Καλύτερο προγραμματισμό για τα δρομολόγια ζητά η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Παροικιακών Συλλόγων Ρόδου

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ                                            Ρόδος 3/2/2014
ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΡΟΔΟΥ
Πλατεία Διαγόρα – Βενετοκλέων  85100 – Ρόδος
Τηλ 22410- 36779, Φαξ 2241300530

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΙΩΤΩΝ ΡΟΔΟΥ «Ο ΧΑΔΙΩΤΗΣ»
Παρθενόπης 7 – 85100 – Ρόδος
Τηλ 22410-22594

Υπεύθυνος Επικοινωνίας πρόεδρος:
 Νίκος Κωνσταντινίδης
Τηλ 6977702484,                          
                                                                                                                               Προς:
1)Υπουργείο Ναυτιλίας & Αιγαίου
Γενική Γραμματεία Αιγαίου &
Ν.Π. Δ/νση Μεταφορών
Τμήμα Άγονων Γραμμών
Μ. Ασίας 2 – 81100
Φαξ 22510-41175, τηλ 2251350360info@yen.gr
και
Γραφείο ΠολίτηΤηλ.: 2104191481 - 2104191226
2)Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας
Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων
 Νίκης 5-7, Τ.Κ.: 101 80 Αθήνα, public@mnec.gr.

3) Βουλευτές Δωδεκανήσου:
Μάνο Κόνσολα
Βασίλη Υψηλάντη
Κρεμαστινό Δημήτρη
Μίκα Ιατρίδη
Γάκη Δημήτρη

4) Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Υπ’ όψη Κου Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη

5) Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
Κα Χριστιάνα Καλογήρου
Ακτή Μιαούλη 83 & Μαρκου Μπότσαρη 2-8
18538 – Πειραιάς, φαξ 210-4290831

6) Διοίκηση OLYMPIC AIR
Διοίκηση AECEAN

7) Περιφερειακή ενότητα Καρπάθου – Κάσου

8) Δήμος Κάσσου

9) Λ/Α: Καρπάθου Κάσου

10) Μ.Μ.Ε.

ΘΕΜΑ: Ακτοπλοϊκές – αεροπορικές συγκοινωνίες και ισχύουσες εκπτώσεις ναύλων σε επιβάτες και οχήματα Ε/Γ – Ο/Γ «ΠΡΕΒΕΛΗΣ»

ΣΧΕΤ: α) 2984/5-9-2013 / Δήμος Κάσου
            β) ΔΜ/Φ 231.09/7722 / Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου
            γ) Σήμα Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου 7722/19-9-2013
            δ) ΦΕΚ 438/11-4-2003


Όπως είναι γνωστό με τον υπ’ αριθμ. Νόμο 3324.1/15/03, οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας – Αιγαίου αποφάσισαν για ορισμένες κατηγορίες πολιτών και οχημάτων έκπτωση στους ναύλους των ακτοπλοϊκών πλοίων. Ο Νόμος προβλέπει ότι «οι μόνιμοι κάτοικοι νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων από και προς τον τόπο κατοικίας τους, δικαιούνται έκπτωση 50% στο ναύλο του εισιτηρίου τους» το ίδιο ισχύει και για όλους τους φοιτητές – σπουδαστές ΑΕΙ – ΤΕΙ και όλων των ΑΕΝ – ΚΕΣΕΝ, τους Πολύτεκνους, τους ένοπλους, τους ανάπηρους, τα ανήλικα παιδιά από 5-10 ετών και σε άλλες κατηγορίες πολιτών και για τα αναπηρικά οχήματα κ.λ.π.»
Ο Δήμος Κάσου και πολλοί πολίτες σας έχουν ενημερώσει ότι αυτό δεν εφαρμόζεται από την εταιρεία η οποία έχει την γραμμή Ρόδου – Σητείας, με συνέπεια οι φτωχοί κάτοικοι των μικρών νησιών και ιδιαίτερα της Κάσου να μην τυγχάνουν της οικονομικής ελάφρυνσης και να μην εφαρμόζεται απροκάλυπτα ο Νόμος.
Με το υπ’ αριθμ. 7722/19-9-2013 σήμα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Ν.Π. της Διεύθυνσης Μεταφορών, τμήματος άγονων γραμμών, του Διευθυντή Κου Ευστράτιου Γεωργή, δόθηκε η εντολή να εφαρμοστεί ο Νόμος προς τον Σύνδεσμο επιχειρήσεων επιβατών ναυτιλίας, την Ένωση πλοιοκτητών πορθμείων εσωτερικού και τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων και των άλλων αρμοδίων υπηρεσιών, όμως κανείς δεν εφάρμοσε τον νόμο και δεν σεβάστηκε την αγωνία των φτωχών μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών.
Το θέμα έχει και πάλι αδράνησε. Η ανάδοχος, επιδοτούμενη, εταιρεία της εν λόγω ακτοπλοϊκής  γραμμής δεν εφαρμόζει τον Νόμο, χωρίς να γνωστοποιεί τους λόγους, με θύματα για άλλη μια φορά τους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση και με δυσμενείς συνέπειες στην οικονομία των νησιών, η οποία πλήττεται και για άλλους πολλούς λόγους.

Επίσης με το υπ’ αριθμ. 251/28-1-2014 ο Δήμος Κάσου αιτήθηκε να προσαρμοστεί το πρόγραμμα αναχωρήσεων του δρομολογίου «Ρόδος – Κάρπαθος – Κάσος – Σητεία», το οποίο έχει ώρα αναχώρησης από Ρόδο 06:00, ώστε να διευκολύνονται οι επιβάτες που έρχονται από Αθήνα, οι οποίοι μέχρι σήμερα  είναι υποχρεωμένοι να ταξιδέψουν από το προηγούμενο βράδυ και να διανυκτερεύουν στη Ρόδο για διαφορά μισής ώρας περίπου!
 
Έχετε, επίσης, την δυνατότητα να εντάξετε στην πρώτη πρωινή πτήση νησί που έχει απευθείας σύνδεση με Αθήνα. Μπορείτε, επί πλέον, να δώσετε την δυνατότητα ανταπόκρισης της πτήσης Κάσο – Αθήνα (μέσω Καρπάθου).
 

Τους τελευταίους μήνες από το νησί της Κάσου μετανάστευσαν πολλές οικογένειες. Η επόμενη πληθυσμιακή απογραφή θα αποκαλύψει το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος.

Οι κάτοικοι της ακριτικής Κάσου και των μικρών νησιών του Αιγαίου ζητούν να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος και να μεριμνήσετε για το καλύτερο προγραμματισμό των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συνδέσεων ώστε να παρέχονται ουσιαστικές υπηρεσίες προς τους πολίτες των μικρών νησιών και να προστατεύεται το εθνικό συμφέρον.

Τα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου Κασιωτών Ρόδου και της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Παροικιακών Συλλόγων Ρόδου, με πρόθεση την προστασία των συμφερόντων των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών και τον καλύτερο προγραμματισμό των εσωτερικών δρομολογίων νησιών, η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξή τους, απευθύνεται στα αρμόδια Υπουργεία, τις αντίστοιχες Διοικητικές Περιφερειακές Υπηρεσίες και τους βουλευτές του Νομού, με την ελπίδα επίτευξης του στόχου, που είναι η καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των πολιτών και το Εθνικό συμφέρον.                                                                       
                                             Για τα Διοικητικά Συμβούλια
Ο πρόεδρος

Νίκος Κωνσταντινίδης

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Φώτης Χατζηδιάκος: Κάποιοι έκτισαν καριέρες πατώντας πάνω σε μια τραγωδία – Το μυαλό μας παραμένει...
Ομόφωνα το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Κω αποφάσισε οτι είναι αθώοι για όλες τις κατηγορίες που...
Ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε σήμερα ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης,...
Ανακοινώσεις Τύπου Γιώργος Αμυράς: «Δε θα επιτραπεί το κυνήγι ελαφιών στη Ρόδο»   3...