Καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην Κάρπαθο,  του Μανώλη Δημελλά

 

​Για το θέμα των αδέσποτων κάτι φαίνεται να αλλάζει και να θέλει να μη μοιάζει με το παρελθόν του Δήμου Καρπάθου. 
Έπειτα από την πρόσφατη ιστορία εγκατάλειψης των έξι κουταβιών, την αναστάτωση που προκάλεσαν στην τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα στους φιλόζωους της Καρπάθου, ενημερώθηκε ο Δημάρχος κ. Νισύριος και επισπεύδει τους προγραμματικούς στόχους του.
Επικοινωνήσαμε μαζί του και εκείνος τοποθετήθηκε ανοιχτά για το θέμα:
"Δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας. Είναι υποχρέωση του δήμου η φροντίδα των αδέσποτων ζώων, έτσι την προσεχή Δευτέρα θα υπάρχει πρόταση στο Δ.Σ., που θα αφορά  την τεχνική μελέτη, με στόχο τη δημιουργία κέντρου προσωρινής φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς". 


Ο Δήμαρχος Καρπάθου ήταν ενημερωμένος για όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται και μάλιστα προχώρησε και στο επόμενο βήμα:
"Όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο θα έρχονται στο καταφύγιο επιστήμονες ακόμη και από την Αμερική, με στόχο τη φροντίδα των ζώων και βέβαια άμεσο θέμα είναι και η ανάδειξη του δικτύου των εθελοντών. Τα ζωάκια δεν θα μένουν στο καταφύγιο θα προωθούνται για υιοθεσίες". 
Χθες το πρωί με μια ζεστή κίνηση ανάδειξης και ευαισθητοποίηση του θέματος ο κ. Νισύριος κάλεσε στο γραφείο του τον νεαρό Καρπάθιο που έμαθε για τα παρατημένα κουτάβια και έτρεξε να τα πάρει στο σπίτι του.


Τα σκυλάκια, που πετάχτηκαν από κάποιο ασυνείδητο δίποδο στους δρόμους, βρέθηκαν έξω από τα Πηγάδια και μεταφέρθηκαν από φιλόζωη στο Δήμο με την ελπίδα να βρουν προστασία.
Ο νεαρός Χρήστος πήρε τα 5 στο σπίτι του (το ένα αδελφάκι του είχε ήδη υιοθετηθεί και πήγε στις Πυλές) για να τα προστατεύσει. 

Χθες ο νεαρός επέστρεψε τα κουτάβια στον Δήμο. Όμως και τα πέντε σκυλάκια βρήκαν σπίτι! Υιοθετήθηκαν από τους υπεύθυνους του βιολογικού καθαρισμού, οι φιλόζωοι της Καρπάθου θα παρακολουθήσουν την πορεία τους και θα μας ενημερώσουν.

Ο στόχος της δημοτικής αρχής Καρπάθου δεν είναι η δημιουργία ενός ακόμη ασύλου, για να κρύψουμε από τα μάτια μας αυτά τα πλάσματα, αλλά στις σκέψεις είναι η προσωρινή φιλοξενία, όπως γίνεται σε πολλές πόλεις της χώρας. Η φροντίδα σε συνεργασία με τους φιλόζωους και στη συνέχεια να δίδονται με συμβόλαιο υιοθεσίας σε αναδόχους εντός και εκτός Ελλάδας ή να επιστρέφουν τσιπαρισμένα και εμβολιασμένα στους τόπους όπου βρέθηκαν.


Στο ίδιος μήκος κύματος, με τον δήμαρχο Καρπάθου και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της πρωτεύουσας του νησιού κ. Χατζηκουτσός: 

"Η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του θέματος από τον Δήμο στιγματίζει την κοινωνία μας. Έχουμε κάνει πρόταση για τη δημιουργία καταφυγίου, μάλιστα υπάρχει διαθέσιμο ιδιόκτητο οικόπεδο. Η πρόθεση της κοινότητας είναι η άμεση δημιουργία και λειτουργία του έργου σε συνεργασία με τις εθελοντικές οργανώσεις. Επίσης εμείς, για την κοινότητα της πρωτεύουσας, προτείνουμε και την τοποθέτηση φαγητού και νερού σε κάποια σταθερά σημεία. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημερώσεων πάνω σε αυτό το θέμα με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας τουλάχιστον στα νέα παιδιά".


Το οικόπεδο που πρόκειται να στεγαστεί το καταφύγιο ήδη έχει βρεθεί, όπως μάθαμε προχωρά η τεχνική μελέτη και άμεσα η ζωή των τετράποδων Καρπαθιων θα αλλάξει.​
Η χρηματοδότηση για την κατασκευή του καταφυγίου αδέσποτων ζώων  θα γίνει μέσω του προγράμματος ‘ΦιλόΔημος ΙΙ’. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 με στόχο οι δήμοι όλης της χώρας να αποκτήσουν για πρώτη φορά σύγχρονες υποδομές για τη φιλοξενία και την προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Στο νησί μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά καταμέτρηση, ούτε καν αρχείο συμβάντων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν γνωρίζουμε ούτε στο περίπου των αριθμό αυτών των ζώων, το μοναδικό μέτρο, μέχρι σήμερα, το πέτυχε με μεγάλη καθυστέρηση η προηγούμενη δημοτική αρχή. Πρόκειται για ένα κονδύλι ύψους 20.000 ευρώ, που δόθηκε έπειτα από σχετικό διαγωνισμό σε έναν από τους δύο κτηνίατρους της Καρπάθου με στόχο την φροντίδα (αποπαρασίτωση-εμβολιασμό-στειρώσεις) σε περίπου 90 γάτες και 30 σκύλους μέχρι το τέλος του 2019.
Για τους φιλόζωους, που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, είναι γνωστό ότι ένα καταφύγιο είναι η καλύτερη λύση, όμως έχει υψηλότατες απαιτήσεις και χρειάζεται συμμετοχή και προπαντός παρουσία σε όλες τις δράσεις του για τη σωστή λειτουργία του. Τα κτήρια ενός καταφυγίου ζώων είναι το πρώτο βήμα, όμως έχουν ανάγκη από στελέχωση και δυναμικό, που θα προσφέρει σε αυτά τα πλάσματα χρόνο, αγάπη και φροντίδα.
Σε αναμονή της αποφάσεως του Δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας και να αναγνωρίσουμε ότι για πρώτη φορά η νέα δημοτική αρχή της Καρπάθου αποδέχεται τις ευθύνες της και σηκώνει ψηλά το θέμα. 

Οι φιλόζωοι και προπαντός τα αδεσποτάκια του νησιού ελπίζουν οι υποσχέσεις της νέας δημοτικής αρχής να μην μείνουν στα λόγια και τα δελτία τύπου. 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...