Κάρπαθος, που είναι ο μπόγιας οέο!!! Του Μανώλη Δημελλά


 

Οι κουβέντες από τα διπλανά τραπέζια είναι τελικά οι καλύτερες.

Όταν κρυφακούς αισθάνεσαι τουλάχιστον ικανοποίηση, μια παράξενη απόλαυση, ολότελα ξένων ειδήσεων, που ξαφνικά σε κάνουν κοινωνό, συμμέτοχο, δίχως να δίνεις, μα ούτε και να παίρνεις, κανένα λογαριασμό.

Έτσι αν κατά τύχη, βρεθείς σε κάποιο από τα καφενεία της Καρπάθου, μείνε δήθεν αδιάφορος, στάσου σε μια γωνιά και αφουγκράσου πάνω  στην απίθανη στιγμή.

Πληροφορίες που κανονικά δεν ακούγονται, δεν κυκλοφορούν, βγαίνουν και σουλατσάρουν στο αέρα.

Μιλούσαν σιγά στο διπλανό τραπέζι και έλεγαν να αρπάξουν τις καραμπίνες και τα δίκανα, να ξεπαστρέψουν μερικά από τα "αδέσποτα" αιγοπρόβατα και να τα κάνουν σουβλιστά.

Ευτυχώς, η αυτοδικία δεν έγινε ποτέ της μόδας στην Κάρπαθο.

Ξέρεις αλήθεια τι είναι η “αδεσποτία”;

Μια ομερτά, που κάνει τους ανθρώπους να κουβεντιάζουν, μα όταν φτάνει στιγμή να αποκαλύψουν κάτι τις, κάνουν τους επαρχιώτες Κινέζους.

Πρόκειται για τα αδέσποτα αιγοπρόβατα, τα ζώα που δεν έχουν ταυτότητα, δεν φορούν σκουλαρίκι και υποτίθεται ότι δεν είναι κανενός.

Υποτίθεται ότι είναι αγρίμια, που μεγάλωσαν μονάχα τους και κυκλοφορούν ανενόχλητα, αποψιλώνοντας ότι βρούν στο διάβα τους.

Μάλιστα, "σηκώνουν"  ακόμα και τους σιδερένιους  φράχτες, μπουκάρουν σε χωράφια και σαρώνουν κάθε πρασινάδα.

Σήμερα στη Κάρπαθο υπάρχουν περίπου 12.000 κανονικά δηλωμένα ζώα και 3.000 από τα άλλα, τα “αδέσποτα”. Ο Δήμαρχος Καρπάθου, Μιχάλης Χανιώτης, βρέθηκε πρόσφατα στα βόρεια του νησιού, εκεί η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Οι περιοχές Αγνώντια, Άγιος Μηνάς και Νάτι, έχουν αποψιλωθεί. Μιλά για ολική καταστροφή της χλωρίδας και χρησιμοποιεί δυό λέξεις, για να περιγράψει τη κατάσταση από τις επιδρομές: "Κρανίου τόπος".

Όλοι το γνωρίζουν, δεν υπάρχουν “αδέσποτα”, ούτε “ορφανά” ζώα. Κάποιοι, ευτυχώς λιγοστοί ασυνείδητοι κτηνοτρόφοι, τα αφήνουν αδήλωτα, να τριγυρνούν και να σαρώνουν από τα ξέφραγα νεκροταφεία, μέχρι τους κήπους ξενοδοχείων και τα παρτέρια των σπιτιών, αλλά και κάθε λογής γωνιά, που έχει πρασινάδα. Και αν τολμήσεις να μιλήσεις στα ανοιχτά μαύρο φίδι που σε έφαγε.

Λύσεις υπάρχουν, δείχνουν ζόρικες, όμως να που εφαρμόστηκαν πρόσφατα, από τον Δήμο Ρόδου, που στενάζει από το πρόβλημα.

Θα μπορούσε με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου και με τη συνδρομή της αστυνομία και του δασονομείου, να συσταθεί μια ειδική ομάδα κομάντος, που θα κυνηγήσει και θα τσακώσει, τα “αδέσποτα” αιγοπρόβατα.  Έπειτα σε ένα χώρο, που θα μετατραπεί σε Δημοτικό ποιμνιοστάσιο, τα ζώα θα φιλοξενηθούν, και αν είναι στην κυριότητα κάποιου κτηνοτρόφου,  θα περάσει να τα παραλάβει, αφού πληρώσει το σχετικό, βαρύ πρόστιμο. Αν όμως δεν φανεί κανείς, και είναι στ΄αλήθεια "αδέσποτα", δίχως αφεντικό. Τότε τα ζώα θα βγούν σε πλειστηριασμό και τα όποια έσοδα θα πάνε στο Δήμο. Εκείνοι που γνωρίζουν το θέμα, λένε, ξανά ψιθυριστά, πως αν γίνει μια τέτοια, "ειδική ομάδα" αποτελούμενη από κτηνοτρόφους και δεν είναι αληθινά τίμια και αμερόληπτη, είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα αποτύχει, αφού θα πέσουν τα τηλέφωνα και τα αδέσποτα θα βρούν δεσπότη!

Τέτοιες προσπάθειες έχουν γίνει στην Κάρπαθο, όμως έχουν καταλήξει σε μεγάλα φιάσκα, αφού τη μέρα μάζευαν τα αδέσποτα και την ίδια νύχτα, κάποιοι άνοιγαν το μαντρί και  αμολούσαν ελεύθερα τα ζώα.

Ο Δήμαρχος Καρπάθου είναι κατηγορηματικός:

 "Λιγοστοί ασυνείδητοι,  δεν θέλουν να καταλάβουν το απίστευτο κακό, που κάνουν στο βιός των συνανθρώπων τους και στο περιβάλλον.

Η έλλειψη από τη μια της αγροφυλάκης και από την άλλη των σφαγείων,  (ενώ ήταν δρομολογημένα το 1997, τελικά ακυρώθηκαν το 1999, αφού δεν θεωρήθηκαν αναγκαίο έργο, από την περιφέρεια, γιατί τότε υπήρχε η κάλυψη από έναν ιδιώτη), καταδικάζουν ολόκληρο το νησί στην μάστιγα της αδεσποτίας.

Για πρώτη φορά φέτος, στις άδειες χρήσης βοσκοτόπων, έχουμε συμπεριλάβει την παράγραφο ανάκλησης, σε περίπτωση παραβάσεων. Ενώ  για την περιοχή της Ολύμπου, ακόμη δεν έχουμε δώσει τις ανάλογες άδειες, με πρώτο στόχο την αλλαγή των περιοχών, από το εκεί τοπικό συμβούλιο. Φυσικά αυτά μοιάζουν ασπιρίνες, για το χρόνιο και βαρύ πρόβλημα της αδεσποτίας.

Θα γίνουμε περισσότερο αυστηροί, αλλά δίχως τη συνδρομή του εισαγγελέα και της πολιτείας, δεν μπορούμε, δεν γίνεται να πάρουμε πάνω μας και όλα τα διωκτικά μέτρα".

Ο Δήμος  λοιπόν από μόνος δεν μπορεί να κάμει τίποτα, σηκώνει τα χέρια ψηλά και παραδίνεται!

Είναι από τα πιο σοβαρά και επείγοντα θέματα, δεν λέει να βγει όμως στο αφρό και να καταπολεμηθεί από τη ρίζα του.

Το πολιτικό κόστος και η αδιαφορία, πνίγει τη πιθανότητα να δρομολογηθούν οι λύσεις, ωστόσο κάποιος πρέπει να σηκώσει επιτέλους τη σημαία και να δώσει το σύνθημα, να τελειώνουμε επιτέλους με τέτοιες  παρανομίες. Δυστυχώς τα δέντρα δεν έχουν στόμα, δεν μιλούν για το έγκλημα και οι κτηνοτρόφοι (λιγοστοί), συνεχίζουν ανενόχλητοι την καταστροφή, αν μάλιστα απουσιάζουν οι ιδιοκτήτες της γης, τότε στα κτήματα απομένουν μονάχα πέτρες και χώμα!

Αν συνεχίζουμε να αληθωρίσουμε λίγο ακόμη και να κάνουμε το κορόϊδο, μήπως και τα "αδέσποτα" αιγοπρόβατα, βάλουν μυαλό και ξεκινήσουν να τρώνε με μαχαιροπίρουνα, δεν θα μείνει ούτε πράσινο φύλο, πάνω στο νησί και εμείς θα μετράμε ακόμα τους ψήφους με οικολογική συνείδηση!
Manolis Dimellas

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...