Κατάθεση Ερώτησης για την υλοποίηση του Προγράμματος Ενίσχυσης των Τοπικών και Περιφερειακών Εφημερίδων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Θέμα: «Κατάθεση Ερώτησης για την υλοποίηση του Προγράμματος Ενίσχυσης των Τοπικών και Περιφερειακών Εφημερίδων»

Αναφορικά με το ευαίσθητο θέμα της ενίσχυσης της λειτουργίας του περιφερειακού Τύπου, κατέθεσαν ερώτηση 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκ των οποίων και ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Όταν τον Μάιο του 2019 ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και ο τότε Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος εξέδιδαν σχετική ΚΥΑ, η οποία προέβλεπε την υλοποίηση ενός προγράμματος ενίσχυσης των ημερησίων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων που ερχόταν σαν απότοκο του σημαντικού Νόμου 4609/2019 ο οποίος έθεσε το θεσμικό πλαίσιο για την στήριξη του Τύπου, αποδείκνυαν την μέριμνα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις μικρές περιφερειακές εφημερίδες.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση κατανόησε και στήριξε έμπρακτα τον Περιφερειακό Τύπο, αναδεικνύοντας την διττή σημασία του: αυτή του απαραίτητου βραχίονα για την λειτουργία της Πολυφωνίας στην Ενημέρωση και της Δημοκρατίας, αλλά και αυτή του ζώντα επιχειρηματικού τομέα.

Το εν λόγω Πρόγραμμα, 4ετούς διάρκειας, που ήταν συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις και θα επέτρεπε στις εφημερίδες να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους, προέβλεπε συνολική ενίσχυση 16 εκατ. ευρώ και θα απευθυνόταν στις επιχειρήσεις που θα ήταν καταχωρημένες στο Μητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου (e-efimeris) του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ (Νόμος 3548/2007, όπως τροποποιήθηκε με τον Νόμο 4487/2017). Βασικό κριτήριο για την ενίσχυση των εν λόγω επιχειρήσεων είχε ορισθεί να είναι ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολεί καθεμία περιφερειακή και τοπική επιχείρηση, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, στηρίζοντας ταυτόχρονα όχι μόνο την βιωσιμότητα του Τύπου αλλά και την διατήρηση θέσεων εργασίας.

Και όμως αρκετούς μήνες μετά, η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει υλοποιήσει τις παραπάνω αποφάσεις, ούτε έχει λάβει κάποια σχετική πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση του Προγράμματος Ενίσχυσης, το οποίο αναμενόταν να δώσει ανάσα στα προβλήματα του περιφερειακού Τύπου και τονώσει τόσο την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, όσο και τους εργαζόμενους του κλάδου.

Η ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που αναδεικνύει το ζήτημα και απευθύνεται στον Υπουργό Οικονομικών και στον Υφυπουργό, παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ζητά άμεσες απαντήσεις για τον χρόνο που το Πρόγραμμα πρόκειται να τεθεί σε ισχύ και για τις ενέργειες στις οποίες η Κυβέρνηση πρόκειται να προβεί, ώστε οι Περιφερειακές και Τοπικές Εφημερίδες να μπορέσουν να καταστούν και πάλι βιώσιμες.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...