Αισιόδοξος για τη τουριστική σαιζόν που αρχίζει σε λίγο, εμφανίζεται σε συνέντευξη που παραχωρεί στην Γνώμη ο πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου, ο γνωστός Ροδίτης Ξενοδόχος Κωνσταντίνος Καστελοριζιός. Δηλώνει ότι τα πρώτα μηνύματα είναι ευοίωνα και αυτό δημιουργεί την αίσθηση ότι θα πάμε καλά όχι μόνο από πλευράς αφίξεων αλλά και εισπρακτικά. Υπάρχει όμως κάτι το αρνητικό κατά τον κ. Καστελοριζιό και αφορά τις κρουαζιέρες: «Ο αριθμός προσεγγίσεων θα είναι μάλλον μειωμένος και αυτό θα πρέπει να προσεχθεί γιατί οι πελάτες της κρουαζιέρας είναι ζωτικός παράγοντας για την εμπορική κίνηση του νησιού».
Μιλά για την πορεία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στη Ρόδο και τονίζει ότι η πώληση ξενοδοχείων δεν είναι και τόσο εύκολη επειδή το φορολογικό καθεστώς που επικρατεί στη μεταβίβαση επιχειρήσεων είναι άκρως αποτρεπτικό, στοιχείο που εμποδίζει και την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα.
Χαρακτηρίζει ως σημαντικό γεγονός την υπογραφή συλλογικής σύμβασης ανάμεσα στους ξενοδόχους και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους αφού διασφαλίζει την λεγόμενη "εργασιακή ειρήνη" που πρέπει να επικρατεί. Κάνει όμως και μια σωστή επισήμανση, ότι αυτή η σύμβαση θα πρέπει να τηρείται από όλους γιατί διαφορετικά υπάρχουν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, όπως παρουσιάστηκαν πέρυσι.
Θεωρεί ότι το Υπουργείο Τουρισμού τα πάει καλά αλλά πρέπει να πατάξει την γραφειοκρατία: «Θα ήταν λοιπόν άδικο να μην πιστώσουμε την επιτυχία της αύξησης του τουριστικού ρεύματος και στο υπουργείο Τουρισμού. Βέβαια το εν λόγω υπουργείο σαφώς και δεν πρέπει να αρκεστεί μόνο στην πολιτική της προβολής της Ελλάδος και της προσέλκυσης τουρισμού. ´Εχω την άποψη πως θα πρέπει να κινηθεί και προς την πλευρά της μείωσης της γραφειοκρατίας που επικρατεί».
Μιλά τέλος για τον δήμο Ρόδου και την περιφέρεια. Για το δήμο λέει: «Σε ένα Δήμο με τόσα οικονομικά προβλήματα και αγκυλώσεις τι θα μπορούσε άλλωστε να περιμένει κανείς; Τελικά δεν είναι μόνο θέμα ενός προσώπου του ποιός θα ηγηθεί του Δήμου . Είναι θέμα προσέγγισης και φιλοσοφίας του πως πρέπει να λειτουργεί ένας Δήμος». Για την περιφέρεια είναι πιο θετικός. Τονίζει ότι στη Δωδεκάνησο κινήθηκε σε αποδεκτά επίπεδα.
1.Ποια είναι τα μηνύματα για τη νέα τουριστική σαιζόν ; Θα πάμε καλύτερα;
Τα πρώτα μηνύματα για τη νέα τουριστική περίοδο εμφανίζονται να είναι ενθαρρυντικά και ευοiωνα. Ο αριθμός προκρατήσεων σε σχέση με πέρυσι είναι σαφώς αυξημένες αλλά και ο ρυθμός με τον οποίο πραγματοποιούνται είναι σαφέστατα μεγαλύτερος. Η ρυθμός πραγματοποίησής τους ( το potential) με το οποίο γίνονται σε συνδυασμό με τη χρονική περίοδο που διανύουμε μας επιτρέπει να ευελπιστούμε σε μια καλή χρονιά όχι μόνο από πλευράς αφίξεων αλλά και εισπρακτικά. Διαφαίνεται πως τελικά δε θα χρειαστεί να προβούμε σε προσφορές για την επιπλέον αύξηση της ζήτησης του προορισμού και την προσέλκυση επισκεπτών. Το μόνο στοιχείο που πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό είναι αυτό που αφορά τον αριθμό προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων που ως γνωστόν όχι μόνο δεν παρουσιάζει αύξηση αλλά δυστυχώς μάλλον θα είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι. Είναι ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’όψη και να αντιμετωπιστεί γιατί ως γνωστό οι επισκέπτες από την κρουαζιέρα αποτελούν ένα ζωτικό παράγοντα για την εμπορική κίνηση του νησιού.
2. Τη περυσινή σαιζόν αριθμητικά πήγαμε καλά...Εισπρακτικά;
Πέρυσι σαφέστατα παρουσιάστηκε μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος τόσο προς την Ελλάδα γενικότερα όσο και για τη Ρόδο ειδικότερα. Δυστυχώς το ποσοστό αύξησης εισπράξεων δεν ήταν αναλογικά τόσο μεγάλη. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας και των επιτοκίων συνετέλεσε στο γεγονός πως τελικώς το "οικονομικό" αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις δεν ήταν το αναμενόμενο και το προσδοκώμενο.
3. Πόσο έχει αλλάξει τα δεδομένα της ροδίτικης ξενοδοχείας η κρίση; Ακούμε για ξενοδοχεία που αλλάξουν χέρια, για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις λίγο πριν από την χρεωκοπία; Τι εικόνα έχετε ως πρόεδρος της Επιτροπής τουρισμού στο ΕΒΕΔ;
Η οικονομική ύφεση που αντιμετωπίζουμε σαφώς και έχει επηρεάσει τα δεδομένα της ροδίτικης ξενοδοχείας. Αν αναλογιστεί κανείς πως η πρώτη γενιά επιχειρηματιών δημιουργεί, η δεύτερη συντηρεί και η τρίτη " θυμάται" είναι δεδομένο πως λόγω ότι στη Ρόδο δραστηριοποιούνται δεύτερης και τρίτης γενιάς επιχειρηματίες ξενοδόχοι είναι ευκολότερη η πώληση επιχειρήσεων γιατί η " συναισθηματική" αποτίμηση τους είναι πλέον μικρή. Όμως το φορολογικό καθεστώς που επικρατεί στη μεταβίβαση επιχειρήσεων είναι τόσο αποτρεπτικό που δυσκολεύει την οποιαδήποτε πώληση. Αυτό το γεγονός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που οφείλεται και η δυσκολία προσέγγισης νέων επενδυτών όχι μόνο στη Ρόδο αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα. Βέβαια αυτή η ερώτηση χρήζει περισσότερης ανάλυσης και ευελπιστώ στο μέλλον να μου δοθεί η ευκαιρία να σας απαντηθεί με περισσότερες λεπτομέρειες.
4. Πως είδατε τη νέα συλλογική σύμβαση που υπογράφτηκε σε τοπικό επίπεδο;
Σίγουρα η υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης που υπογράφτηκε αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός που διασφαλίζει την λεγόμενη "εργασιακή ειρήνη" που πρέπει να επικρατεί. Το να σταθεί κανείς στη καταμέτρηση χρεωπιστώσεων ωφελειών ή απωλειών εκατέρωθεν θεωρώ πως δεν είναι το ζητούμενο. Εκτιμώ πως μεσομακροπρόθεσμα η επίτευξη συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ εργοδοτών -εργαζομένων θα ωφελήσει και τους δύο εταίρους. Βέβαια θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη πως θα πρέπει όχι μόνο να τηρούνται οι όροι της εκατέρωθεν αλλά και να μην παρατηρηθούν φαινόμενα μη εκπλήρωσης από μέρους των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων των εργοδοτικών υποχρεώσεών τους. Το φαινόμενο αυτό δυστυχώς παρατηρήθηκε και πέρυσι και αποτελεί πέραν των όλων και αθέμιτο ανταγωνισμό προς τις επιχειρήσεις αυτές που είναι συνεπείς.
5.Τι θα πρέπει να προσεχθεί στη νέα σαιζόν;
Είναι πολλές φορές ειπωμένο και κοινά αποδεκτό το τι πρέπει να προσεχθεί γενικότερα σε κάθε τουριστική περίοδο. Σχεδόν τα ίδια λέγονται κάθε χρόνο. Δυστυχώς παρ’ότι λέγονται ελάχιστα τηρούνται και πολλά δυστυχώς αμελούνται. Φέτος όμως είναι μια ευκαιρία λόγω του ότι η σαιζόν προμηνύεται πολύ καλή να γίνει εφικτό να επιτευχθούν συμφωνίες για την επόμενη τουριστική περίοδο που θα περίεχουν οικονομικούς όρους που θα αυξήσουν το οικονομικό αποτέλεσμα των επιχειρήσεων. Είναι γεγονός πως στην προσπάθεια να αυξήσουμε τη ζήτηση τα προηγούμενα χρόνια προβήκαμε σε προσφορές -παροχές που ορισμένες τις θεωρώ υπέρμετρες και πέρα της οποιασδήποτε "λογικής". Είναι λοιπόν ευκαιρία ορισμένες επιχειρήσεις να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος.
6. Πως κρίνετε την πολιτική του υπουργείου Τουρισμού;
Πολλά κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Θα ήταν λοιπόν άδικο να μην πιστώσουμε την επιτυχία της αύξησης του τουριστικού ρεύματος και στο υπουργείο Τουρισμού. Βέβαια το εν λόγω υπουργείο σαφώς και δεν πρέπει να αρκεστεί μόνο στην πολιτική της προβολής της Ελλάδος και της προσέλκυσης τουρισμού. ´Εχω την άποψη πως θα πρέπει να κινηθεί και προς την πλευρά της μείωσης της γραφειοκρατίας που επικρατεί . Βέβαια το γεγονός πως και άλλα υπουργεία είναι συναρμόδια και εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων κάνει το έργο αυτό δύσκολο και δυσχερές. ´Ομως παρόλες τις δυσκολίες πρέπει επιτέλους να καταβληθούν προσπάθειες που να αποδώσουν. Πολλές φορές θεωρούμε και αναφερόμαστε μόνο προς τη λειτουργία των τις ξενοδοχειακών μονάδων αγνοώντας το γεγονός πως στην υπόθεση "τουρισμός" εμπλέκονται και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Δεν είναι λίγα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ενοικιαζόμενα καταλύματα, τα πρακτορεία, ο κλάδος των ενοικιάσεων ακόμη και αυτών που εκμεταλλεύονται τις παραλίες. Είναι καιρός πλέον να καταβληθεί προσπάθεια για την άρση των "στρεβλώσεων " που επικρατούν στη λειτουργία τους. Βέβαια αυτό δεν είναι κάτι εύκολο και αποτελεί ένα μεγάλο " στοίχημα" . Ομως θεωρώ πως τελικά τα δείγματα γραφής που έχει να επιδείξει έως σήμερα το εν λόγω υπουργείο εγγυούνται πως τελικά αυτά που θα καταφέρει και στον τομέα αυτό δεν θα είναι αμελητέα.
7. Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τον προσεχή Μάιο. Τι περιμένετε;
Για να είμαι ειλικρινής δε περιμένω και πολλά. Σε ένα Δήμο με τόσα οικονομικά προβλήματα και αγκυλώσεις τι θα μπορούσε άλλωστε να περιμένει κανείς; Τελικά δεν είναι μόνο θέμα ενός προσώπου του ποιός θα ηγηθεί του Δήμου . Είναι θέμα προσέγγισης και φιλοσοφίας του πως πρέπει να λειτουργεί ένας Δήμος. Είναι συλλογικό έργο και επομένως η "ποιοτική" νέα σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου αποτελεί βασικό και κρίσιμο παράγοντα. Δυστυχώς όμως ακόμη εμείς οι πολίτες δεν έχουμε απαλλαγεί από το σύνδρομο της "άσπρης μπλούζας", της παρείστικης επιρροής επιλογής και οποιασδήποτε άλλης θυμικής συνιστώσας που προσδιορίζει τις επιλογές μας. Βέβαια δεν θα πρέπει να αγνοηθεί και η δυστοκία ανεύρεσης ατόμων που πρόθυμα και ανιδιοτελώς θα επιθυμούσαν να εμπλακούν στα κοινά.
Οσο αφορά τη Περιφέρεια θεωρώ πως οποιαδήποτε κρίση εκ μέρους μου θετική ή αρνητική θα ήταν επιφανειακή και επιδερμική λόγω του ότι αγνοώ αρκετά για τη λειτουργία της Περιφέρειας στις Κυκλάδες. Ομως σε επίπεδο Δωδεκανήσου θεωρώ πως η Περιφέρεια ανεξάρτητα με τυχόν αστοχίες που παρατηρήθηκαν κινήθηκε σε αποδεκτά επίπεδα λαμβανομένου υπόψη τον χρόνο λειτουργίας αυτού του διοικητικού μοντέλου. Σαφώς εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Καλό είναι λοιπόν να αναμείνουμε ώστε να μπορέσουμε να κρίνουμε τυχόν νέες προτάσεις και προγράμματα