Κάρπαθος, νέο κρούσμα με παρατημένα αδέσποτα στην Αμμοπή, του Μανώλη Δημελλά

Κάρπαθος, νέο κρούσμα με παρατημένα αδέσποτα στην Αμμοπή
φωτογραφία Καλλιόπη Μαλλόφτη

Ένα σφύριγμα ή μια φωνή είναι αρκετή για να τρομάξουν κι όμως δεν σταματούν να κουνούν χαρούμενα την ουρά μέσα στα σκέλια τους.

Συνήθως τη βγάζουν με ξινισμένα αποφάγια από ένα πανηγύρι, όμως το νερό είναι το ουσιαστικό τους πρόβλημα.

Θα είναι τυχερά αν τα προσέξει ένας περαστικός, σηκώσει τη φωτογραφική του μηχανή για να παγώσει τη στιγμή. Μέχρι εκεί είναι τα προνόμια τους!

Ο λόγος για τα αδέσποτα του νησιού, τα βλέπεις, τα προσέχεις όταν αναγνωρίζεις το πρόβλημα και δέχεσαι ότι έχουν ίσα δικαιώματα με τους ανθρώπους.

Σε αντίθετη περίπτωση ούτε που τα βλέπεις, είναι κάτι σαν τις πέτρες, σα βράχια, είναι εκεί κι όμως δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Εδώ ταιριάζουν τα λόγια του Φερνάντο Πεσόα: “αυτό που βλέπουμε δεν είναι αυτό που βλέπουμε, είναι αυτό που είμαστε”!

Καμιά μέριμνα δεν υπάρχει από το Δήμο του νησιού, που καθυστερεί, ενώ έχει εξασφαλίσει 20.000 ευρώ και θα έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει στον διαγωνισμό (η καθυστέρηση οφείλεται σε ένσταση) και ένας από τους δυο κτηνίατρους να πάρουν τη δουλειά και τότε περίπου 120 αδέσποτα (90 γάτες και 30 σκυλιά) θα βρουν τη μίνιμουμ φροντίδα, όμως ο Δήμος Καρπάθου δεν δείχνει κανένα αληθινό ενδιαφέρον για τα αδέσποτα ζώα.

Επίσης στην Κάρπαθο δεν υπάρχει ενεργή φιλοζωική ένωση, με άμεσο αποτέλεσμα να μένουμε στα λόγια, στις φιλοσοφίες, κι όλο το βάρος να πέφτει σε κείνους που τα λυπούνται, μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που διάφοροι “καλοθελητές”, συνήθως αυτοί που έχουν πραγματικά συμφέροντα, σκορπούν φάλσες φήμες και διαδίδουν οτι κάποιοι φιλόζωοι κερδίζουν ακόμη και χρήματα από τα αδέσποτα!

Στη συνείδηση του πολίτη, του ανθρώπου που βλέπει μπροστά στα μάτια του παρατημένα αδέσποτα ζώα γράφεται μονάχα η ανημπόρια, άραγε με ποιο τρόπο μπορεί να τα βοηθήσει; Από την άλλη οι αληθινοί υπεύθυνοι πάντοτε έχουν γερές δικαιολογίες για την απραξία τους.

Σημερινό παράδειγμα τα πέντε παρατημένα κουλούκια που βρίσκονται στην Αμμοπή και ψάχνουν σπίτι για να ζήσουν.

Το απίστευτο περιστατικό συνέβη πριν λίγες μέρες, τουρίστες είδαν έναν ντόπιο να απομακρύνει βίαια τη μάνα από τα κουτάβια της και στη συνέχεια εγκατέλειψε τα μικρά μπροστά στα μάτια όλων των ανθρώπων που ήταν στην παραλία.

Έτρεξαν και βρήκαν πέντε σκυλάκια κι αυτά από τότε έγιναν η καθημερινή έγνοια και φροντίδα των ξένων που κάνουν διακοπές στον Περάμο.

Δυο σκυλιά είχαν τύχη, ήδη υιοθετήθηκαν, ενώ στα άλλα τρια τους δόθηκαν ονόματα, είναι η Μισέλ Ομπάμα, η Μέρκελ και ο Γιάννης!

Τα τρια κουλούκια περιμένουν κάποιον να τα ερωτευτεί κεραυνοβόλα, με τη πρώτη ματιά, μόνο έτσι θα έχουν ελπίδα για να ζήσουν.

Μια υιοθεσία ζώου δεν ειναι εύκολη υπόθεση, είναι ο πιο σφιχτός γάμος και ο χωρισμός πρέπει να συμβαίνει μόνο με αιτία το θάνατο.

Πριν λίγες βδομάδες κάποιος διέδωσε ότι στο νησί έρχεται η “Αστυνομία των ζώων”, φαίνεται πως μονάχα με νομοθετήματα και ποινές, εμείς τα κολοβά δίποδα, ίσως αναγνωρίσουμε ισότιμα τις διαφορετικές υπάρξεις.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...