Κέντρο Υγείας Καρπάθου.....Σιγά μη πεθάνει* - Tου Μανώλη Δημελλά

Κέντρο Υγείας Καρπάθου.....Σιγά μη πεθάνει*

Ποιος τουρίστας θα περίμενε αντί για διακοπές, να συνοδεύσει τη γυναίκα του μέσα σε φέρετρο για την πατρίδα;

Τα πράγματα στη Κάρπαθο πήραν τον χειρότερο, τον πιο τραγικό δρόμο, για την 75χρονη, που είχε, πριν τρεις βδομάδες, κάποια περιπέτεια υγείας στη χώρα της, στην Ολλανδία.

Τελικά ταξίδεψε, ήρθε για διακοπές, με την οικογένεια της, στις 28 Ιουλίου, για πρώτη φορά στην Κάρπαθο, αφού προηγουμένως είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια από τον θεράποντα γιατρό της.

Όπως φαίνεται να είπε η ίδια (στους γιατρούς του Κέντρου Υγείας του νησιού), πριν τρεις μέρες, είχε κάποιες ενοχλήσεις, αλλά δεν έδωσε σημασία.

Χθες το πρωί, 5 Αυγούστου, γύρω στις 11:00, η άτυχη γυναίκα κατέβηκε στην πισίνα του ξενοδοχείου με το μαγιό, όμως δεν αισθανόταν καλά.

Οι επόμενες ώρες ήταν δραματικές, απανωτά τηλέφωνα στο Κ. Υγείας Καρπάθου, που όμως αδυνατεί να μεταφέρει την ασθενή, αφού ο άνθρωπος που κάνει χρέη οδηγού, έχει το κινητό κλειστό!!

Βρέθηκε πρόσκαιρη λύση με ιδιώτη γιατρό, που και εκείνος πρότεινε την άμεση μεταφορά της, στο Κ.Υ. του νησιού.

Όσο η ώρα κυλούσε, η κατάσταση εξελισσόταν δραματικά, προς το μεσημέρι φορτώθηκε πάνω σε μια ξαπλώστρα από τους υπόλοιπους τουρίστες και μεταφέρθηκε με ένα μικρό, κλειστό φορτηγάκι.

Εκεί η άτυχη γυναίκα κατέληξε, με άμεσο αποτέλεσμα να δημιουργηθεί θόρυβος και να ταρακουνήσει ένα ήδη σαθρό οικοδόμημα.

Ας αρχίσουμε από τα ψηλά σαλόνια:

Στην Αθήνα φαίνεται να ενοχλήθηκαν κάπως με το μοιραίο. Μέσα στον ζεστό Αύγουστο τους ξεσήκωσε...

Έπεσαν τηλέφωνα και το θέμα ακολουθεί τον γραφειοκρατικό του δρόμο.

Η διοίκηση του νοσοκομείου Ρόδου, που είναι υπεύθυνο και υπόλογο για το Κ.Υ. Καρπάθου, συνεχίζει την λογική "βολευτείτε όπως μπορείτε".

Το θέμα του οδηγού δεν είναι καινούριο, έξι χρόνια βολεύονται παράνομα στην Κάρπαθο.

Η λύση που ακολουθείτε είναι των επαγγελματιών οδηγών, που αμείβονται με αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, κάτι που δεν επιτρέπεται από τους κανονισμούς.

Όσο για το θέμα της βενζίνης, το χρέος στον προμηθευτή καυσίμων, για το 2011 και 2012, ακόμα δεν έχει τακτοποιηθεί, και το ρεζερβουάρ του ασθενοφόρου εξακολουθεί να γεμίζει από το ρεφενέ, που κάνουν οι κάτοικοι μεταξύ τους.

Παράπονα φαίνεται να έχει και το προσωπικό του Κ.Υ., που αν και υπερβαίνουν τους κανόνες και τους νόμους, δεν βλέπουν αποδοχή, ούτε ενεργή συμμετοχή, από τους κατοίκους, που με κάθε αφορμή ξεσπούν σε ψηλούς τόνους, τόσο στους γιατρούς, όσο και στην άμισθη διοίκηση.

Κύκλοι του Κ.Υ. στέκονται στην υπεράνθρωπη (όπως τη χαρακτηρίζουν) προσπάθεια κάποιων γιατρών, που παρατούν το σπίτι τους, οποιαδήποτε στιγμή τους καλέσουν, φορούν την ιατρική μπλούζα και τρέχουν, ενώ θα μπορούσαν να παραμένουν στο ρεπό τους.

Επίσης μιλούν για την υπέρβαση του χρόνου παραμονής των ασθενών, ενώ θα έπρεπε να δέχονται μόνο ένα 24ωρο να παραμένουν στο Κ.Υ, ξεπερνούν παράνομα το όριο αλλά δεν βλέπουν τη θετική ανταπόκριση του κόσμου. (Αλήθεια η ιατρική είναι λειτούργημα;)

Άφησα όλους εμάς, τους καθημερινούς, ταλαίπωρους ανθρώπους στο τέλος.

Η υπόθεση της Ολλανδής τουρίστριας, είναι εκείνη η στραβή, που κανένας δεν ήθελε να συμβεί.

Τα θέματα της υγείας δεν έχουν έχουν ωράριο, ούτε και μπαίνουν προγράμματα στις αναποδιές.

Συνήθως όμως θυμόμαστε τα προβλήματα όταν μας έχουν στην αγκαλιά τους, και τότε είναι δώρο-άδωρο, η όποια μεγάλη δράση.

Ίσως ο χειμώνας που έρχεται να φέρει μεγαλύτερες, μαζικότερες και περισσότερο γόνιμες κινήσεις, διαφορετικά η ελπίδα θα είναι όπως πάντα οι θαυματουργές εικόνες, που από τέτοιες έχουμε ευτυχώς αρκετές.

*Σιγά μην πεθάνει, ήταν η φωνή που ακουγόταν επανειλημμένα, μέσα στο Κ.Υ. Καρπάθου, όταν μετέφεραν την Ολλανδή ασθενή.....

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...