Κάρπαθος, μια βραδιά με το επιτελείο του Χανιώτη - Του Μανώλη Δημελλά

Όσοι λένε πως η καλύτερη στιγμή της Καρπάθου είναι η ριμάδα προεκλογική περίοδος έχουν απόλυτο δίκιο.

Είμαστε στις μέρες που ξεγλυστούν ενώ όλοι μιλούν για όλα, με λάθος σκεπτικό ή όχι, δεν θα το κρίνω μέσα από τις λέξεις που όμως μπορούν να καταγράφουν συναισθήματα και κυρίως στάσεις και πράξεις.

Ωστόσο όλοι τα γνωρίζουν όλα ή σχεδόν όλα και εκεί είναι το πρόβλημα! Στην άγνοια ή ακόμη χειρότερα στην ημιμάθεια μας!

Προσγειώθηκα στο νησί και αισθανόμουν την ευτυχία να είσαι από έναν τόσο σπουδαίο, μοναδικό τόπο, ένα νησί που όλους εμάς, τους Καρπάθιους, έχει χρεώσει με τα πιο ισχυρά μνημόνια.

Δίχως καμιά επιτήδευση κάνει το μυαλό να γατζώνεται πάνω στους βράχους και να αφήνει κομμάτια από το φθαρτό σώμα μας σε κάθε ξεχασμένο σχίνο που μοιάζει να παραμένει ο αφιλότιμος αιώνιος.

Με τέτοιες σκέψεις πρώτη μου συνάντηση ο υπ. Δήμαρχος Ηλίας Λάμπρος, χαμογελαστός και φουριόζος, δεν έδειχνε τα αναμενόμενα σημάδια κόπωσης, από της ατέλειωτες περιοδείες των ημερών.

Στην σύντομη κουβέντα μας απέκλεισε το ενδεχόμενο του περιβόητου debate με τον Χανιώτη. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την έλλειψη χρόνου που δεν αφήνει να χωρέσει τίποτε στο βαρύ πρόγραμμα. Μάλιστα την Πέμπτη ολοκληρώνει την προεκλογική του εκστρατεία με την μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στα Πηγάδια. Ωστόσο δεν άφησε αναπάντητες απορίες, ακόμη και μέσα από το αυτοκίνητο, πάνω στο τιμόνι, έδειχνε έτοιμος για όλες τις ερωτήσεις.

Από τις δύο παρατάξεις, διάλεξα το πρώτο βράδυ να περάσω με την ομάδα του Χανιώτη. Θέλησα να ζήσω από κοντά τη προεκλογική εκστρατεία του νυν Δημάρχου και να δω τακτικές και στρατηγικές που ακολουθεί.

Στην ομάδα δεν ξεχώρισα πρώτους και δεύτερους, δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια για πρωτοκλασάτους, άλλωστε πλήρωσε ακριβά την εκλογή οκτώ στελεχών που πέταξαν στην άλλη ομάδα. Ο πρώτος που κινεί το ενδιαφέρον είναι ο Γιώργος Γεργατσούλης, υποψ. στο γενικό ψηφοδέλτιο στο συνδυασμό του Χανιώτη. Δεν μιλά πολύ, ωστόσο τον προκαλώ να μας πει πως είναι εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση και όπως θα ακούσεται, απαντά ωμά, δεν χάνει τα λόγια του, ούτε χαϊδεύει αυτιά

"Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στον κ. Λάμπρο, κατάφερε να δαμάσει τις αρρωστημένες φιλοδοξίες κάποιων υποψήφιων. Μα όταν καταφέρνεις τον κ. Νισύριο που έχει την αρρωστημένη φιλοδοξία, να γίνει Δήμαρχος και τον παίρνεις, όταν καταφέρνεις την κ.  Μαριγούλα Χριστοδούλου, που και εκείνη, κάθε τετραετία επιμένει και θέλει να κατέβει για Δήμαρχος, και την κερδίζεις. Όταν καταφέρνεις να συμβιβάσεις και να αγκαλιάσεις τον κατηγορούμενο του δικαστηρίου με τον μάρτυρα κατηγορίας έχεις ικανότητα.
Ο κ. Γεργατσούλης φροντίζει να ξεκαθαρίσει ότι ο κόσμος τον επιλέγει μέχρι και τη θέση του αντιδημάρχου, γνωρίζει τις δυνατότητες του και πόσα ο ίδιος, μπορεί να προσφέρει στον τόπο. Μάλιστα χαριτολογώντας επαναλαμβάνει ότι έχει ένα χάρισμα, με όποιο συνδυασμό κατεβαίνει αυτή η παράταξη εκλέγεται!

Η κουβέντα  άναψε, με τον αντιπρόεδρο του Κέντρου Υγείας, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, κ. Βασίλη Διακονή. Το μεγάλο θέμα των ελλείψεων μπήκε στη συζήτηση. Έχουν απομείνει:

ένας γενικός γιατρός, ο γυναικολόγος ( που επίσημα απουσιάζει 15 μέρες το μήνα), ο παιδίατρος, και οι δύο αγροτικοί! Ενώ στο οργανόγραμμα προβλέπονται 13 ειδικότητες γιατρών και 8 αγροτικοί.

Στις εξελίξεις των ημερών έρχεται να προστεθεί η καταγγελία γιατρού για τις εφημερίες που δεν βγαίνουν, και την συνολική κατάσταση του ΚΥ Καρπάθου. Η διοικούσα επιτροπή με τον πρόεδρο, κ.  Γ. Λαχανά, ετοίμασε και στέλνει υπόμνημα στον εισαγγελέα Ρόδου.  Με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου και τα προβλήματα να μοιάζουν ανυπέρβλητα, το ΚΥ Καρπάθου είναι το πιο μεγάλο αγκάθι για το νησί, ο αντ. πρόεδρος Β. Διακονής απαιτεί οι αρμόδοι να πάρουν όλες τις ευθύνες και μιλά ανοιχτά για κινητοποιήσεις "πρέπει να ξεσηκωθεί όλη η Κάρπαθος, ήδη στείλει υπόμνημα στο Δήμο και μιλάμε για κινητοποιήσεις, αν θέλουμε να δούμε κάποιο φως, κάποια ελπίδα, διαφορετικά ξημερώνουν δύσκολες μέρες και να ελπίσουμε να μην μας συμβεί καμιά αναποδιά".

Όλα τα θέματα είναι ανοιχτά, με τον Χανιώτη να παρακολουθεί κάθε λέξη με προσοχή, και ορισμένους από το κοντινό του περιβάλλον, να μετρούν μικρές και μεγάλες κινήσεις, και να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζουν, όπως ήταν αναμενόμενο, τη μεγάλη πόλη των Πηγαδιών, σαν το ρυθμιστή του τελικού αποτελέσματος.

Στην κουβέντα παρουσιάζεται και το θέμα της καθημερινότητας, που αποτελεί σημαία της παράταξης του κ. Λάμπρου, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν αυστηρή κριτική στη θητεία Χανιώτη, και στην συνολική έλλειψη ενημέρωσης της Καρπάθου, με αποτέλεσμα το στοίχημα να χάνεται στις λεπτομέρειες.

Ένας από αυτούς ο Γιώργος Χατζηκουτσός, "δεν επικοινωνήσαμε το έργο μας, εκεί χάσαμε πολύτιμο χρόνο, που σήμερα εκμεταλεύονται οι αντίπαλοι μας, ωστόσο εύχομαι σε κάποιους από αυτούς να εκλεγούν, να βγούν φυσικά στην αντιπολίτευση, και τότε θα δουν "τη γλύκα" της διοίκησης. Ωστόσο η ομάδα μας χρεώνεται  λάθος, στη προβολή τόσο των έργων, που καταφέραμε μέσα στη καρδιά  μιας μεγάλης πρωτόγνωρης κρίσης που ζει όλη η χώρα.

Όλοι θα έπρεπε να γνωρίζουν τη έγινε αυτή τα 3μιση χρόνια, έτσι θα μπορούσαν και όλοι να πάρουν θέση από την αρχή της θητείας μας. Φυσικά ποτέ δεν διεκδικήσαμε το αλάθητο".

Στην κουβέντα και ένα άλλο στέλεχος του Χανιώτη που οι πληροφορίες τον θέλουν να είναι από τα πιο δυναμικά και τα πιο αποτελεσματικά της ομάδας του. Ο Γιώργος Δήμαρχος, δεν λέει πολλά, ούτε δείχνει να διεκδικεί ψηφαλάκια με τεχνάσματα. Αναρωτιέται αν στο θέμα της καθημερινότητας, που αποτελεί τη σημαία του Λάμπρου, δεν πρέπει να προστεθεί και το ζήτημα του βιολογικού που σήμερα πραγματοποιείται. Και εκεί εξέφρασαν αγανάκτηση, αρκετοί  από την  ομάδα Χανιώτη, αφού με το ξεκίνημα του βιολογικού, κάποιοι καλοθελητές έκαναν καταγγελίες, για την νομιμότητα του συγκεκριμένου έργου, και αναρωτήθηκαν, "δεν γνωρίζουν ότι για καταφέρει ένα έργο να μπει και να ωριμάσει στο ΕΣΠΑ, δεν  πρέπει να έχει κανένα απολύτως ψεγάδι;"

Θα σταθώ σε κάποιον γνωστό ψηφοφόρο του Χανιώτη, που όμως δεν θέλει να εκτεθεί. Αναρωτιέται αν βλέπει κανείς ότι η Κάρπαθος ζει μια παρόμοια κατρακύλα με τη δεκαετία του 1970. Στις καλύτερες των προβλέψεων θα ψηφίσουν 4000 άνθρωποι από εκεί που μιλούσαμε για 7000 ή 8000 Καρπάθιους. "Η Κάρπαθος έχει πτωχεύσει" τονίζει ο συγκεκριμένος πολίτης, και συνεχίζει: "αν κάνουν οι τράπεζες ότι ζητούν τα χρήματα τους, αύριο όλοι φαληρίσαμε! Τα πράγματα είναι τραγικά, και οι υποψήφιοι πρέπει να δώσουν απαντήσεις σε μεγάλα ζητήματα και όχι στα μικρά, όπως η καμένη λάμπα ή τα σκουπίδια και οι κάδοι, που εντέλει είναι μια δεδομένη υποχρέωση του Δήμου και ναι ο Χαινιώτης έκανε αρκετά λάθη, όμως είχε πολιτική θέση και παράστημα.

Το διακύβευμα των εκλογών είναι η διέξοδος από τις μεγάλες ανοιχτές πληγές, που θα γίνουν γάγραινα και θα φτάσουμε στον ακρωτηριασμό. Τι να το κάνουμε το φράγμα όταν θα έχουμε νερό, όμως δεν θα έχουμε άνθρωπο να το πιεί; και να βάλει μια καλλιέργεια."

Manolis DImellas

xanivthwomada.jpg


10174843_10204016402797389_7514291523947159843_n.jpg

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...