαρχιακό και το εθνικό οδικό δίκτυο γίνεται επικίνδυνο και φονικό δεχόμενο σε πολλές περιπτώσεις τεράστιες ποσότητες της παροχής πλημμύρας χωρίς να έχει την δυνατότητα αποσυμφόρησης λόγω των ανεπαρκών τάφρων απορροής των ομβρίων.
Οι ισόπεδες διαβάσεις και οι χωρίς μέτρα ασφάλειας ιρλανδικές διαβάσεις είναι παράγοντες επι πλέον επικυνδυνότητας του οδικού δικτύου.
άμεσα και απαραίτητα μέτρα:
• Καταγραφή των ζημιών και πλήρεις αποζημιώσεις των πληγέντων.
• Πάγωμα όλων των δανειακών τους υποχρεώσεων.
• Άτοκα δάνεια για τις μικρές επιχειρήσεις, που καταστράφηκαν από την πλημμύρα και των γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων.
• Απαλλαγή των πληγέντων από τα ανταποδοτικά τέλη, από τις φορολογικές επιβαρύνσεις των ακινήτων τους.
• Άμεση αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη τόσο το επαρχιακό όσο και το δημοτικό οδικό δίκτυο.
• Άμεση έναρξη και επαρκής χρηματοδότηση της κατασκευής της γέφυρας Κρεμαστής.
• Άμεση αποκατάσταση των ζημιών στις υπόλοιπες γέφυρες.
• Συγκέντρωση και αξιολόγηση όλων των μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας, που υπάρχουν σόλα τα Δωδεκάνησα και πρώτα και κύρια σε Ρόδο, Κάλυμνο , Ψέριμο. Προτεραιότητα να δοθεί σε Ιαλυσό, Παστίδα Κρεμαστή, Αφάντου.
• Επικαιροποίηση των μελετών που υπάρχουν, εκπόνηση συμπληρωματικών ή νέων μελετών όπου απαιτείταικαι προγραμματισμός για την εφαρμογή τους.Άμεση εκτέλεση των έργων.
Για την δημιουργία την μελέτη, παρακολούθηση και την πλήρη εποπτεία των παραπάνω έργων επιβάλλεται να γίνουν από την Περιφερειακή διοίκηση και από Δήμους όλες οι αναγκαίες προσλήψεις σε μόνιμο επιστημονικό, εργατοτεχνικό και διοικητικό προσωπικό.
Αναγκαία είναι η στελέχωση και ο πλήρης εξοπλισμός της πυροσβεστικής υπηρεσίας, η λειτουργία με μόνιμους εργαζόμενους της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, της καθαριότητας, της ΔΕΥΑΡ, υπηρεσίες απαραίτητες για την πρόληψη και άμεση συνδρομή κατά την διάρκεια των ακραίων φαινομένων.
Για την εφαρμογή των παραπάνω επιβάλλεται η ενεργοποίηση των εργαζομένων, η δημιουργία λαϊκών επιτροπών, οι οποίες θα ελέγχουν και παρεμβαίνουν στα τεκταινόμενα.
Η πλήρης αντιμετώπιση της αντιπλημμυρικής προστασίας μπορεί να γίνει μόνο με κεντρικό σχεδιασμό σε μια άλλη εξουσία τη λαϊκή εξουσία.
Ρόδος 27-11-2013