Κείμενο συνέντευξης του μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Παύλου Γιάννη, εκπαιδευτικός
Την Τρίτη ψηφίζεται στη βουλή το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης . Πρόκειται για ακόμα ένα νομοσχέδιο που εντάσσεται στις πολιτικές τις Ευρωπαϊκής Ένωσης και που έρχεται να ικανοποιήσει τις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι επιλογές του νέου νομοσχεδίου είναι απόλυτα εναρμονισμένες με την γενικότερη επίθεση που καθημερινά βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Αυτό που χρειάζονται σήμερα οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε περίοδο παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης είναι φθηνό- ευέλικτο και υπάκουο εργατικό δυναμικό, αυτή είναι και η ουσία του σχολείου που φέρνει ο νέος νόμος.
Το νομοσχέδιο εξάλλου αποτελεί και την συνέχεια των προηγούμενων αλλαγών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με την εκεί στροφή προς τις δεξιότητες: ανάγνωση, γραφή, χειρισμός ηλεκτρονικού υπολογιστή, ξένης γλώσσας, μακριά από την ανάγκη για ολόπλευρη μόρφωση.
Σήμερα όποιος μιλάει για ανίκανο πολιτικό προσωπικό, για αλλαγές στο ποδάρι, χωρίς σχεδιασμό συσκοτίζει την ταξική φύση του νομοσχεδίου και αποδυναμώνει το εργατικό κίνημα αφού το κατευθύνει σε αγώνα απλά για αλλαγή σε κυβερνητικό επίπεδο. Οι αρνητικές εξελίξεις για τα λαϊκά στρώματα σε ΗΠΑ και Γαλλία, όπου παίχτηκαν τα σενάρια Ομπάμα και Ολάντ για δήθεν φιλολαϊκή διαχείριση του καπιταλισμού θα πρέπει να προβληματίσουν κάθε εργαζόμενο.
Το νέο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση μετατρέπει το λύκειο σε ένα συνεχές εξεταστικό κέντρο αφού στην ουσία εισάγει πανελλαδικές εξετάσεις από την Α λυκείου, ταυτόχρονα θεσμοθετείτε ο εθνικός οργανισμός εξετάσεων που προβλέπεται να καθορίζει θεματικές ενότητες και όχι εξεταστέα ύλη, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο τον δρόμο για διαφορετικό σχολικό βιβλίο ανά σχολείο. Ενισχύονται τα φροντιστήρια και πολλά παιδιά λαϊκών οικογενειών πετιούνται εκτός λυκείου, οδηγούνται στην τεχνική- επαγγελματική εκπαίδευση που τα περιμένει η ψευτοκατάρτιση. Άλλωστε είναι γνωστός εδώ και χρόνια ο στόχος των ελληνικών κυβερνήσεων για εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πολιτική που θέλει την πλειοψηφία των μαθητών να ακολουθεί την επαγγελματική εκπαίδευση πριν ολοκληρώσει τον κύκλο της γενικής εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα με το νέο νομοσχέδιο στερεί το δικαίωμα στους εργαζόμενους κάτω τον είκοσι χρόνων να παρακολουθήσουν μαθήματα σε εσπερινά λύκεια.
Στα ΕΠΑ.Λ (Επαγγελματικά Λύκεια) και τις Σ.Ε.Κ (Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης) εισάγεται η μαθητεία στα πρότυπα του Γερμανικού μοντέλου που προσφέρει στους επιχειρηματικούς ομίλους τσάμπα εργατικό δυναμικό, ανακυκλώνει την ανεργία και διδάσκει τη νέα εργατική βάρδια σε εργασία χωρίς δικαιώματα. Στη Ρόδο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν γνωρίσει τη μαθητεία, τώρα θα είναι τα ίδια τα παιδιά των εργαζόμενων που θα ανταγωνίζονται τους γονείς τους στην τιμή της εργατικής τους δύναμης.
Στον αγώνα της πιστοποίησης συνδυάζονται τυπική (ΕΠΑΛ), μη τυπική (ΣΕΚ, ΙΕΚ) και άτυπη εκπαίδευση (εργασία) και το πτυχίο αποσυνδέεται από τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Οι προωθούμενες αλλαγές στην εκπαίδευση, η υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, το κλείσιμο σχολείων, οι καταργήσεις ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ (Επαγγελματικές Σχολές), τα 27άρια τμήματα, στερούν από τα παιδιά του άνεργου, του εργάτη, του μικρομαγαζάτορα το δικαίωμα στην γενική μόρφωση και την ολοκληρωμένης επαγγελματικής εκπαίδευση.
Αποτελεσματική φιλολαϊκή διέξοδο μπορεί να δώσει το εργατικό κίνημα όταν αυτό διεκδικεί με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι με βάση και μέσα από τις ανάγκες των τραπεζιτών και των μονοπωλίων.
Αύριο τρίτη, ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην βουλή, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων, η ΟΓΕ Ρόδου, ο σύλλογος συνταξιούχων ΙΚΑ, σε καλούν σε συλλαλητήριο στην πλατεία Κύπρου στις 7 το απόγευμα. Σε καλούν να κάνεις την εκπαίδευση των παιδιών σου δικιά σου υπόθεση.
Απαιτούμε:
• Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση με υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή, ενιαίο 12χρονο σχολείο για όλα τα παιδιά με δημόσιες επαγγελματικές σχολές μετά το 12χρονο σχολείο που θα προσφέρουν ολοκληρωμένη επαγγελματική εκπαίδευση.
• Πρακτική άσκηση πάνω στο πρόγραμμα σπουδών με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
• Καμία απόλυση, διαθεσιμότητα, κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς.
• Καμία κατάργηση ειδικότητας σε ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ. Κανένα κλείσιμο, συγχώνευση σχολείου.
• Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες των γονιών για την λειτουργία του σχολείου. Ένα γεύμα για τους μαθητές με ευθύνη και χρηματοδότηση των δήμων.
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ τη ΤΡΙΤΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2013 7:00μ.μ
ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ : ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛ/ΛΩΝ ΡΟΔΟΥ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΡΟΔΟΥ, ΕΜΦΙΑ-ΛΩΜΕΝΩΝ ΠΟΤΩΝ ΡΟΔΟΥ, ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ, ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΡΟΔΟΥ
ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ (που στηρίζει το ΠΑΜΕ): ΔΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΡΟΔΟΥ, ΔΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ, ΔΑΣ ΟΤΑ ΡΟΔΟΥ, ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΡΟΔΟΥ, ΔΑΣ ΠΕΤ-ΟΤΕ ΡΟΔΟΥ
ΟΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ: Μ.Α.Σ. (ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ), ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΡΟΔΟΥ ΤΗΣ Ο.Γ.Ε. (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ), Π.Α.Σ.Ε.Β.Ε. (ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Ε.Β.Ε.)