Νέο Νοσοκομείο Σαντορίνης
Διάβασα σήμερα την απάντηση - πρόταση - τελεσίγραφο του Υπουργού Υγείας, Αδώνι δος Γεωργιάδη προς το Δήμο Σαντορίνης. Αφορά το νέο νοσοκομείο της Σαντορίνης το οποίο κόστισε 14 εκατ. ευρώ, χρήματα φυσικά του έλληνα φορολογούμενου, και το οποίο παραμένει κλειστό επειδή το κράτος χρωστά στον εργολάβο του έργου.
Ένα νοσοκομείο πλήρως εξοπλισμένο το οποίο λόγω της ανικανότητας του Ελληνικού κράτους, λόγω ανεπάρκειας των ηγεσιών του Υπουργείου Υγείας διαχρονικά, παραμένει κλειστο και αναξιοποίητο σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προοροσμισμούς της Ελλάδας και πιθανότατα του κόσμου. Και ίσως τώρα πλέον αποκαλύπτεται το γιατί παραμένει κλειστό, γιατί ένα έργο που κόστισε 14 εκατομύρια ευρώ που βγήκαν όχι από την τσέπη του κάθε υπουργού και της κάθε κυβέρνησης αλλά από το υστέρημα του έλληνα πολίτη.
Η προτεινόμενη λύση από τον Υπουργό: Είτε να το αναλάβει ο Δήμος πληρώνοντας 6 εκατομύρια ετήσια για την λειτουργία είτε να παραδοθεί σε ιδιώτες. Δηλαδή ένα έργο ζωτικής σημασίας, που κόστισε 14 εκατ. να δοθεί σε ιδιώτη που θα πληρώσει μόνο το υπόλοιπο των 4 εκατ. στον εργολάβο ώστε να παραδοθεί το έργο.
Για σκεφτείτε λίγο: Το νοσοκομείο Σαντορίνης, με εκατομύρια επισκέπτες κάθε χρόνο και ανάλογα έσοδα και συνεπώς δυνητικά αυτοσυντήρητο θα παραδοθεί σίγουρα σε ιδιώτη αν λάβουμε υπόψιν την τραγική οικονομική κατάσταση των Δήμων. Πρόταση του Υπουργείου: ή το αναλαμβάνει ο Δήμος ή θα το αναλάβει ιδιώτης. Σίγουρη πρόταση υπέρ των ιδιωτών.
Και τώρα έρχόμαστε στα δικά μας: Υπό ανέγερση Νοσοκομείο - ΚΥ Καρπάθου. Κενό έτοιμο κέντρο Υγείας στην Κώ. Νοσοκομείο - ΚΥ Λέρου. Κενό και έτοιμο και εξοπλισμένο Κέντρο Υγείας Λίνδου. Νοσοκομείο Κώ. Ποιά λέτε οτι θα είναι η μοίρα τους; Γιατί θα γίνει η αύξηση των νοσηλίων στα εξωτερικά ιατρεία από 5 σε 25 ευρώ; Γιατί σχεδιάζεται το σχέδιο νόμου για ιατρικό τουρισμό; Γιατί ετοιμάζεται η έφοδος ξένων ομίλων στα νοσοκομεία των νησιών; Γιατί ο κ. Φούχτελ και η παρέα του έχουν επισκεφθεί πολλάκις το νοσοκομείο και την ιδιωτική κλινική της Ρόδου;
Έχει κανείς την εντύπωση οτι μπορεί ο Δήμος ή η Περιφέρεια να αναλάβουν το Γ.Ν. Ρόδου; Έχει κανείς την εντύπωση οτι το υπάρχον ήδη Νοσοκομείο - ΚΥ Καρπάθου που δεν μπορεί οικονομικά να ανταπεξέλθει θα συντηρηθεί από το Δήμο Καρπάθου, πόσο μάλλον το καινούριο;
Τις επόμενες μέρες θα γίνει με διαδικασίες fast track, και από ποιούς άραγε, η αξιολόγηση των Νοσοκομείων της Δωδεκανήσου. Υπάρχει ήδη η σχετική εντολή. Σε λίγο φτάνουμε στο σημείο μηδέν. Με διαρκώς αυξανόμενο το ποσοστό ανέργων και ανασφάλιστων, με διαρκώς επιδεινούμενη την ποιότητα και την ποσότητα των υπηρεσιών υγείας, με διαρκώς αυξανόμενο το κόστος νοσηλείας και φαρμακευτικής αγωγής εις βάρος των ασφαλισμένων, μας δείχνουν με το δάκτυλο τι θα ακολουθήσει. Δυστυχώς πολλοί λίγοι βλέπουν το δάκτυλο και όχι το φεγγάρι που μας δείχνουν.
Δείτε παρακάτω τα όσα διαλαμβάνεται στην επιστολή του προς το Δήμο Θήρας (Σαντορίνης) ο Υπουργός Υγείας και βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. τα δικά μου τα έχω ήδη βγάλει
Νοσοκομείο Σαντορίνης: Χρηματοδότηση από τον Δήμο ή παραχώρηση σε επιχειρηματία ζητά ο Αδ. Γεωργιάδης
Παραμένει κλειστό το ολοκαίνουριο νοσοκομείο λόγω οφειλών του κράτους προς τον εργολάβο
Να αναλάβει ο Δήμος Σαντορίνης την ευθύνη λειτουργίας του νοσοκομείου καταβάλλοντας 6 εκατ. ευρώ ή αλλιώς να συναινέσει στην παραχώρησή του σε επιχειρηματία με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ζητάει σε επιστολή του προς τον δήμαρχο Σαντορίνης ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα www.santonews.com.
Να θυμίσουμε πως το ολοκαίνουργιο και εξοπλισμένο νοσοκομείο Σαντορίνης παραμένει κλειστό επειδή οφείλονται χρήματα από το κράτος στον εργολάβο. Τόσο από το σημερινό, όσο και από προηγούμενους υπουργούς Υγείας προωθείται η υλοποίηση ΣΔΙΤ, ώστε το νοσοκομείο να αξιοποιηθεί από επιχειρηματικό όμιλο για ιατρικό τουρισμό.
H ιστοσελίδα δημοσιεύει την επιστολή του υπουργού Υγείας, στην οποία ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται: «Το Υπουργείο Υγείας αδυνατεί να αναλάβει το κόστος λειτουργίας του Νοσοκομείου Σαντορίνης και ως εκ τούτου προτείνει δύο λύσεις. Λύση πρώτη, ο Δήμος Σαντορίνης μόνος ή σε συνεργασία με άλλους φορείς να αναλάβει άμεσα την ευθύνη λειτουργίας του Νοσοκομείου με οποιοδήποτε σχήμα προτείνει. Απαραίτητη προϋπόθεση υλοποίησης αποτελεί η δέσμευση σε τραπεζικό λογαριασμό τουλάχιστον 6 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς σε αυτό το ύψος υπολογίζεται το κόστος μερικής λειτουργίας του Νοσοκομείου για ένα χρόνο (...) Εάν ο Δήμος αδυνατεί να αναλάβει το οικονομικό κόστος λειτουργίας του Νοσοκομείου τότε σας καλούμε να αποδεχτείτε εγγράφως και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη διενέργεια διαγωνισμού ΣΔΙΤ σύμφωνα με την πρόταση ΑΕΜΥ (σ.σ. Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας) (...) Σας δίνω μεγάλο περιθώριο χρόνου για να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2013».
Αν δεν υπάρξει συμφωνία απείλησε πως θα «ξεκινήσω άμεσα τη μεταφορά του εξοπλισμού σε άλλα Νοσοκομεία τα οποία έχουν άμεση ανάγκη αυτού και θα παραχωρήσω το κτίριο στο ΤΑIΠΕΔ για να ξεκινήσει διαδικασίες αποκρατικοποιήσεως του, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να ανακτήσει μέρος των χρημάτων που δαπάνησε». Πράγματι, ο λαός έχει δώσει 14 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του Νοσοκομείου και την αγορά του σχετικού εξοπλισμού και τώρα ετοιμάζεται να δοθεί σε επενδυτές για μπίζνες, ενώ οι κάτοικοι του νησιού θα πρέπει να πληρώνουν ξανά για να έχουν υπηρεσίες. Όπως ακριβώς γίνεται και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, λέει ο υπουργός Υγείας, δηλαδή με πληρωμές και συγκεκριμένα «με χρέωση ιατρικών πράξεων βάσει των τιμολογίων του ΕΟΠΥΥ».
Τέλος ξεκαθαρίζει πως «δεν προτίθεμαι να λάβω απόφαση για ΣΔΙΤ χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Σαντορίνη, άλλωστε κανείς διαγωνισμός ΣΔΙΤ δεν θα είχε πιθανότητα ευόδωσης υπό καθεστώς απειλών φασαρίας και αντεγκλήσεων».