Καθολική και ομόφωνη στήριξη του Δημάρχου Θήρας Αντώνη Σιγάλα από την Αυτοδιοίκηση του Νοτίου Αιγαίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Καθολική και ομόφωνη στήριξη του Δημάρχου Θήρας Αντώνη Σιγάλα από την Αυτοδιοίκηση του Νοτίου Αιγαίου

-Έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου με διευρυμένη Σύνθεση και τη συμμετοχή όλων των Δήμαρχων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου αλλά και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 με θέμα την αυτεπάγγελτη και αυτόφωρη δίωξη του Δημάρχου Θήρας Αντώνη Σιγάλα και του Αντιδημάρχου του Σπύρου Δρόσου για την λειτουργία της χωματερής στη Σαντορίνη.

Στη Συνεδρίαση ομόφωνα όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την στήριξη τους στο Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Θήρας, εκδίδοντας το παρακάτω ψήφισμα συμπαράστασης.

« Με ιδιαίτερη έκπληξη, οργή & αγανάκτηση για την στοχοποίηση της Αυτοδιοίκησης, πληροφορηθήκαμε από δημοσίευμα ειδησεογραφικής ιστοσελίδας των Κυκλάδων (cycladiki.gr), την έκδοση αυτεπαγγέλτου εντάλματος σύλληψης διαρκείας, του συναδέλφου Δημάρχου Θήρας, Αντώνη Σιγάλα, για προβλήματα από τη λειτουργία της χωματερής, στο νησί της Σαντορίνης.

       Η έκπληξη κι ο έντονός μας προβληματισμός, προκύπτει από το γεγονός, ότι μια τέτοια προσβλητική για την Αυτοδιοίκηση ενέργεια, από την κυρία Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου, έλαβε χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής, και με τη διαδικασία του αυτοφώρου, που σήμαινε ότι ο Δήμαρχος Θήρας θα κρατείτο στο Αστυνομικό τμήμα, ως τη Δευτέρα το πρωί, ώστε να οδηγηθεί ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή για να απολογηθεί κάτι που δεν έγινε, λόγω της τυχαίας απουσίας του, από τη Σαντορίνη, εκείνη την ημέρα.

 Επιπλέον μας προβληματίζει, ότι αυτή η ενέργεια της Κυρίας Εισαγγελέα, πριν καν λάβει γνώση αυτής, ο ίδιος ο Δήμαρχος, διέρρευσε στον Τύπο, αρχικά των Κυκλάδων και στη συνέχεια σε πανελλαδικά μέσα (makeleio.gr), στοχοποιώντας τον, σαν να ήταν κακοποιός, του κοινού ποινικού δικαίου.

Παράλληλα αυτή η ενέργεια της Κας Εισαγγελέως Πρωτοδικών Νάξου, αν βέβαια επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα, αντίκειται και στο νόμο, μιας και στο Άρθρο 99, του πρόσφατα ψηφισθέντος Νόμου 5003/2022, επεκτείνεται η ιδιάζουσα δωσιδικία, της Παρ. 06, του άρθρου 111, του Κ.Π.Δ. (Ν.4620 /2019 Α 196) και περιλαμβάνει Περιφερειάρχες και Δημάρχους, κάτι που σημαίνει ότι ΔΕΝ διώκονται με αυτόφωρη διαδικασία, από πρωτοβάθμια όργανα της Δικαιοσύνης.

       Επί της ουσίας της υπόθεσης, τόσο ο Δήμαρχος Θήρας-Σαντορίνης Αντώνης Σιγάλας, αλλά και όσοι συνάδελφοι γνωρίζουν καλά την υπόθεση, απορούν και εξίστανται. Αυτό που θα ανέφερα εγώ μόνον, είναι ότι τα προβλήματα με τη χωματερή της Σαντορίνης, αλλά και άλλων νησιών του Νοτίου Αιγαίου, είναι υπαρκτά εδώ και δεκαετίες, αλλά όλα βρίσκονται στη διαδικασία διευθέτησής τους, τόσο μέσω του Τοπικού, όσο και του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων, που υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς, τόσο από τους Δήμους μας, όσο και από τον ενιαίο διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.

       Η δε συγκυρία, άσκησης ελέγχου και δίωξης κατά Αυτοδιοικητικών, για τέτοια ζητήματα, που είναι φυσικά εδώ και δεκαετίες προβλήματα ανοιχτά για όλους ανεξαιρέτως τους Δήμους της Χώρας, γίνεται στο επίσημο ξεκίνημα μιας πολύ ελπιδοφόρας Τουριστικής Περιόδου, στην οποία ειδικά η Σαντορίνη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, για όλο τον Ελληνικό Τουρισμό, αλλά και συνάμα μέσα σε μια χρονιά εκλογών της Αυτοδιοίκησης.

 Για τους λόγους αυτούς είναι αδιανόητη, η αυτόφωρη διαδικασία κατά του Συναδέλφου Δημάρχου Αντώνη Σιγάλα, που κατά τα δημοσιεύματα έγινε Παρασκευή απόγευμα, για ένα θέμα, που σε τίποτα δεν άλλαξε οτιδήποτε, αντίθετα έτσι είχε παραληφθεί από τον Δήμο, και έτσι ακριβώς είναι τις τελευταίες δεκαετίες.

 Μόνον δυσφήμιση, για το εμβληματικό αυτό νησί «προσφέρουν» τέτοιες ενέργειες, εναντίον ενός Αιρετού, ενός Αυτοδιοικητικού και εν προκειμένω αναρμοδίως ενός Δημάρχου.

 Ζητάμε λοιπόν, να μείνουν όλοι μακριά από την ποινικοποίηση της Πολιτικής και των Πολιτικών. Ζητάμε να μείνουμε μακριά από Καταχρήσεις Εξουσίας, που τις πληρώνει η κοινωνία και ο Ελληνικός Λαός. Γιατί η Σαντορίνη χωρίς τουρισμό και δουλειά, είναι δηλητήριο στον εργαζόμενο λαό, που έχει ανάγκη να βγάλει το ψωμί του.

Αυτή η παράτυπη, παράνομη και άκαιρη διαδικασία, στρέφεται ουσιαστικά εναντίον του  νησιωτικού λαού, στην αρχή της Τουριστικής, Εργασιακής, Οικονομικής και Κοινωνικής δραστηριότητας, για το 2023.

Τέλος με βάση το Άρθρο 99, του Νόμου 5003/2022, οι Δήμαρχοι ρητά δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου και της Αυτόφωρης διαδικασίας αυτού, παρά μόνον στην αρμοδιότητα, του Δευτεροβάθμιου οργάνου της Δικαιοσύνης, δηλαδή του Εφετείου.

Για όλα τα πιο πάνω, εκδίδουμε Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α, από το διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, με την συμμετοχή όλων των Δημάρχων του Νοτίου Αιγαίου, που Καταδικάζει Ρητά και Κατηγορηματικά, την παράνομη και άτοπη ενέργεια της Εισαγγελέως, στην περίπτωση, επαναλαμβάνουμε, που τα σχετικά δημοσιεύματα είναι ακριβή και αληθή ».

                                                           Γραφείο Τύπου

                                       ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

 

                                     

 

                                                

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...