Από την Αρκάσα φαίνεται να ξεκινά και επίσημα η προεκλογική κουβέντα στην Κάρπαθο. Στο παραθαλάσσιο χωριό που είναι και ο τρίτος τουριστικός προορισμός του νησιού, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 22 Αυγούστου 2013, η πρώτη ανοιχτή λαϊκή συνέλευση.
Η συμμετοχή των κατοίκων δεν ήταν σπουδαία, περίπου σαράντα Αρκασσιώτες και δύο μονάχα γυναίκες, η Παντούλα Κατωγυρίτη και η Φωτεινή Λαμπρίδη, που δεν πήραν καν το λόγο.
Ψυχή της εξαιρετικής πρωτοβουλίας ο Γιάννης Κανάκης, ο ίδιος περίμενε πολύ περισσότερα από τη συγκέντρωση, όμως πέρα από την ατέλειωτη κριτική, που αρκετές φορές θύμησε γκρίνια καφενείου, δεν έφερε σπουδαία αποτελέσματα.
Η ιδέα της ανοιχτής συγκέντρωσης έρχεται έπειτα από την πετυχημένη κίνηση των Αρκασιωτών να μαζέψουν χρήματα και να τοποθετήσουν τηλεοπτικό αναμεταδότη, λύνοντας έτσι το μόνιμο πρόβλημα στους δέκτες του χωριού. Τα συσσωρευμένα μικρά και μεγάλα προβλήματα, έκαναν τους κατοίκους να βλέπουν τις λύσεις μακριά από τον ενωμένο Δήμο του νησιού.
Έτσι λοιπόν είχαν τη σκέψη να κάνουν την Αρκασιώτικη ανοιχτή λαϊκή συγκέντρωση, για να εκλέξουν επιτροπή και να διαχειριστεί χρήματα για αναγκαίες δράσεις, που όπως λένε θα κάνουν το χωριό να ξεχωρίσει.
Όπως ενδεικτικά ανέφεραν, έχουν προτεραιότητα τη δημιουργία εκκλησιαστικού μεγάρου, την ανάπλαση της διαδρομής Αρκάσας- Φοινικίου, την ανακατασκευή - αναπαλαίωση ενός μέρους από τους 17 νερόμυλους του χωριού.
Αντι για όλα αυτά, στο «Πολυχρονειάδιο μέγαρο», συζητήθηκαν τα τρέχοντα μικρά, αλλά «καυτά», θέματα της Αρκάσας. Ο ανύπαρκτος ηλεκτροφωτισμός, η καθαριότητα του χωριού, που είναι στα χέρια των δύο τοπικών συλλόγων και η διαρκή, ατέλειωτη κουβέντα, για το νερό του χωριού, που είναι και το θέμα της μεγάλης κόντρας των κατοίκων με το Δήμο του νησιού, που από την πλευρά του, δεν θέλει να χάνεται το νερό από τη χειμερινή υπερχύληση, όμως οι Αρκασιώτες δεν φαίνονται διαθετημένοι να επιτρέψουν αναδιανομή, από την πηγή του τόπου τους.
Με τη πρώτη τοποθέτηση, από τον πρόεδρο του αναπτυξιακού συλλόγου, Νίκου Μουτσινά, η «μπάλα βγήκε στην εξέδρα».
Ξεκίνησε μια ατέλειωτη συζήτηση, για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μόνιμοι κάτοικοι αλλά και καλοκαιρινοί ταξιδιώτες, ζητήματα που έχουν κατ΄επανάληψη, προωθήσει στον Δήμο του νησιού, αλλά όπως οι ίδιοι λένε, κανένας δεν θέλει ούτε να ακούσει, ούτε και να δώσει λύσεις.
Οι κ.κ. Νουάρος, Κωνσταντινίδης, Λυριστής, Πέρος, πήραν το λόγο, στάθηκαν και αυτοί, στην άλυτη καθημερινότητα, ρίχνοντας τα βέλη προς τα Πηγάδια και το δημαρχείο του νησιού.
Στην έξοδο από τη συνέλευση, βρήκα τον οικονομολόγο Βασίλη Πιττά, που δεν μάσησε τα λόγια του:
«Ο αληθινός στόχος της συγκεντρώσεως μας δεν βγήκε στην επιφάνεια και χάσαμε αυτή την ευκαιρία. Θέλουμε να λύσουμε μονάχοι μας τα προβλήματα. Δεν έπρεπε να πάρει θέση ούτε ο εκπρόσωπος του Δήμου Γιώργος Χατζηκουτσός, ούτε ο δημοτικός σύμβουλος από την μειοψηφίας, ο Θεοδόσης Μαστρομηνάς, θα επαναλάβουμε την προσπάθεια μας, αλλά με τη εξώπορτα κλειστή».
Πραγματικά η γκρίνια για την καθημερινότητα, δεν άφησε να αναπνεύσουν γόνιμες ιδέες που ίσως γίνουν πράξη.
Ακόμη και ο παπάς του χωριού έδειχνε απογοητευμένος για το νεκροταφείο που έχουν κάνει στέκι τους οι κατσίκες.
Όπως ανέφερε σε πρόσφατο τρισάγιο κυνηγούσαν τα ζώα από τα μνήματα, και όλα αυτά ενώ δόθηκαν τα χρήματα για την ανακαίνιση του κοιμητηρίου, αλλά δεν έχει προβλεφθεί η κατασκευή πόρτας στην είσοδο του.
Εκεί που μπλέκεται η κουβέντα και γίνεται καθαρός ποδοσφαιρικός αγώνας, είναι η υπόθεση του νερού. Ενώ όλοι γνωρίζουν ότι δεν ανήκει πια στις κοινότητες, δεν έχουν όμως καμμιά εμπιστοσύνη στη κεντρική διαχείριση και το υγρό της ζωής, γίνεται η αιτία να αγριοκυτούν κάθε περαστικό ξένο, όταν μιλά για τους υδροφόρους ορίζοντες. Ίσως όχι άδικα αφού δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός στα δίκτυα και ο καθένας, όλοι φαίνεται να βάζουν το χεράκι τους. Ακόμα και οι κάτοικοι της Αρκάσας, που μπλέκουν ύδρευση και άρδευση με αποτέλεσμα κάθε προσπάθεια της ΔΕΥΑΚ να πέφτει στο κενό. Όσο για την γκρίνια περι ποιότητας νερού, η εταιρία υδρεύσεως δεν αφήνει περιθώρια, το νερό της Αρκάσας και ελέγχεται και είναι μετά τη πηγή του Μερτώνα το καλύτερο στην Κάρπαθο.
Προς το τέλος πήρε το λόγο ο εκπρόσωπος του Δημάρχου, Γιώργος Χατζηκουτσός που υπερασπίστηκε τις αποφάσεις του ενωμένου Δήμου. Στάθηκε στην ουσιαστική τακτοποίηση των οικονομικών που πέτυχε αυτή η δημοτική αρχή, αλλά και στον άγρυπνο επίτροπο που δεν υπογράφει αποφάσεις στα τυφλά, για να εισπράξει τη δυσφορία των Αρκασσιωτών που άλλα θα ήθελαν να ακούσουν από τα χείλια του. Όμως κανένας δεν τόλμησε στα φανερά να διαφωνήσει. Αλήθεια μπορούν κάτοικοι με επιτροπές να αντικαταστήσουν ένα Δήμο;
Η δίωρη λαϊκή συνέλευση είναι μόνο η ζύμωση, η προετοιμασία για τα νέα πρόσωπα, εκείνους που θα βγούν στο προσκήνιο μέσα από το διάλογο και παλέψουν με προβλήματα που μαστίζουν όχι μόνο την Αρκάσα και τη Κάρπαθο μα ολόκληρη την Ελλάδα.
Όλοι πια αντιλαμβάνονται ότι οι πρακτικές του παρελθόντος έχουν πεθάνει, μικρά νταραβέρια και αλισβερίσια δεν φέρνουν λύσεις.
Ο τόπος διψά, θέλει άμμεσα και υπαρκτά αποτελέσματα, πρέπει να κάνει την οικογενειοκρατία στη μπάντα και να να αποφασίσει από κοινού, να στηρίξει πρόσωπα που να θέλουν, αλλά και να μπορούν, να αγωνιστούν μακριά από προσωπικά ανταλλάγματα, πιθανές δόξες και στασίδια.
Αλήθεια τα αεροπλάνα που πηγαινόρχονται φορτωμένα ψηφοφόρους τι θα απογίνουν;
Manolis Dimellas
φωτογραφία-Arkasa.jpg