Και τα παλάτια θέλουν θεμέλια… αλλιώς; του Μανώλη Σαββή

Και τα παλάτια θέλουν θεμέλια… αλλιώς;

 

Τις τελευταίες ημέρες κυριάρχησαν στον δημόσιο διάλογο από την πλευρά του δημάρχου οι λέξεις sustainable (βιώσιμη) και implementation (εφαρμογή – υλοποίηση), για την ανάπτυξη στο τόπο μας .

Κατανοώ την πρόθεση του να αναφερθεί και να μας εξηγήσει πώς την αντιλαμβάνεται, αλλά πρέπει να καταθέσει και τι κάνει γι αυτό.

Να εξηγήσει γιατί ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός (χρήσεις γης κλπ) δεν προχώρησε ούτε βήμα , όταν μάλιστα αποτελεί το βασικό θεμέλιο για να ξεκινήσει η πορεία προς την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

Η υπηρεσία αποψιλωμένη από τα στελέχη, οι προϋπολογισμοί με ψίχουλα γι αυτόν τον σκοπό, όταν στα συρτάρια υπάρχουν πλήθος μελετών για τον σκοπό αυτό από τους πρώην Δήμους.

Στα χωριά μας όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα οριοθετούσαν τα μετόχια ,τις βαμβακιές ,τα αλώνια ,τα κηπιά, τα κοτέτσια κλπ!

Και γι αυτό δεν επιβλήθηκε ο Καλλικράτης;

Σήμερα στα χωριά μας δυστυχώς μετά από 13 χρόνια εφαρμογής του αναπολούν το προ- Καλλικράτη! Μια επίσκεψη θα σας πείσει κ.Δήμαρχε !

 

 Είπε για την ανακύκλωση, όταν ακόμη η βασική οφειλόμενη δράση, η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων βρίσκεται πολύ μακριά από το πρέπον και κυρίως το κοντινό 2030 στο οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να διαχωρίζουμε το 65% των ανακυκλωμένων υλικών (σήμερα μονοψήφιο) .

Μίλησε για την μετακίνηση, όταν το κυκλοφοριακό συνεχώς επιδεινώνεται και οι χώροι στάθμευσης λιγοστεύουν.

 Όσο δε για την δημόσια συγκοινωνία μηδαμινή συμβολή στον περιορισμό χρήσης αυτοκινήτων και η ανταγωνιστική παρουσία δύο φορέων (ΡΟΔΑ-ΚΤΕΛ) ολοένα και αναδεικνύει την επιβαλλόμενη συνεργασία και γιατί όχι και την ενοποίηση, όπως προέβλεψε προ 20 έτη ο νομοθέτης αλλά η μικροπολιτική δεν το ολοκλήρωσε.

 

Δυνατό γήπεδο για τον τόπο μας ο τουρισμός, όμως η μονοκαλλιέργεια του και δη στο μαζικό κυρίως, είναι ολοένα και περισσότερο ανασφαλές στο μέλλον.

Η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του τόπου μας πέραν του ήλιου και θάλασσα βρίσκεται σε εμβρυακή ηλικία , ενώ στις ακτές η παραβατικότητα κυριαρχεί.

 

Ακόμη και υποδομές που παραλάβατε από τις προηγούμενες αρχές (πχ πινακίδες για διαδρομές και φυσικό κάλλος στη Νότια Ρόδο) καταστρέφονται, ούτε απλή συντήρηση δεν γίνεται, όπως και άλλες δράσεις !

 

 

Ο πρωτογενής τομέας συνεχίζει να είναι μακριά από το ενδιαφέρον μας ως βασικός δεύτερος πυλώνας ανάπτυξης, με εξαίρεση τις γιορτές που το επιβάλλουν οι δημόσιες σχέσεις!

 Θετικό βήμα η πιστοποίηση τοπικών προϊόντων από την Περιφέρεια, ενώ ο Δήμος είναι απών.

Δεν οφείλουμε να τον ενισχύσουμε με παρεμβάσεις ουσιαστικές πχ αναδασμός, δίκτυα άρδευσης ;(ντροπή να μιλάμε σήμερα ακόμη για ποτιστάδες.)

 Όσο για την διακυβέρνηση του Δήμου και την εκχώρηση εξουσιών σας γελάνε και οι πέτρες . Αυταρχισμός ,μεταγραφές με ανταλλάγματα ,ανυπαρξία στην αξιολόγηση του παραγόμενου έργου.

Νέες επιχειρήσεις δημιουργείτε με υψηλότατες αμοιβές σε ημετέρους και μοναδικό έργο τις …απευθείας ….αναθέσεις . Γιατί ;

Δυστυχώς, κύριε δήμαρχε, δεν προσθέσατε ψηφίδα στην εικόνα του νησιού μας, ούτε καν σχέδια επί χάρτου.

Κάνετε, ότι προκύψει και παρά την “ενίσχυση” της κυβέρνησης και της Περιφέρειας προχωράτε όπισθεν με ελάχιστες εξαιρέσεις που οφείλονται στην φιλοτιμία τόσο των εργαζομένων , όσο και κάποιων από τους αιρετούς μάλλον είναι σε άλλη συχνότητα.

 

Κλείνοντας, να σας υπενθυμίσω ότι είναι κακό πάνω στην άμμο να χτίζεις παλάτια. Χρειάζεται στέρεο έδαφος και γερά θεμέλια, αλλιώς θα γίνουν συντρίμμια , κομμάτια σε βάρος των πολιτών και του τόπου μας.

 

Μανώλης Σαββής

Πρώην Δήμαρχος Ν.Ρόδου.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...