Λαική Συσπείρωση Δήμου Ρόδου και Ν. Αιγαίου για την παράδοση της διαχείρισης απορριμμάτων από τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου στους ιδιώτες

Δελτίο τύπου

- Για την παράδοση της διαχείρισης απορριμμάτων από τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου στους ιδιώτες

- Σε πλήρη σύμπνοια Περιφέρεια και Δήμος Ρόδου ανακοίνωσαν τις προηγούμενες μέρες την υποβολή του «Ολοκληρωμένου Συστήματος  Διαχείρισης Απορριμμάτων Δήμου Ρόδου» στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ για έγκριση δημοπράτησης.

Κοινή αφετηρία και για τις δύο τοπικές αρχές είναι η στήριξη της εμπλοκής των ιδιωτών στις λειτουργίες των δημοτικών υπηρεσιών στον τομέα διαχείρισης  απορριμμάτων και όχι μόνο.

Η δημιουργία του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου με ένταξη όλων των τοπικών ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο περιφέρειας, έλυσε τα χέρια της κυβέρνησης για την διευκόλυνση της εισόδου μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων στην -ήδη ιδιωτικοποιημένη σε σημαντικό βαθμό-  διαχείριση των απορριμμάτων.  Η υλοποίηση αυτών των έργων μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), εξασφαλίζει και «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματίες για την κατασκευή, αλλά και σίγουρη κερδοφορία από την επιχειρηματική εκμετάλλευση των σκουπιδιών.

Είναι ξεκάθαρη στο συγκεκριμένο έργο η δέσμευση εκ μέρους του ΦΟΔΣΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ ότι, ο ιδιώτης θα «αναλάβει την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων».

Κανένα περιθώριο αυταπάτης για τους νησιώτες ότι οι επενδύσεις αυτές που στηρίζονται στο κριτήριο του κέρδους και θα τον απομυζούν μέσα από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη, μέσα από την εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας, μπορούν να εξασφαλίσουν φιλολαϊκή διαχείριση για την υγεία, το εισόδημα και τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων σ’ αυτούς τους τομείς. Θυσία στα επιχειρηματικά συμφέροντα γίνεται και το περιβάλλον.

Η παραγωγή ενέργειας από τη διαχείριση των απορριμμάτων και η εμπορία της, είναι μέσα στους στόχους του εγχειρήματος στα πλαίσια της περιβόητης «κυκλικής οικονομίας» και των κατευθύνσεων της ΕΕ για τις «πράσινες» επενδύσεις,  που θα χρηματοδοτούνται με εκατοντάδες εκατομμύρια από το υστέρημα των λαών.

Όσον αφορά τα παράπονα για την πατρότητα του συγκεκριμένου σχεδιασμού που δικαιωματικά ανήκει στην προηγούμενη δημοτική αρχή της Ρόδου, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι, κοινός σκοπός αυτών των δυνάμεων είναι το «αδιατάρακτο» της επέλασης των επιχειρηματικών ομίλων στις υπηρεσίες των δήμων.

Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνεί στην επιχειρηματική λειτουργία των υπηρεσιών, που οδηγεί αντικειμενικά στο χαράτσωμα του λαού.

Τα «ασημικά» όπως έχουν χαρακτηριστεί οι υπάρχουσες υποδομές (ΚΔΑΥ, ΧΥΤΑ κ.α.) είτε ο δήμος τα ξεπουλά είτε η περιφέρεια σε ιδιώτες , για τους κατοίκους των νησιών μόνο αρνητικές συνέπειες επιφέρουν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ρόδου και Περιφέρειας Ν. Αιγαίου προτείνουμε στους κατοίκους των νησιών με την οργανωμένη παρέμβασή τους να απαιτήσουν για:

 Να μην υπάρχει εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και καμία μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, (συμπεριλαμβανομένης και της ανακύκλωσης) με ΣΔΙΤ ή συμβάσεις παραχώρησης.

Απαγόρευση κατηγορηματικά της μεθόδου της καύσης.

Να μην μετατοπίζονται τα οικονομικά βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Να μην αποδεχτούν τα νέα “περιβαλλοντικά” χαράτσια που ετοιμάζονται.

22/03/2021

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...