Κουσουρνάς για Δημοτική Αστυνομία: Η κυβέρνηση καταλύει θεσμούς και αποδυναμώνει την Αυτοδιοίκηση!

Ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς, ο οποίος απουσιάζει εκτός Ρόδου, όταν πληροφορήθηκε τα όσα γράφονται στον Τύπο σχετικά με την αιφνιδιαστική κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, έκανε την εξής δήλωση:

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τις προθέσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να καταργήσει τον θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας και να εντάξει σε καθεστώς κινητικότητας, με τελικό προορισμό την στελέχωση της ΕΛ.ΑΣ., τους δημοτικούς αστυνόμους της χώρας. Ένα μέτρο που εξυπηρετεί τη σπουδή της τρόικας για συγκεκριμένο αριθμό απομακρύνσεων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και που δεν εξυπηρετεί σχεδόν τίποτε άλλο. Αντίθετα μόνο ζημιά μπορεί να φέρει και να πάει ακόμα πιο πίσω την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που τον τελευταίο καιρό δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα στο όνομα των συμφωνιών που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με τους δανειστές της χώρας.

Ο Δήμος Ρόδου, ο οποίος άλλωστε είχε πρωτοστατήσει στη δημιουργία του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας και είχε προσφέρει τεχνογνωσία επί του θέματος όχι μόνο σε άλλους Δήμους της χώρας, αλλά και στο κεντρικό κράτος, πλήττεται διπλά από μια ενδεχόμενη εφαρμογή του μέτρου: Αφενός γιατί, όπως ισχύει και για το σύνολο της Αυτοδιοίκησης, του αφαιρείται ο παρεμβατικός και ρυθμιστικός ρόλος που μπορεί να έχει στην τοπική κοινωνία μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας. Ρόλος που έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών και που έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπέρ της ευταξίας και της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης και του νησιού. Αφετέρου γιατί η Ρόδος, ως τουριστικός προορισμός και ως νησιωτική περιοχή, έχει ιδιαιτερότητες που κάνουν την παρουσία της δημοτικής αστυνομίας, αυτού του θεσμού που είναι αυτονόητος σε όλη την Ευρώπη, αναγκαία.

Αυτό το χτύπημα προς την Αυτοδιοίκηση, το τελευταίο από μια σειρά πολλαπλών χτυπημάτων, μας αναγκάζει να σκεφτούμε μήπως τελικά δεν την θέλουν την Αυτοδιοίκηση ως θεσμό και στην πράξη την καταδικάζουν σε θάνατο.

Θέλω να ενώσω κι εγώ τη φωνή μου και να καταδικάσω τη νοοτροπία που, στο βωμό της σκοπιμότητας, καταργεί και καταλύει θεσμούς και αποδυναμώνει την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία γενικότερα, κάτι που αντί να συντελέσει στο ξεπέρασμα της κρίσης μέσα από την ενίσχυση και την ενδυνάμωση των θεσμών, θα έχει ως αποτέλεσμα την επίταση της κρίσης και την επέκτασή της και στη λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας.

Φωτογραφικό υλικό

Comments

Και τους μισθούς θα γλυτώσει ο δήμος και το νησί θα έχει πάλι όλο αυτό το προσωπικό στην υπηρεσία του. Ποιό το πρόβλημα του Δημάρχου? Εκεί θα εργάζονται όλο το 24ωρο και όχι όποτε βολεύει, υπο έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και όχι υπο την επιλεκτική βούληση του κάθε αιρετού που συμβαίνει εως τώρα. Άσε που είναι ευκαιρία να ελεγχθούν οι φακέλοι των Δημ. Αστυνόμων ως προς την πληρότητα και γνησιότητα των δικαιολογητικών που απαιτούντε. Οι δηλώσεις του δημάρχου είναι χαϊδευτικές και κατα βάθος ξέρει ότι του έκαναν δώρο.. έλα που δεν μπορεί όμως να εκφραστεί ελεύθερα.. έρχονται πάλι αυτές οι δημοκρατικές διαδικασίες που ακούνε στο όνομα... Εκλογές!

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...