Λαική Συσπείρωση: Να σταματήσουν ΤΩΡΑ οι διώξεις των Συριανών

Δελτίο τύπου

- Να σταματήσουν ΤΩΡΑ οι διώξεις των Συριανών

Στις 10 Δεκεμβρίου δικάζονται κάτοικοι της Σύρου και μέλη του «Παρατηρηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου», απειλούμενοι με εξοντωτικά πρόστιμα ύψους 3.000.000 ευρώ συνολικά από την εταιρεία ΟΝΕΧ, επειδή δημοσιοποίησαν τις απόψεις τους σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για ενδεχόμενη ρύπανση του λιμανιού.

Εδώ και δύο χρόνια με ευθύνη των αρμόδιων δημοσίων υπηρεσιών και των τοπικών αρχών Δήμου και Περιφέρειας μένει αναπάντητο το ερώτημα: κατά πόσον υπάρχει ρυπαντικό φορτίο στον πυθμένα του λιμανιού της Σύρου και ποια είναι η  εκτίμηση των πιθανών πηγών ρύπανσης. Μια απάντηση για την οποία αγωνιούν όλοι οι Συριανοί που βλέπουν το περιβάλλον τους να ρυπαίνεται και αναζητούν τις αιτίες.

Η απόφαση της Περιφερειακής Αρχής να δεχθεί τη χρηματοδότηση της σχετικής μελέτης από την εταιρεία ΟΝΕΧ, που λόγω της δραστηριότητάς της με ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες στο λιμάνι είναι και η ίδια ελεγχόμενη, αποτελούσε πρόκληση για τους κατοίκους του νησιού, διεγείροντας ερωτηματικά ως προς την τελική έκβασή της.

Η προσπάθεια ποινικοποίησης και φίμωσης κάθε φωνής που εκφράζει τις βάσιμες ανησυχίες των κατοίκων του νησιού, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους και πρέπει να καταδικαστεί.

Το «θολό» περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και διαιωνίζεται, όσον αφορά σε σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις για όσα καταγγέλλονται δημόσια από πολίτες, τους μόνους που ευνοεί, είναι τους πιθανούς ρυπαίνοντες που αποθρασύνονται. Σ’αυτό συνέβαλαν και οι μέχρι σήμερα χειρισμοί κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης.

Η προσπάθεια τρομοκράτησης όσων προασπίζονται την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία πρέπει να πέσει στο κενό.

Είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθεί με κρατική χρηματοδότηση και από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς η επιστημονική αποτύπωση της πιθανής ύπαρξης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Σε περίπτωση δε που υπάρχει,  να ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα  τόσο για την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος του νησιού, όσο και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού.

4/12/2021

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...