Λάθος η ερμηνεία του μηνύματος - του Δημήτρη Τσοπανάκη

Η εκλογική αναμέτρηση της 18ης Μαΐου ανέδειξε βαριά ηττημένο τον Γιάννη Μαχαιρίδη. Η  Ρόδος το μεγαλύτερο νησί του Νοτίου Αιγαίου με πλήρη επίγνωση της απραξίας της επί σειρά ετών μοναρχίας Μαχαιρίδη πήρε την μεγάλη απόφαση της ανατροπής του. Οι Ροδίτες θέλησαν όχι απλά να του στείλουν μήνυμα, αλλά να του δηλώσουν ευθαρσώς πως κουράστηκαν από την τριαντάχρονη σχέση μαζί του, μία σχέση που δεν ωφέλησε τον τόπο, που αντίθετα τον υποβάθμισε αρκετά. Τα μικρά νησιά δεν είχαν πολλές απαιτήσεις, η γενικότερη κρατική μέριμνα τα βοήθησε να πιστέψουν πως όποια έργα έχουν γίνει είναι υπεραρκετά και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να θέλουν να συνεχίσουν την συνεργασία μαζί του. Η αλήθεια, όμως, είναι άλλη και κάποια στιγμή θα πρέπει να την ακούσουν και να την μάθουν. Μαζί με την Ρόδο, που είναι πρωτεύουσα του νομού, υποβαθμίσθηκαν κι αυτά. Πολλά έργα υποδομής θα μπορούσαν να είχαν γίνει επί μοναρχίας Μαχαιρίδη. Κι όμως δεν έγιναν παρά μόνο μικρές πινελιές, έτσι για να ικανοποιούνται οι επιμένοντες  τοπικοί άρχοντες. Όλοι τους εξαρτώμενοι από το ισχυρό κόμμα στο οποίο ανήκαν δεχόντουσαν αδιαμαρτύρητα  τα «ψίχουλα» σε χρήμα και έργα διαλαλώντας ως επιτυχία δικιά τους το αυτονόητο. Εκατομμύρια εκατομμυρίων πέρασαν από τα χέρια του κ. Μαχαιρίδη στην τριακονταετή διαδρομή του στην εξουσία. Το τι έχουν γίνει στα νησιά μας και το πόσα προβλήματα έχουν λυθεί το γνωρίζουν πολύ καλά οι κάτοικοι τους.
Όμως η Ρόδος  που βιώνει χρόνια τώρα την απαξίωση και τον ευτελισμό του κεντρικού κράτους πήρε την μεγάλη απόφαση, να αποτινάξει τον ζυγό του συστήματος, αυτόν που καθήλωσε στον καναπέ όσους θέλησαν να αντιδράσουν. Μία ολιγομελής ομάδα ανθρώπων επί πολλά χρόνια ενέμοντο την εξουσία και τις τύχες του νησιού, κρατώντας το στο σκοτάδι και την ανυπαρξία. Κανένα έργο πνοής, κανένα έργο υποδομής, καμία αλλαγή στον χάρτη του νησιού. Ούτε λιμάνι, ούτε μαρίνα, ούτε εργοστάσιο της ΔΕΗ, ούτε φράγματα, ούτε καν σωστή διαχείριση των δασών, ούτε σωστή σήμανση των δρόμων και των περιοχών, ούτε στοιχειώδης συντήρηση των αξιοθέατων και των αρχαιολογικών χώρων. Δεν αναφέρομαι στους δρόμους καρμανιόλες που έχουν στοιχίσει τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων γιατί αυτό είναι κάτι που ο Ροδίτης το βιώνει καθημερινά. Δεν αναφέρομαι στο ότι δεν αντέδρασαν στη δημιουργία της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δεν αντέδρασαν στην επιβολή ως πρωτεύουσας της Σύρου, ούτε φυσικά αντέδρασαν στην μεταφορά όλων σχεδόν των  Διευθύνσεων στη Σύρο.  Όμως, ο Γιάννης Μαχαιρίδης και οι συν αυτόν κατάφεραν να έχουν πρωτιά στην επικοινωνία και στις δημόσιες σχέσεις. Με χρηματοδοτήσεις και παρουσίες στις εκδηλώσεις άλλων, με υποσχέσεις και χαμόγελα κατάφερναν να σαγηνεύουν και να υπνωτίζουν τους Ροδίτες και να υφαρπάζουν την ψήφο τους.
Όλα αυτά τα λίγα ήλθε να τα υπενθυμίσει στους Ροδίτες μία παράταξη επιχειρηματιών του νησιού, που με αρχηγό τον Γιώργο Χατζημάρκο αποφάσισε να πάρει τα ηνία από τον «δικτάτορα» που επί τριάντα χρόνια κάνει ότι θέλει στο νησί και θέλει να συνεχίσει για άλλα πέντε χρόνια να διαφεντεύει. Ο λαός της Ρόδου ξύπνησε από τον λήθαργο και βγήκε ανοικτά να πει το «φτάνει πια» στον Γιάννη Μαχαιρίδη, δίνοντας το σύνθημα και στα άλλα νησιά. Κι όμως ο νυν περιφερειάρχης δεν πήρε χαμπάρι το μήνυμα των εκλογών. Αλαζών και εγωιστής δεν το βάζει κάτω. Θυμήθηκε ξανά πως ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και επιστράτευσε όλο το σινάφι του πάλαι ποτέ ισχυρού κόμματος του και έδωσε εντολή για μία αδυσώπητη μάχη, ώστε να παραμείνει στην εξουσία. Παράλληλα άρχισε τα ταξίματα για έργα και θέσεις εργασίας. Ο ίδιος δήλωσε πως πήρε το μήνυμα, αλλά φαίνεται πως το ερμήνευσε λάθος και υποσχέθηκε να αλλάξει τακτική απέναντι στο νησί. Έλα όμως που το μήνυμα του ροδιακού λαού ήταν σαφέστατο, ήταν εντολή να πάει στο σπίτι του, γιατί κουράστηκε από την μακρόχρονη ανύπαρκτη ενασχόληση του με τα διοικητικά του νησιού μας.
Δημήτρης Τσοπανάκης
 υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος
με την παράταξη «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο»

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...