Λίνα Παπατσή: “Κλείνουμε με θετικό πρόσημο ως περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου”

Σημαντικό και ουσιαστικό σε έργα και δράσεις χαρακτηρίζει τον απολογισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η Λίνα Παπατσή, περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης Μαχαιρίδη που έγινε όπως σημειώνει κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η κ. Παπατσή παραχωρεί μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη  στη Γνώμη όπου μιλά για το γεμάτο ενδιαφέρον «ταξίδι» στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αλλά και για τη δουλειά που γίνεται μέσα από το «ΚΕΚ Γεννηματάς» στο οποίο προεδρεύει. “Ξεκινήσαμε λέει ένα δύσκολο εγχείρημα, αυτό της αιρετής περιφέρειας με όνειρα και προσδοκίες… Στη πορεία ήρθαν τα μνημόνια με τις μεγάλες περικοπές στους πόρους στην Αυτοδιοίκηση. Παρόλα αυτά, τονίζει η κ. Παπατσή, η περιφερειακή αρχή διεκδίκησε και κατάφερε την ομαλή μετάβαση στο νέο «καθεστώς». «Κατέκτησε πρόσθετους πόρους καθώς και την πρωτιά πανελλαδικά, σε απορροφήσεις πόρων του ΕΣΠΑ. Τολμώ να πω πως ήταν ένα μοναδικό βίωμα, με θετικό πρόσημο αυτή η διαδρομή των 3.5 χρόνων».

Αναφέρεται στο «ΚΕΚ Γεννηματάς» όπου γίνεται σημαντική δουλειά στον τομέα της κατάρτισης ενηλίκων με πόρους της περιφέρειας. «Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί 415 προγράμματα σε όλα τα νησιά και τα έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 9.600 καταρτιζόμενοι. Για τη νέα χρονιά 2014 ήδη έχουν ξεκινήσει τμήματα μέσα στον Ιανουάριο και από τον επόμενο μήνα θα εντατικοποιηθούν σε όλα τα νησιά μας. Δίνουμε την ευκαιρία σε όλους να επικαιροποιήσουν και να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους, να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους καθώς και να αναπτύξουν μια πιο σύγχρονη επαγγελματική δράση. Μόνο έτσι μπορούμε να επιτύχουμε την προσδοκώμενη αύξηση της απασχόλησης, την οικονομική ευημερία και την ενεργό συμμετοχή του πολίτη στην κοινωνία».  Για τις προσεχείς περιφερειακές εκλογές η Λινα Παπατσή δηλώνει παρούσα με τον Γιάννη Μαχαιρίδη όπως λέει χαρακτηριστικά: «Είμαι ενεργός πολίτης, αγαπώ και νοιάζομαι για τον τόπο μου και θα σταθώ δίπλα στην παράταξη προκειμένου να στηρίξω το έργο που έχει συντελεστεί».  Χαρακτηρίζει τον Γιάννη Μαχαιρίδη έμπειρο, μαχητικό και αποτελεσματικό: «Δεν είναι τυχαίο πως στις δύσκολες στιγμές, αυτοδιοικητικοί και μη, απευθύνονται στην Περιφέρεια, στον Μαχαιρίδη που ξέρει να βρίσκει λύσεις και να συνεισφέρει ποικιλοτρόπως στο πλαίσιο πάντα του νόμιμου και εφικτού»

Να ξεκινήσω από τον πρόσφατο απολογισμό της περιφερειακής αρχής…Τι λέτε, οι κάτοικοι των δύο Νομών πρέπει να είναι ικανοποιημένοι από το έργο και τη δράση της παράταξης σας;
Κα. Βενιανάκη, με την παρουσίαση του απολογισμού του 2013 στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα στη Ρόδο ολοκληρώθηκε η τρίτη χρονιά λειτουργίας της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Αναδείχθηκε ένας απολογισμός σημαντικός και ουσιαστικός με αξιοσημείωτο αριθμό δράσεων και έργων, αποτέλεσμα της επίπονης προσπάθειας, και της σκληρής δουλειάς, όλων των εμπλεκομένων, αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων, που πίστεψαν, στους στόχους τους, στις δυνάμεις τους, και προσπάθησαν να ανταποκριθούν και να φέρουν σε πέρας το έργο τους κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσε η γενικευμένη κρίση. Οι κάτοικοι των νησιών μας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο νέο διαμορφωμένο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον γνωρίζουν πως τα διαχρονικά και μεγάλα προβλήματα που τους απασχολούν, υγεία, ακτοπλοΐα, απασχόληση, δεν ανήκουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας και αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς περιφερειακής αρχής με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση τους και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους.

Ποια είναι τα «συν» και ποια τα «πλην» της πρώτης αιρετής θητείας στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου; Πως ήταν για εσάς αυτό το «ταξίδι»;
Κάθε αρχή και δύσκολη. Ξεκινώντας από την εφαρμογή του νέου θεσμού του «Καλλικράτη» αναλάβαμε ένα πολλά υποσχόμενο και δύσκολο εγχείρημα, με όνειρα και προσδοκίες. Στα πρώτα βήματα μας, ήρθαμε αντιμέτωποι τόσο με τις αδυναμίες του νομοθετήματος, όσο και με τις δυσμενείς εξελίξεις στα δημοσιονομικά της χώρας και τους σκληρούς όρους των μνημονίων που δυσχέραναν τη λειτουργία της Περιφέρειας, με μεγάλες περικοπές στους πόρους των ΚΑΠ, τη μείωση του προσωπικού, τη δημιουργία αρνητικής ψυχολογίας στους εργαζόμενους και στους πολίτες. Παρόλα αυτά με αίσθημα ευθύνης και συνεχείς διεκδικήσεις η περιφερειακή αρχή κατάφερε μια ομαλή μετάβαση από τη Νομαρχιακή στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τη σωστή οργάνωση της, διεκδίκησε και κατέκτησε πρόσθετους πόρους καθώς και την πρωτιά πανελλαδικά, σε απορροφήσεις πόρων του ΕΣΠΑ. Κα. Βενιανάκη κάθε ταξίδι είναι μια δυνατή και ξεχωριστή εμπειρία, με δύσκολες αλλά και ευχάριστες στιγμές. Βαδίζοντας προς το τέλος της θητείαq μου στον Β΄ βαθμό της αυτοδιοίκησης τολμώ να πω πως ήταν ένα μοναδικό βίωμα, με θετικό πρόσημο.

Να σταθούμε στο «ΚΕΚ Γεννηματάς» “όπου είστε πρόεδρος. φαίνεται ότι γίνεται ουσιαστική δουλειά…Δώστε μας την εικόνα των προγραμμάτων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
Το ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς είναι ο σπουδαιότερος αυτοδιοικητικός οργανισμός κατάρτισης ενηλίκων στο Νότιο Αιγαίο, με πολυετή εμπειρία και παρουσία στην υλοποίηση και τη διαχείριση προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων και εργαζομένων. Πράγματι κατά την περίοδο αυτή έχει επιτελεσθεί ένα σημαντικό έργο που αφορά το σύνολο των κατοίκων των νησιών μας, στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης. Η Περιφέρεια με ίδιους πόρους της χρηματοδοτεί προγράμματα κατάρτισης στους τομείς της οικονομίας – επιχειρηματικότητας, του πρωτογενούς τομέα, στα παραδοσιακά επαγγέλματα, στην απόκτηση δεξιοτήτων, την αγωγή των πολιτών. Διαβουλευτήκαμε με μεγάλο αριθμό φορέων της Περιφέρειας όπως Δήμους, Επιμελητήρια, επαγγελματικούς συλλόγους, κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, έτσι ώστε ο σχεδιασμός των προγραμμάτων κατάρτισης να έχει μία ολιστική προσέγγιση, να ανταποκρίνεται στις εκπαιδευτικές ανάγκες των ομάδων στόχου της Περιφέρειας, και να παρέχει εξειδικευμένα προγράμματα με σκοπό την απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων και τη διαμόρφωση στάσεων που να ανταποκρίνονται στο σύγχρονο δυναμικό εργασιακό περιβάλλον. Παρατηρείται τεράστιο ενδιαφέρον, ήδη έχουν υλοποιηθεί 415 προγράμματα σε όλα τα νησιά και τα έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 9.600 καταρτιζόμενοι. Για τη νέα χρονιά 2014 ήδη έχουν ξεκινήσει τμήματα μέσα στον Ιανουάριο και από τον επόμενο μήνα θα εντατικοποιηθούν σε όλα τα νησιά μας.

Ποιες είναι οι στοχεύσεις της περιφέρειας μέσα από τα προγράμματα που υλοποιείτε;
Τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης, οι συνεχώς μεταβαλλόμενοι όροι εργασίας, οι σκληρές συνθήκες του διεθνούς ανταγωνισμού, η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη, είναι οι παράγοντες που καθορίζουν το σύγχρονο περιβάλλον της οικονομίας. Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι η προστασία της κοινωνικής συνοχής, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εργασία, που οφείλει να παραμείνει δικαίωμα, κάθε πολίτη. Αυτό το δικαίωμα προσπαθούμε να θωρακίσουμε, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να επικαιροποιήσουν και να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους, να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους καθώς και να αναπτύξουν μια πιο σύγχρονη επαγγελματική δράση. Μόνο έτσι μπορούμε να επιτύχουμε την προσδοκώμενη αύξηση της απασχόλησης, την οικονομική ευημερία και την ενεργό συμμετοχή του πολίτη στην κοινωνία. Με ευθύνη, όραμα και κοινωνική ευαισθησία η ΠΝΑΙ και το ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς, ως κύριο εργαλείο της στην συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, επενδύουν στην δια βίου μάθηση όσο και στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, μεριμνώντας παράλληλα για την προστασία της κοινωνικής συνοχής και ενσωμάτωσης.

Το Μάιο, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχουμε νέες περιφερειακές εκλογές. Θα είστε και πάλι υποψήφια με τον Μαχαιρίδη;
Η καθημερινότητα όλων μας είναι πλέον τόσο δύσκολη και ρευστή που πρωτίστως με ενδιαφέρει να είμαι χρήσιμη και δημιουργική τους μήνες που απέμειναν και βεβαίως να μπορέσω να ολοκληρώσω το έργο που έχω αναλάβει, με όσο το δυνατό περισσότερη επιτυχία. Όμως στην κάθοδο της παράταξης μας στις επερχόμενες εκλογές, με επικεφαλής τον Μαχαιρίδη δηλώνω παρούσα. Είμαι ενεργός πολίτης, αγαπώ και νοιάζομαι για τον τόπο μου και θα σταθώ δίπλα στην παράταξη προκειμένου να στηρίξω το έργο που έχει συντελεστεί. Ένα σημαντικό έργο που είναι αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς της παρούσας περιφερειακής αρχής.

Πως σχολιάζετε τον Μαχαιρίδη ως περιφερειάρχη; Τα πάει καλά;
Είναι κοινή ομολογία πως ο Γιάννης Μαχαιρίδης είναι ένας έμπειρος αυτοδιοικητικός, αποτελεσματικός, με γνώση των προβλημάτων και των λύσεων που απαιτούνται. Μαχητικός που διαρκώς αγωνίζεται για περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους, για ουσιαστική αποκέντρωση για την αναβάθμιση του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Έχει να επιδείξει στο ενεργητικό του ένα σημαντικό έργο κατά τη θητεία του στη Νομαρχιακή και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και μια χρηστή διαχείριση που του δίνει τη δυνατότητα να μπορεί να στηρίζει τόσο το έργο της Περιφέρειας όσο και των Δήμων στο πλαίσιο βέβαια των αρμοδιοτήτων που διαθέτει. Δεν είναι τυχαίο πως στις δύσκολες στιγμές, αυτοδιοικητικοί και μη, απευθύνονται στην Περιφέρεια, στον Μαχαιρίδη που ξέρει να βρίσκει λύσεις και να συνεισφέρει ποικιλοτρόπως στο πλαίσιο πάντα του νόμιμου και εφικτού.

Οι εκλογές στην περιφέρεια φαίνεται ότι θα είναι δύσκολες…Που θα κριθούν κατά την άποψη σας;
Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες, πολύ περισσότερο οι επερχόμενες οι οποίες διενεργούνται σε περίοδο που όλη η κοινωνία δοκιμάζεται. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό χαρακτηριστικό κατά την άποψη μου στη συγκυρία αυτή είναι το ότι δεν θα δοθούν κομματικά χρίσματα στις παρατάξεις και κάθε πολίτης θα μπορέσει να εκφραστεί ελεύθερα. Γίνεται μια αρχή για ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, δίνεται η ευκαιρία προκειμένου να αναπτυχθεί ουσιαστικός αυτοδιοικητικός διάλογος που θα επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των θεσμικών, των αναπτυξιακών και των οικονομικών θεμάτων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Το αποτέλεσμα πιθανότερο θα κριθεί στο κατά πόσο ο ψηφοφόρος θα ψηφίσει αυτοδιοικητικά ή πολιτικά.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...