Κανένας Παιδικός Σταθμός του Δήμου Ρόδου να μη κλείσει!

Δελτίο τύπου-Κανένας Παιδικός Σταθμός του Δήμου να μη κλείσει!

- Στα μουλωχτά, με τους γονείς και τα παιδιά στο σπίτι κλεισμένους λόγω πανδημίας, η Δημοτική Αρχή φέρνει ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο,  να κλείσουν οι Παιδικοί Σταθμοί Βορείου Ηπείρου και Κρεμαστής.

Είναι λογικό σε ένα σύστημα που δεν προλαβαίνει να μπουκώνει τους μπίζνεσμαν, ο λαός την ίδια στιγμή να χάνει ένα-ένα όχι μόνο τα εργατικά δικαιώματά του, αλλά και να στερείται ό,τι δημόσιο αγαθό κατέκτησε με τους συλλογικούς αγώνες του ως κοινωνική αναγκαιότητα διαχρονικά.

Το κλείσιμο των παιδικών σταθμών είναι σημάδι οπισθοδρόμησης, είναι σημάδι ότι το παρωχημένο και ιστορικά ξεπερασμένο σάπιο σύστημα από τη κεντρική εξουσία μέχρι και τα τοπικά της όργανα και συγκεκριμένα ο δήμος Ρόδου, δεν μπορούν και δεν θέλουν  να παρέχουν ούτε καν τα στοιχειώδη στους εργαζόμενους και τα παιδιά τους. Μετατρέπουν και αυτή την υποχρέωση  από κρατική ευθύνη σε ατομική. Πρακτικά για τον κάθε γονιό σημαίνει να πληρώσει -αν βέβαια αντέχει- ιδιωτική δομή για το παιδί του. Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ η διαπαιδαγώγηση, η κοινωνικοποίηση και η ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών  της προσχολικής ηλικίας είναι καθολικό δικαίωμα των παιδιών και το κράτος έχει υποχρέωση να το παρέχει ποιοτικά, δωρεάν και ενιαία.

Είναι γεγονός ότι οι σταθμοί αυτοί δεν πληρούν τις προδιαγραφές που προβλέπονται στο Π.Δ.99/2017 για την λειτουργία τους. Επίσης αυτό το πρόβλημα είναι γνωστό από τότε (2017) στις Δημοτικές Αρχές. Οι Σταθμοί που κρίνονται ακατάλληλοι φυσικά και πρέπει να κλείσουν. Το Προεδρικό Διάταγμα όμως δίνει χρονικό περιθώριο πέντε (5) ετών για την προσαρμογή των παιδικών σταθμών στα νέα κριτήρια. Επίσης είχε το χρονικό περιθώριο ο Δήμος να βρει καινούργια κτήρια που να πληρούν τις προδιαγραφές, πράγμα που δεν έγινε ούτε από την προηγούμενη ούτε από τη σημερινή δημοτική αρχή. Αντ’αυτού προτείνονται να δημιουργηθούν παιδικοί σταθμοί με Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ)που εκτινάσσουν το κόστος στα ύψη, αντί να χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κατασκευή τους. Μπάσιμο δηλαδή και εκεί του ιδιωτικού τομέα, μέσω της συμμετοχής του στη κατασκευή, που σημαίνει για να ξεπληρωθεί ο ιδιώτης, μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα και περισσότερα βάρη για την κάθε οικογένεια.

Ένα βασικό όμως πρόβλημα που αποτρέπει τους γονείς να κάνουν αίτηση για να μπουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου είναι τα τροφεία που επιβάλλονται από το Δήμο, στα οποία αρκετές οικογένειες δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν, ειδικά με την εποχική απασχόληση που κυριαρχεί στο νησί μας, άρα και με περιορισμένο οικογενειακό εισόδημα.

Επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι και η έλλειψη βρεφικών σταθμών.

Απαιτούμε να μην κλείσει κανένας βρεφονηπιακός σταθμός.

Να βρεθούν άμεσα κατάλληλοι χώροι για τη μεταφορά και δημιουργία νέων!

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ υποστηρίζει πως όλα τα παιδιά από τη βρεφική έως τη νηπιακή ηλικία πρέπει να έχουν θέση σε δημόσιες δωρεάν δομές, είτε σε παιδικούς σταθμούς είτε σε νηπιαγωγεία με ευθύνη του κράτους, σαν μια παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα που αφορά στην ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, έξοδα, πολιτιστικές δράσεις. Θεωρεί κοινωνική αναγκαιότητα κάθε παιδί να έχει θέση σε δομές Προσχολικής Αγωγής.

Να καταργηθούν άμεσα όλα τα τροφεία και τα λειτουργικά έξοδα των σταθμών και να καλυφθούν πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να μπει σε πρώτη προτεραιότητα πρόγραμμα απαλλοτριώσεων οικοπέδων και κατασκευής σύγχρονων ασφαλών Παιδικών Σταθμών που θα καλύψουν άμεσα τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και των νέων γονιών. Δύο χρόνια υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή και τριετή για τα παιδιά με ανάγκη Ειδικής Αγωγής. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους Σταθμούς , προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, πλήρη μισθολογικά - εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τις συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και διατροφής των παιδιών στους Σταθμούς , με ευθύνη και έλεγχο του κράτους και των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.

Ρόδος 7/5/2020

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...