Κώστας Ταρασλιάς: “Θλιβερός ξεπεσμός μιας αρχόντισσας” - Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής παράταξης στις ερχόμενες εκλογές...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ “Θλιβερός ξεπεσμός μιας αρχόντισσας” Eτσι χαρακτηρίζει ο Κώστας Ταρασλιας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Ρόδο. τι λέει για τα τοπικά θέματα και τι για τη παράταξη του

Τη σημερινή εικόνα της Ρόδου τη χαρακτηρίζει ως «θλιβερό ξεπεσμό μια αρχόντισσας που η ομορφιά της δεν αρκεί για να κρύψει τα σκισμένα της ρούχα και τα αχτένιστα μαλλιά της…». Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Η Ρόδος Μπροστά» Κώστας Ταρασλιάς με ποιητική διάθεση σχολιάζει τη Ρόδο, την εικόνα της, χωρίς να διστάζει να δείξει τους υπεύθυνους… «Οι πολίτες σήμερα ζητούν τα αυτονόητα, δεν ζητούν νέα έργα, γνωρίζουν ότι αυτά είναι πολυτέλεια σε εποχή κρίσης» λέει και προσθέτει: «Ο πόλεμος θέλει παλικάρια και παλικαριά για να αντιμετωπισθεί. Στις καλές εποχές ήταν εύκολο να κρυφτούν η ανεπάρκεια και η τεμπελιά. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα για τον τόπο παρά μόνο να εγκαταλείψουν το δημαρχιακό μέγαρο οι σημερινοί διοικούντες».

Σχολιάζει τα όσα συμβαίνουν στην Μεσαιωνική Πόλη: «Ο πολίτης χρειάζεται καθοδήγηση αισθητική και την σιγουριά της ισονομίας και της δικαιοσύνης. Αυτό οφείλει να το εκφράζει ο δήμαρχος τόσο με την φυσική του παρουσία στην Μεσαιωνική Πόλη συζητώντας με τους επαγγελματίες όσο και με την προσωπική του εγγύηση τήρησης των κανονιστικών διατάξεων. Υπάρχει σχετικό φυλλάδιο, ας το ζητήσει να το δει και μετά ας περπατήσει πόρτα-πόρτα». Μιλά για το «ναυάγιο» του νέου διαγωνισμού για το Γκολφ Αφάντου: «Είναι απόλυτα λογικό οι επενδυτές να κάνουν πίσω λόγω της ασάφειας του τι είναι νόμιμο και ενδεχομένως να μπλέξουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Όσο για το επιχείρημα ότι σταμάτησε μετά από τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας αυτά είναι για κάλυψη των ελλειμματικών ενεργειών κάποιων και για την ικανοποίηση του αριστερού μας alter ego». Αναφέρεται τέλος στην παράταξη του που ναι μεν σημειώνει ότι ήταν και είναι συνεπής σε αυτά που υποσχέθηκε αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει παράταξη στις προσεχείς εκλογές… «Η εμπειρία μου στην πολιτική με έμαθε να πιστεύω σε θέσεις και όχι σε πρόσωπα. Τα πρόσωπα είναι επιρρεπή σε πάθη και αδυναμίες έστω και για μια στιγμή στην ζωή τους. Έτσι λοιπόν το ενδεχόμενο η παράταξη να κινηθεί ποιο αριστερά ή ακόμα και ποιο δεξιά στα πλαίσια μιας υποτιθέμενης στρατηγικής ίσως με βάλει στην διαδικασία να αναθεωρήσω και να ανασυνταχθώ . Το σίγουρο είναι ότι η αυτοδιοίκηση και ο κόσμος δεν με έχουν απογοητεύσει . Μαζί τους θέλω πρώτιστα να συνεργαστώ, ώστε σύντομα να ξαναβάλουμε την αρχόντισσα Ρόδο στον θρόνο της…

Πως θα χαρακτηρίζατε την σημερινή εικόνα της Ρόδου; Ο θλιβερός ξεπεσμός μιας αρχόντισσας που η φυσική ομορφιά της δεν αρκεί για να κρύψει τα σκισμένα της ρούχα και τα αχτένιστα μαλιά της. Η πόλη μας δυστυχώς είναι αφρόντιστη και παραμελημένη σε όλα τα επίπεδα. Οι πολίτες δεν ζητούν καινούρια άσφαλτο στους δρόμους ούτε καινούρια έργα στο νησί. Έχουν εμπεδώσει ότι σε περίοδο κρίσης αυτά είναι πολυτέλεια. Ζητούν τα αυτονόητα όπως το μάζεμα το σκουπιδιών και το καθάρισμα των ξερών χόρτων. Πολλοί μάλιστα θα έμεναν ικανοποιημένοι αν υπήρχε φροντίδα τουλάχιστον στις τουριστικές περιοχές και διαδρομές ώστε να δίνει θετική εικόνα στους επισκέπτες και να μην κινδυνεύσει το μοναδικό προϊόν οικονομικής επιβίωσης για τον τόπο μας, ο τουρισμός.

Και τα προηγούμενα χρόνια είχε τα προβλήματα της αλλά φέτος έχει …ξεπεράσει κάθε προσδοκία ! Τι εξήγηση δίνετε; Ο πόλεμος θέλει παλικάρια και παλικαριά για να αντιμετωπισθεί. Η πολιτική του καλού και ευχάριστου ήταν για άλλες εποχές, τότε που έτρεχαν κάθε είδους ευρωπαϊκά προγράμματα και το δάνειο από την τράπεζα ήταν υπόθεση ενός τηλεφώνου από τον εκάστοτε κυβερνητικό βουλευτή, που ήθελε να σφιχταγκαλιάσει τους δήμους με αντάλλαγμα τις επόμενες εθνικές εκλογές. Τότε ήταν εύκολο να κρυφτούν η ανεπάρκεια, η τεμπελιά και σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις αν ο αιρετός ήταν φιλικός και με χάρισμα λόγου ακόμα και η μπούρδα του, θεωρείτο οραματισμός. Σήμερα μια δημοτική αρχή για να επιτύχει το καλύτερο δυνατόν, πρέπει τουλάχιστον να είναι ειλικρινής, να δουλεύει συστηματικά και να μην φοβάται την αλήθεια. Ο Δήμος Ρόδου ανήκει στην κατηγορία αυτή και δεν υπάρχει καμία ελπίδα για τον τόπο παρά μόνο να εγκαταλείψουν το δημαρχιακό μέγαρο.

Φταίει η κρίση, φταίει η δημοτική αρχή, φταίμε όμως και εμείς …. παράδειγμα η Μεσαιωνική πόλη. Τι λέτε; Όσο και αν ακούγεται ακραίο ο πολίτης χρειάζεται καθοδήγηση αισθητική και την σιγουριά της ισονομίας και της δικαιοσύνης. Αυτό οφείλει να το εκφράζει ο δήμαρχος τόσο με την φυσική του παρουσία στην Μεσαιωνική Πόλη συζητώντας με τους επαγγελματίες όσο και με την προσωπική του εγγύηση τήρησης των κανονιστικών διατάξεων. Σε περίπτωση που ο δήμαρχος δεν το γνωρίζει, την περίοδο που ήμουν υπεύθυνος στον πρώην Δήμο Ροδίων για την διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης, είχαμε φτιάξει ένα υπέροχο φυλλάδιο με το σύνολο των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου για την Μεσαιωνική Πόλη. Ας το ζητήσει και ας περπατήσει πόρτα –πόρτα υποσχόμενος ότι θα ισχύσει για όλους.

Η Μεσαιωνική Πόλη είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Θυμίζει τέτοιο μνημείο σήμερα; Η πρόταση που έκανα στην προηγούμενη ερώτηση σας ήταν λόγω του γεγονότος ότι ο χαρακτηρισμός μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς δεν ταιριάζει τόσο με το ανατολίτικο παζάρι που έχει καταντήσει η Μεσαιωνική Πόλη. Ταυτόχρονα σε λίγες μέρες θα αρχίσουν να εμφανίζονται πάγκοι μικροπωλητών μπροστά στο μουσείο και τσιγγανάκια με ναρκωμένα σκυλάκια στην οδό Ιπποτών. Το ποιο πιθανό είναι να δηλώσει ο δήμαρχος ξανά, ότι η δημοτική αστυνομία μοίρασε 15.000 κλήσεις ,όπως μας ενημέρωσε στο δημοτικό συμβούλιο για το 2012 και να αισθάνεται ότι έχει εξαντλήσει τις προσπάθειες και τις υποχρεώσεις του για την Μεσαιωνική Πόλη . Το σίγουρο είναι ότι καμία προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού δεν φαίνεται να υλοποιείται και τα έσοδα από τα μνημεία μας θα συνεχίσουν να κατευθύνονται προς την Αθήνα. Με λίγα λόγια η ανάπτυξη της Ρόδου πρέπει να περιμένει…

Αναφερθήκατε σε ανάπτυξη. Γκολφ Αφάντου: Ακύρωση του διαγωνισμού. Τις πταίει; Η κακοδαιμονία της πολιτικής οργάνωσης δεν είναι μόνο ροδίτικο προνόμιο . Είναι πανελλήνιο φαινόμενο. Κάθε προσπάθεια για επένδυση είναι καταδικασμένη αν δεν συνοδεύεται από το αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο που την καθορίζει και την προστατεύει . Αυτό ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του Γκολφ Αφάντου όπου δεν διατυπώθηκε με σαφήνεια τόσο τα επιτρεπόμενα είδη επένδυσης όσο και το ποσοστό αυτών στην έκταση που διατίθεται. Άρα είναι απόλυτα λογικό οι επενδυτές να κάνουν πίσω λόγω της ασάφειας του τι είναι νόμιμο και ενδεχομένως να μπλέξουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας , σε μια περίοδο που το χρήμα είναι περισσότερο υπολογίσιμο και κάθε καθυστέρηση εξαιτίας τυχόν δέσμευσης, μπορεί να αποβεί μοιραία για τον επενδυτή. Όσο για το επιχείρημα ότι σταμάτησε μετά από τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας αυτά είναι για κάλυψη των ελλειμματικών ενεργειών κάποιων και για την ικανοποίηση του αριστερού μας alter ego.

Μέσα σε όλα αυτά πως κρίνετε την λειτουργία της παράταξης σας; Μόνο κριτική και άρνηση. Προτάσεις; Κάποιοι θεωρούν ότι η κριτική μας δεν είναι αρκετή και ίσως είμαστε και ήπιοι. Άρα με δυσκολία θα μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε το σύνολο. Είναι σημαντικό όμως να είμαστε συνεπείς στις αρχές που υποσχεθήκαμε και αυτό το έχουμε καταφέρει. Αυτό που μας διακρίνει είναι η σαφήνεια ερμηνείας του νόμου από την πρώτη περίοδο αυτής της δημοτικής αρχής με την θέση μας για την απογραφή και την συγχώνευση των δημοτικών επιχειρήσεων έως το θέμα των παραλιών πρόσφατα. Επίσης αναγνωρίζεται το γεγονός ότι η παράταξη και ειδικά ο επικεφαλής είναι πάντα προετοιμασμένοι σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, για αυτό έχουν αποσυρθεί ή διορθωθεί δεκάδες θέματα της ημερήσιας διάταξης λόγω πλημμελούς προετοιμασίας. Στις παραταξιακές συγκεντρώσεις μας απασχόλησε έντονα το γεγονός της έλλειψης ουσιαστικών πολιτικών θεμάτων στα δημοτικά συμβούλια και η συνεχής διεκπεραίωσης θεμάτων ρουτίνας για τα οποία πολλές φορές οι καθ’ ύλη υπεύθυνοι αντιδήμαρχοι είναι αδιάβαστοι ή λένε ψέματα όπως στην περίπτωση με το καμπαναριό της Φιλέρημου όπου αναφέρθηκε ότι είχαν δοθεί τα χρήματα προς την αρχαιολογική υπηρεσία στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης για την αναστύλωση του , κάτι το οποίο ουδέποτε έγινε.

Να υποθέσουμε λοιπόν ότι θα είστε ξανά υποψήφιος με τον Γ. Χατζημάρκο στις επόμενες δημοτικές εκλογές; Μήπως η αυτοδιοίκηση σας έχει απογοητεύσει ; Μέχρι σήμερα η συνεργασία μας σε προσωπικό επίπεδο δεν είχε σκιές αλλά και οι θέσεις του και οι απόψεις του σε γενικές γραμμές είναι πολύ κοντά σε αυτά που πιστεύω. Όπως λέει και ο ίδιος κάθε τι έχει την αξία και την σημασία του την στιγμή που συμβαίνει. Άρα το ενδεχόμενο να κάνει τον επόμενο χρόνο κάποιες άλλες προσωπικές επιλογές ή ακόμα να θελήσει να επαναπροσδιορίσει την φυσιογνωμία της παράταξης είναι πολύ νωρίς για να το γνωρίζω. Το σίγουρο είναι ότι η εμπειρία μου στην πολιτική με έμαθε να πιστεύω σε θέσεις και όχι σε πρόσωπα. Τα πρόσωπα είναι επιρρεπή σε πάθη και αδυναμίες έστω και για μια στιγμή στην ζωή τους. Έτσι λοιπόν το ενδεχόμενο η παράταξη να κινηθεί ποιο αριστερά ή ακόμα και ποιο δεξιά στα πλαίσια μιας υποτιθέμενης στρατηγικής ίσως με βάλει στην διαδικασία να αναθεωρήσω και να ανασυνταχθώ . Το σίγουρο είναι ότι η αυτοδιοίκηση και ο κόσμος δεν με έχουν απογοητεύσει . Μαζί τους θέλω πρώτιστα να συνεργαστώ , ώστε σύντομα να ξαναβάλουμε την αρχόντισσα Ρόδο στον θρόνο της….

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...