Κάρπαθος: Ζωντανεύει η υπόθεση του τράφικινγκ - Του Μανώλη Δημελλά

Μπορεί η μικρή κοινωνία της Καρπάθου να προσπαθεί να ξεχάσει, να μη κοιτάει, ούτε να κουβεντιάζει ανοιχτά, τα σφάλματα και τη ντροπή, όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση της ανήλικης πόρνης, όμως η δικαιοσύνη δεν ξεχνά, έρχεται να υπενθυμίσει ότι η ιστορία δεν ξεκαθάρισε και δεν αποδόθηκαν οι όποιες ευθύνες.

Από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Γενάρη 2014, ξεκινά η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης σωματεμπορίας, δύο ανηλίκων αλλοδαπών στην Κάρπαθο, με κατηγορούμενoυς 33 ανθρώπους.

Η υπόθεση είναι γνωστή στο πανελλήνιο. Δύο Καρπάθιοι μαζί με ένα ζευγάρι αλλοδαπών, αγόρασαν τον Ιούνιο 2011, αντί 1000 ευρώ, μια δεκαεξάχρονη από την Ουγγαρία. Στην συνέχεια επέστρεψαν στο νησί και το ζευγάρι των αλλοδαπών ανέπτυξε για τέσσερις μήνες, μέχρι τα μέσα Νοέμβρη 2011, την πρότυπη "επιχείρηση" τους. Έκλειναν ραντεβού και μετέφεραν την ανήλικη στα σπίτια. Έκαναν ντελίβερι το εμπόρευμα, που μάλιστα  είχε κόστος 50 ευρώ για τη μια συνεύρεση, έκαναν σκόντο για τις δύο στα 70, ενώ για μια ολόκληρη ώρα η τιμή ήταν στα 100 ευρώ. Κάπως σαν τις προσφορές για πίτσες από τα εστιατόρια!

Στα μέσα του Σεπτέμβρη 2011 μια ακόμη ανήλικη έφθασε καλεσμένη, από την Ουγγαρία, και μπήκε παρά τη θέληση της, στην ατζέντα αυτών των ιδιαίτερων, "εκτονωτικών ραντεβού".

Οι αστυνομικοί της Καρπάθου αξιοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες από την Ευρώπη, τους συνέλαβαν όλους στις 13 Οκτώβρη 2011, στο λιμάνι της Καρπάθου, λίγο πριν την αναχώρηση από το νησί.

Το ζευγάρι αλλοδαπών και οι δύο Καρπάθιοι που συμμετείχαν στο ταξίδι στην Ουγγαρία και τη μεταφορά του πρώτου ανήλικου κοριτσιού αντιμετωπίζουν τα κακουργηματικά αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της σωματεμπορίας. Όσο για τους Καρπάθιους που ταξιδεύουν για τη Ρόδο, θα πρέπει να αποδείξουν ότι δεν γνώριζαν την ηλικία της, ούτε ότι οι αλλοδαπές πόρνες, ήταν "φυλακισμένες" στο νησί και τις εξωθούσαν στη πορνεία παρά τη θέληση τους.

Ο Καρπάθιος δικηγόρος, Μιχάλης Ιωαννίδης, έχει αναλάβει επτά, από τους Καρπάθιους κατηγορούμενους, που φαίνεται σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να είχαν κάποια ερωτική επαφή με την ανήλικη, είναι αισιόδοξος. Όπως λέει χαρακτηριστικά: "Οι κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις είναι αβάσιμες και θα καταπέσουν στο δικαστήριο".

Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη και δύο γιατροί, που σύμφωνα με τη δικογραφία, είχαν δωρεάν ερωτική επαφή με την ανήλικη, σε αντάλλαγμα των ιατρικών εξετάσεων.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες ο καημός του ξεφτιλισμού  είναι μεγάλος. Η πιθανότητα πια κάποιας τιμωρίας, γεννάει φόβους και ιδρώτες. Τα στόματα είναι όλα σφαλισμένα.

Πέρα από τις βαριές κατηγορίες, για κακουργηματικές πράξεις, ο κύκλος στο νησί είναι μετρημένος. Όλοι τα γνωρίζουν όλα ή ακόμη χειρότερα, τα φαντάζονται όλα. Αυτές τις μέρες κάποιοι ξαναζούν τον εφιάλτη που βγήκε παγανιά το 2011, όμως δεν κλείστηκε σε κάποιο μπαούλο. Και πως να κλείσει ετούτη η υπόθεση; Αφού τα στόματα όλων μας μένουν σφαλιστά, ο τόπος είναι μικρός, και δεν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Ούτε να στεναχωρήσουμε, ούτε να πληγώσουμε κανέναν. Βολεύει να φαινόμαστε καλοί χριστιανοί, να ακολουθήσουμε τους νόμους και να τη βγάλουμε με παράνομους οίκους ανοχής ήσυχα, κρυμμένα και πάνω από όλα, τακτοποιημένα.

Οι ανήλικες πόρνες θα βρουν ή όχι, κάποια γιατρειά στα ψυχικά τους τραύματα; λίγο μας νοιάζουν αυτές οι παντόξενες. Δεν μπορεί, θα τα ήθελαν κι αυτές, άκουσα πολλές φορές, στην Κάρπαθο.

Όμως θα βρεθεί κάποια άλλη Μόνικα, θα στήσει το μαγαζάκι της και εμείς, σαν καλοί οικογενειάρχες, θα αποδεχθούμε τις παρανομίες φτάνει να γίνουν στα σκοτεινά, να μην είναι ανήλικες ή τουλάχιστον να μην φαίνονται και να γίνουν όλα τόσο προσεκτικά, ώστε να παραμείνουν όλα στα κρυφά. Ο δικός μας ρόλος περιορίζεται σε αόριστες, καταγγελτικές κουβέντες καφενείου. Λυπόμαστε και τα θύματα που θα μπορούσε, γιατί όχι; να είμασταν εμείς και περιμένουμε ψευτοσωτήρες πολιτικούς να νομοθετήσουν.

Αν δεν αλλάξουν συνειδήσεις, αν αφού κοιτάξουμε τις ανάγκες μας δεν απαιτήσουμε καθαρές λύσεις, πολύ σύντομα θα επαναληφθούν τέτοια τραγικά φαινόμενα. Και πάλι θα πέφτουμε από τα σύννεφα για τον διπλανό μας, για μας τους ίδιους, που βολευτήκαμε και κάναμε την ερωτική ανάγκη μας και δεν ξέραμε πως η άγνωστη γυναίκα ήταν ανήλικη, που την έδερνε, τη φυλάκιζε, την κακοποιούσε ο μαστροπός της. Έπειτα θα μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα βάζουμε τα κλάματα στα σήριαλ και τον κινηματογράφο. Όλα στα σκοτεινά!

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...