ΕΡΩΤΗΜΑ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ 6ης ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ 23/12/2024
Θέμα: Να παρθούν μέτρα από την Περιφέρεια για την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία της Ρόδου και των νησιών Νοτίου Αιγαίου
Τα έντονα κακοκαιρικά φαινόμενα της 30ής Νοέμβρη στη Ρόδο, βρήκαν για άλλη μια φορά αθωράκιστες τις περιοχές όπου και στο παρελθόν σημειώθηκαν μεγάλες πλημμύρες με τα ίδια τραγικά αποτελέσματα. Τεράστιες ζημιές σε κατοικίες, επιχειρήσεις και υποδομές. Ανάλογες βροχές στο νησί της Ρόδου είχαμε και το 1988, το 1989, τη δεκαετία του 2000, το 2011, 2013 μέχρι το 2019 και φυσικά φέτος.
Δεν φταίει η κλιματική αλλαγή για την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στη Ρόδο, όπως και σε άλλα νησιά.
Αιτία είναι η πολιτική που δεν χρηματοδοτεί αναγκαίες παρεμβάσεις και έργα εάν δεν υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον και η οποία έχει ήδη παράξει έργο, που είναι καταστροφικό για την προστασία του λαού και της περιουσίας του.
Σύμφωνα και με τον Οδηγό για τα Πρότυπα Προστασίας και Ασφάλειας από Πλημμύρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ξεκάθαρο πώς υπολογίζεται το κόστος – όφελος για τις χώρες της ΕΕ και πόσο υπολογίζεται η προστασία του λαϊκού εισοδήματος και της λαϊκής περιουσίας. Ειδικά στο κεφ. 3 υπάρχει πλήρης περιγραφή της αναλογίας κόστους-οφέλους.
Δεκάδες μελέτες έμειναν μόνο μελέτες όλες αυτές τις δεκαετίες γιατί η κάλυψη του κόστους των αντιπλημμυρικών έργων ήταν επιλεκτικά στα αζήτητα από τις κυβερνήσεις διαχρονικά, τον δήμο και την περιφέρεια. Οι αντιπλημμυρικές μελέτες που βρίσκονται σήμερα στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν καλύπτουν τις ανάγκες για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία του νησιού. Δεν αξιοποιήθηκε έγκαιρα από την περιφέρεια η Έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου με τα στοιχεία για την αντιπλημμυρική προστασία της Ρόδου, που της παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2014, παρά το γεγονός ότι βάσει του ν.4258/2014 μπορούσε να κάνει μελέτες και να εκτελεί έργα διευθέτησης/αντιπλημμυρικής προστασίας και εργασίες συντήρησης σε υδατορέματα. Μετά και την καταστροφική πλημμύρα του 2019 η περιφέρεια δρομολόγησε τις μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία Ιαλυσού και Αρχαγγέλου οι οποίες έχουν χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2026 για την ολοκλήρωσή τους και απομένει να δούμε σε ποιο χρονικό ορίζοντα θα ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα που προβλέπουν. Ήδη η εκτιμώμενη αξία των προβλεπόμενων έργων στη Μελέτη που βρίσκεται υπό διαβούλευση για την αντιπλημμυρική προστασία του Αρχαγγέλου ανέρχεται στα 14.115.000,00 ευρώ. Για την αντιπλημμυρική προστασία της Ιαλυσού που επείγει δεν υπάρχει έτοιμη ακόμα πρόταση.
Η αποκατάσταση όλων των κατεστραμμένων υποδομών με τις πρόσφατες πλημμύρες προβλέπονται να ανέλθουν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα στην πρόσφατη ΠΕΔ ΝΑι υπολογίστηκε, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη η καταγραφή, σε 50-60 εκ ευρώ.
Δεδομένου ότι είναι επιτακτικό και επείγον να δρομολογηθεί η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας για όλα τα νησιά της περιφέρειας , λαμβάνοντας υπόψη τις περιοχές Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας σύμφωνα με την 1η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Νήσων Αιγαίου, ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή τι μέτρα θα πάρει για την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση της Ρόδου και των νησιών του Νοτίου Αιγαίου και την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης.
Γιάννης Αγγέλου
Περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ Νοτίου Αιγαίου
19/12/2024