Καστελόριζο: Μια τόση δα... Μεγίστη!

Απέχει 10 λεπτά απ' την Τουρκία και 5 ολόκληρες ώρες απ' τη Ρόδο! Διαθέτει μόλις ένα ταξί, μια σπηλιά ξακουστή σε κάθε άκρο της Μεσογείου και μια Κυρά τόσο πεισματάρα που δεν έφυγε ποτέ από το βράχο πλάι στο νησί της! Το Καστελόριζο είναι στο τέρμα της Ελλάδας! Κι όμως, αυτή του η «απομόνωση» μόνο γαλήνη και προσμονή για τον «ξένο» προκαλεί. Θα το λατρέψεις...

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ/ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ:

- Περίπατο στον διατηρητέο οικισμό του Καστελόριζου με τα πανέμορφα, χρωματιστά σπιτάκια. Κάτω από το Κάστρο, μπορείτε να δείτε το σύμβολο του νησιού, την τεράστια καρδιά που προστάζει: «Πίστις-Αγάπη-Ελπίς».

- Βόλτα στο Κάστρο των Ιπποτών του Αγ. Ιωάννη. Χτίστηκε τον 14ο αι. πάνω στον Κόκκινο Βράχο και θα το αντικρίσεις με το που φτάσεις στο λιμάνι. Μπορεί πλέον να διασώζονται μόνο τα ερείπιά του, ωστόσο το όνομα Castello Rosso έδωσε το όνομά του σε όλη την περιοχή.                                                                                                           

- Επίσκεψη στο Παλαιόκαστρο. Το σημαντικότερο και αρχαιότερο μνημείο του νησιού βρίσκεται στη δυτική του πλευρά και αποτελεί έναν αρχαίο οικισμό, στον οποίο ξεχωρίζει η δωρική Ακρόπολη, με την επιγραφή που αναφέρει τον όρο «Μεγίστη».
- Ανάβαση στα 401 σκαλιά που χωρίζουν το λιμάνι από τον Άγ. Γεώργιο του Βουνιού (ή Βουνού). Μέσα στο μοναστήρι, μπορείτε να δείτε και την κατακόμβη του Αγ. Χαραλάμπου.

- Περίπατο στην Ιστορία, με μια επίσκεψη στον Λυκιακό Τάφο, στους πρόποδες του Κάστρου. Λύκιοι ονομάζονταν οι κάτοικοι της Μ. Ασίας, γιατί ο θεός τους, ο Λύκιος Απόλλωνας, λατρευόταν ως λύκος.

- Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στο λευκό κτήριο πάνω από το αναπαλαιωμένο Τζαμί. (Ανοιχτά Τρ.-Κυρ. 08:30-15:00)

- Δροσερό διάλειμμα στη Γαλάζια Σπηλιά του Καστελόριζου! Βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από το λιμάνι, είναι γνωστή και ως «Σπηλιά του Παραστά» ή «Φώκιαλη» (από τις φώκιες που κατοικούν εκεί), ενώ αποτελεί το μεγαλύτερο από τα παραθαλάσσια σπήλαια της χώρας, αλλά και το γνωστότερο για τον σταλακτικό του πλούτο παγκοσμίως. Tip: Προσοχή, η είσοδός του είναι πολύ μικρή, φτάνοντας μετά βίας το μέγεθος του καϊκιού.

- Κεράκι στη Μητρόπολη Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης, που θα βρείτε στην πιο περίοπτη θέση του νησιού, πάνω απ' το λιμάνι. Εντύπωση προκαλούν το πανύψηλο μαρμάρινο καμπαναριό του αλλά και η στέγη του, μιας και στηρίζεται σε 12 κίονες που μεταφέρθηκαν εδώ από το ναό του Απόλλωνα της Λυκίας, από τα απέναντι μικρασιατικά παράλια.

- Φόρο τιμής στη Ρω! Η Δέσποινα Αχλαδιώτη, η ξακουστή κυρά της Ρω, υπήρξε η μοναδική κάτοικος της νησίδας για όλη της τη ζωή. Μέχρι το 1982, όταν απεβίωσε, ύψωνε καθημερινά γεμάτη περηφάνια την ελληνική σημαία εδώ, αρνούμενη να φύγει έστω και μία μέρα. Εδώ, θα βρείτε το μνημείο της αλλά και τις πανέμορφες παραλίες Αγ. Γεωργίου και Στρογγυλής.

Πηγή: travelstyle.gr

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...