Κοινωνική ασφάλιση και αλληλεγγύη - Άρθρο του Δημήτρη Γάκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Άρθρο του υποψήφιου βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη

«Εάν η ανάπτυξη της ΝΔ είναι χωρίς κοινωνικούς όρους, εμείς δεν θα αφήσουμε την κοινωνία να καταστραφεί. Δεν μας αφορά μία πολιτική που θεωρεί εχθρικό και καταργεί ότι στηρίζει τους πολλούς και τους αδύναμους»

***

Είναι σημαντικό εκτιμώ το έργο που έχουμε έως σήμερα πραγματοποιήσει σε κεντρικούς πυλώνες του κοινωνικού κράτους, όπως είναι η Υγεία, η Κοινωνική Ασφάλιση και η Κοινωνική Αλληλεγγύη. Θέλω να υπογραμμίσω ότι το Αριστερό και προοδευτικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, το κοινωνικό μας έργο και πρόγραμμα μας ξεχωρίζουν με τρόπο θεμελιώδη από τη ΝΔ του σκληρού νεοφιλελευθερισμού που στέκεται ενάντια σε κάθε κοινωνική μέριμνα του κράτους.

Η διαφορά μας με τη ΝΔ είναι βαθιά πολιτική και όχι μόνο στρατηγικού σχεδιασμού. Δηλαδή, αυτά που εμείς τα αντιλαμβανόμαστε ως δικαιώματα για όλους κι έτσι είναι, είτε λόγω της συνταγματικής τους κατοχύρωσης, είτε λόγω της κοινωνικής τους αναγκαιότητας και της ηθικής τους βάσης, η ΝΔ τα θεωρεί προνόμια και τα απευθύνει σε λίγους.

Από την πρώτη στιγμή ασχοληθήκαμε με την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης στην οποία η κυβέρνηση της ΝΔ είχε βυθίσει τη χώρα.

Τριπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό της Πρόνοιας και εφαρμόσαμε ουσιαστικές πολιτικές στήριξης: ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου, σχολικά γεύματα, επίδομα παιδιού και ένταξη των αναπήρων συμπολιτών μας στην εργασία σε ποσοστό 15% των νέων θέσεων στο Δημόσιο, χωρίς να χάνουν το επιδόματος αναπηρίας.

Πολύς λόγος γίνεται από τη ΝΔ για τα μέτρα αυτά και κυρίως για τα επιδόματα που έχει ανακοινώσει ότι θα  καταργήσει, γιατί δεν είναι υπέρ της επιδοματικής πολιτικής και τα θεωρεί ενάντια στην ανάπτυξη.

Θέλω να σας πω ότι η πολιτική των επιδομάτων δεν είναι η πολιτική που οραματιζόμαστε για τη χώρα μας. Υπήρξε όμως μεγάλη ανάγκη να αναχαιτιστεί η φτώχεια και η ακραία φτώχεια που απλωνόταν συνεχώς σε περισσότερα τμήματα του πληθυσμού.

Δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνεις στερεοτυπικά τα κλισέ σου αφήνοντας την κοινωνία να καταστρέφεται όπως έκανε και σκοπεύει να κάνει η ΝΔ. Δεν υπήρχε ούτε ένα νομοθετικό πλαίσιο και καμία πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για την προστασία της κοινωνίας από τη φτώχεια. Μεγάλες κοινωνικές ομάδες είχαν ανάγκη στήριξης για να βγουν από τη φτώχεια και έχουν ακόμη σε αυτή τη μεταβατική περίοδο προς την ανάκαμψη. Όποιος δεν το βλέπει αυτό, δεν βλέπει την κοινωνία. Εάν στο μεταβατικό διάστημα που βρισκόμαστε αυτό πρέπει να γίνει με την ενίσχυση επιδομάτων πρόνοιας και αλληλεγγύης, αυτό θα κάνουμε και στον άμεσο σχεδιασμό μας είναι η αύξηση του ΚΕΑ κατά 11%.

Εάν η «ανάπτυξη» της ΝΔ είναι χωρίς κοινωνικούς όρους, εμείς δεν  θα αφήσουμε την κοινωνία να καταστραφεί. Δεν μας αφορά μία πολιτική που θεωρεί εχθρικό και καταργεί ότι στηρίζει τους πολλούς και τους αδύναμους. Δεν είναι αυτή η πολιτική μας. Μας αφορά μία πολιτική που δίνει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.

Και με αυτήν την πολιτική καταφέραμε να μειώσουμε τη φτώχεια και την παιδική φτώχεια στα προ κρίσης επίπεδα.

Και δεν ήταν μόνο το πεδίο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης που έπρεπε να στηρίξουμε άμεσα και ουσιαστικά ήταν και η Κοινωνική Ασφάλιση.

Ένα τεράστιο έλλειμμα 1 δις, οριζόντιες περικοπές σε συντάξεις 12 φορές  με μειώσεις έως και  50% και συνολικό ύψος περικοπών στα 45 δις, 400.000 απλήρωτες συντάξεις, χρέη των ασφαλισμένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία στα 30 δις. Αυτό ήταν ότι παραλάβαμε.

Και η αλήθεια είναι ότι  μέσα σε αυτές τις συνθήκες καταφέραμε να παράξουμε μεταρρυθμιστικό έργο. Μειώσαμε τις εισφορές για την πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών, αυξήσαμε τις χαμηλές συντάξεις και η αύξησή τους θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια μαζί με την αύξηση της εθνικής σύνταξης, επαναφέραμε ένα σημαντικό τμήμα της 13ης σύνταξης που είχε καταργηθεί ολοκληρωτικά. Και παράλληλα, διαμορφώσαμε ένα πλεονασματικό ασφαλιστικό σύστημα, μειώσαμε τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά 70%  και δώσαμε μια ρύθμιση-ανάσα 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για να το πω με δύο λόγια, καταφέραμε να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, όταν η ΝΔ σκοπεύει να φέρει τις ασφαλιστικές εισφορές από το δημόσιο σύστημα σε ιδιωτικές εταιρείες. 

Αυτή η κίνηση καταλαβαίνουμε όλοι ότι βάζει σε μεγάλο κίνδυνο και αβεβαιότητα και τις τωρινές και για τις μελλοντικές συντάξεις.

Χωρίς κοινωνικό κράτος επιστρέφουμε στη φτωχοποίηση και τα δεινά της. Πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας το καταλαβαίνουν, πιστεύω ότι το γνωρίζουν, πιστεύω ότι δεν ξέχασαν που βρισκόταν η κοινωνία και η ζωή μας μόλις 3,5 χρόνια πριν. Πιστεύω ότι θα πάρουν τη σωστή απόφαση και δεν θα επιτρέψουν να ξαναγυρίσουμε εκεί.

***

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...