Κυριάκος Κασάπης φαρμακοποιός.
Προτείνω την δημιουργία ενός Δημοτικού Δικτύου Κοινωνικής Προστασίας.
Δεν θα ακολουθήσω το παράδειγμα άλλων συναδέλφων μου να μιλήσω για όλα από λίγο. Θα επικεντρωθώ, λόγω και του επαγγέλματος μου, σε μία συγκεκριμένη πρόταση που νομίζω ότι θα είναι πάρα πολύ χρήσιμη, παρεμβατική και προστατευτική στον κοινωνικό ιστό της πόλης μας, του νησιού μας. Κάθε μέρα στο φαρμακείο ζούμε τον πόνο των ανθρώπων γνωρίζουμε τι πρόβλημα έχει ο καθένας βλέπουμε στα μάτια του την αγωνία και την αβεβαιότητα. Προσπαθούμε να πάρουμε ένα κομμάτι από τον πόνο του.
Διαπιστώνω ότι πίσω από την βιτρίνα της Ρόδου που γυαλίζει υπάρχει και μια άλλη κοινωνία, πολύ μεγάλη, η οποία υποφέρει και δεν μπορεί να τα ανταπεξέλθει στις ανάγκες της καθημερινότητα. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση του Δήμου να καταπιαστεί με ένα μεγάλο θέμα που θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ. Ή πρόταση μου είναι: Η δημιουργία ενός ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ. Με δυο λόγια πρέπει να ασχοληθούμε με την αρρώστια της Υγείας και να πετύχουμε την ΥΓΕΙΑ της Υγείας. Αυτό το δημοτικό δίκτυο ολοκληρωμένης κοινωνικής παρέμβασης σε πρώτη φάση θα πρέπει να συγκεντρώσει όλες τις δομές που σήμερα ανήκουν στην πρόνοια του Δήμου της Ρόδου, τα δημοτικά ιατρεία και τα λοιπά και στην πορεία να εντάξει σ’ αυτό το δίκτυο και τις κρατικές δομές που είναι η προνοιακές δομές το κέντρο παιδικής μέριμνας κι άλλες δομές που σήμερα ανήκουν στο κράτος, στην περιφέρεια. Να γίνει μία αναδιάταξη και οργανωτική αναπροσαρμογή για την εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό το δίκτυο να ενισχυθεί με πόρους και με αρμοδιότητες, να αποκτήσει μια αυτονομία λειτουργίας και να στοχεύει στην κοινωνική σύγκλιση σε επίπεδο δήμου και την μείωση των ανισοτήτων. Το δημοτικό δίκτυο κοινωνικής παρέμβασης θα πρέπει να καλύπτει όλες τις ηλικίες, να ξεκινάει δηλαδή από την ώρα που γεννιέται ένα παιδί μέχρι που πεθαίνει ένας άνθρωπος.
1. Η παρέμβαση θα πρέπει να ξεκινήσουν από την παιδική ηλικία. Η παιδική φτώχεια και στη Ρόδο αγγίζει το ποσοστό του 15%. Τα προβλήματα της παιδικής φτώχειας ακολουθούν έναν άνθρωπο σε όλη την πορεία της ζωής του, καθορίζουν την εφηβική του ηλικία(βλέπε σήμερα φαινόμενα βίας, κατάθλιψη κτλ), την εργασιακή του δυνατότητα και την ανάπτυξη του.
2. Άλλη κρίσιμο πεδίο δράση του δικτύου είναι η φροντίδα των υπερήλικων, 4η ηλικία, αυτών δηλαδή που είναι τα πάνω 75 ετών. Η φροντίδα αυτών των ανθρώπων πρέπει να είναι μακροχρόνια, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την οικογένεια σήμερα άρα θα πρέπει να αναπτυχθούν δράσεις μακροχρόνιας και μόνιμης διάρκειας.
3. Ενδιάμεσα αυτών των δύο κατηγοριών υπάρχουν οι εργαζόμενοι στους οποίους το κυνήγι της εργασίας, της επιβίωσης και της αντιμετώπισης οικογενειακών οικογενειακών βαρών δημιουργούν τεράστια προβλήματα ψυχολογικής αλλά και σωματικής καταπόνησης και βλαβών.
4. Στην κατηγορία των συνταξιούχων, 3η ηλικία, όπου η φροντίδα, και τα προβλήματα της αντιμετωπίζονται από την ίδια την οικογένεια, χρειάζεται και εκεί κοινωνική συμπληρωματική φροντίδα. Συμπαραστάτες, συμμετέχοντες και υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας πρέπει να είναι ο ο Ιατρικός σύλλογος ο Φαρμακευτικός σύλλογος, οι σύλλογοι που ασχολούνται με τις προνοιακές δομές , αλλά κυρίως όλη η κοινωνία της Ρόδου. Είναι σίγουρο ότι η πρόταση αυτή θέλει περαιτέρω επεξεργασία στην οποία είμαι έτοιμος να συμβάλλω Αυτή είναι μια πρόταση κοινωνικής προστασίας ένα δημοτικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας που ακολουθεί τον άνθρωπο από την ώρα που θα γεννηθεί μέχρι που θα αφήσει αυτόν τον κόσμο. Δεν περιλαμβάνονται βέβαια τα θέματα υγείας και παιδείας. Φιλοδοξώ ότι αυτή η πρόταση μου θα γίνει δεκτή απο τη νεα δημοτική αρχή, από όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου και συλλογικά μπορούμε να την κάνουμε πράξη.
Ρόδος 5-10-2023