Λαϊκή Συσπείρωση: Δήμος και Περιφέρεια κινούνται σε τροχιά κοροϊδίας και αποπροσανατολισμού των αγροτών και όχι της «λύσης» για τα προβλήματα με τα ελάφια στα χωριά

Δελτίο τύπου-Δήμος και Περιφέρεια κινούνται σε τροχιά κοροϊδίας και αποπροσανατολισμού των αγροτών και όχι της «λύσης» -όπως ισχυρίζονται- των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με τα ελάφια στα χωριά.

Συγκεκριμένα:

Στην τελευταία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε ξανά η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για την έκταση των ζημιών από τα ελάφια και η δημιουργία επιτροπής...που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα!

Δεν είδαμε καμία αλλαγή στάσης στη πολιτική που ακολουθήθηκε τόσα χρόνια και που τελικά αποδείχθηκε αδιέξοδη και καταστροφική. Φυσικά και σαν ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ταχθήκαμε κατά της κοροϊδίας των αγροτών και όχι κατά της λύσης.

Και επιβεβαιωνόμαστε.

 Γιατί αν δεν παραπέμπεται στο άγνωστο μέλλον το καυτό αυτό πρόβλημα με τις συγκεκριμένες ενέργειες που πήραν μέχρι σήμερα Δήμος και Περιφέρεια, όπως και αυτές του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τότε τι σημαίνει πρακτικά να αναλάβει η Διεύθυνση Δασών την λύση του προβλήματος;

Αν δεν είναι εξώφθαλμη αποποίηση ευθυνών η μετάθεση της ευθύνης στη διαλυμένη δασική υπηρεσία της Ρόδου για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, τότε τι είναι;

Το πρόβλημα είναι μεγάλο και υπάρχει διαχρονική ευθύνη κυβερνήσεων και τοπικών αρχών. Συγκεκριμένα:

  1. Το πρόβλημα δεν εμφανίστηκε σήμερα, αλλά εδώ και τουλάχιστον 8 χρόνια. Οι αγρότες του νησιού έκαναν κινητοποιήσεις το 2015 και 2016 ζητώντας άμεση λύση του προβλήματος. Η περιφερειακή και δημοτική αρχή μπήκαν τότε μπροστά για να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις, υποσχόμενοι στους αγρότες ότι θα δοθεί λύση μέσω της καταγραφής του πληθυσμού των ελαφιών.
  2. Η αναμονή όλα αυτά τα χρόνια, οδήγησε σε όξυνση του προβλήματος. Πολλοί αγρότες αναγκάστηκαν να βγουν εκτός παραγωγής, καθώς εκτός από το υψηλό κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές την υψηλή φορολογία κ.α. είχαν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες ζημιές από τα ελάφια. Υπάρχουν μάλιστα πολλές καλλιέργειες που είναι αδύνατον να προστατευθούν με περιφράξεις όπως ελαιοκαλλιέργεια, αμπέλια , εκτατικές αροτρέες κ.α. Επίσης η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού έχει σαν συνέπεια να γίνονται πολλά τροχαία.

Σήμερα επανέρχονται -όχι τυχαία- να προτείνουν άλλη μια Επιτροπή!!! που θα διαχειριστεί το θέμα, σε μια περίοδο που λόγω της οικονομικής κρίσης οι αγρότες είναι σε απελπιστική κατάσταση και γνωρίζουν καλά πως γίνεται προσπάθεια να οργανωθούν και να κατεβούν σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας την επιβίωσή τους.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που προτείνει να γίνουν μελέτες τόσο για την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ όσο και για την καταγραφή του πληθυσμού στοχεύει, στο να παραπλανήσουν άλλη μια φορά τους αγρότες, όπως και αποδείχθηκε με την εξέλιξη των πραγμάτων.

Προτείνουμε:

  1. Είμαστε υπέρ των επιστημονικών μελετών, όμως δεν μπορεί ο χρόνος που απαιτείται για την εκπόνησή τους να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να μην παίρνονται άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτών.
  2. Ζητάμε ο ΕΛΓΑ, εδώ και τώρα να αποζημιώσει με ένα εφάπαξ ποσό τις τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες του νησιού όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι καταστροφές των προηγούμενων ετών είναι αποδεδειγμένες, υπάρχει φωτογραφικό υλικό, μπορούν να τις πιστοποιήσουν σύντομα όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες δασαρχείο, διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και πρωτογενής τομέας του δήμου με μια αναλυτική έκθεση, φτάνει να υπάρχει πολιτική βούληση. Όλες οι φετινές ζημιές να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, που πρέπει να ανοίξει γραφείο στην Ρόδο, και μετά ας γίνει αναλογιστική μελέτη. Αν δεχτούμε ότι πρώτα πρέπει να γίνει η μελέτη δεν θα αποζημιωθεί ποτέ κανένας παραγωγός.
  3. Για όσους παραγωγούς επιθυμούν να προχωρήσουν σε περιφράξεις να υπάρξει στο 100% επιδότηση της κατασκευής της περίφραξης, με προκαταβολή του ποσού. Την χρηματοδότηση να αναλάβει η κυβέρνηση είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης είτε από την ενεργητική προστασία του ΕΛΓΑ.
  4. Δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο να πάρουν θέση υπέρ αυτών των αιτημάτων. Επίσης να τοποθετήσουν ταΐστρες και ποτίστρες στα δάση, σε ορεινές περιοχές με στόχο να αποτραπούν τα ζώα να κινούνται σε πεδινές δίπλα σε καλλιέργειες και οικισμούς. Το κόστος των τροφών, του νερού και της μεταφοράς τους να το αναλάβουν Δήμος και Περιφέρεια.

Εδώ και τώρα να πάρουν τις ευθύνες τους.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Τάκης Πότσος

Κώστας Τσουρούτης

Ρόδος 16/10/2020

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...