Εικοσιπέντε χρόνια ίσως έχει εξετάσει τις περισσότερες καρδιές της Καρπάθου, όμως όταν βγάζει τα λευκά ιατρικά ρούχα, δεν παραιτείται από τα κοινά, έχει λόγο, ξεκάθαρη άποψη και αποφεύγει τα στρογγυλέματα του λόγου του.
Πρόκειται για τον καρδιολόγο κ. Γιώργο Τούμα, που εκτίθεται, κατεβαίνει και εκλέγεται σταθερά δημοτικός σύμβουλος από το 1994, με υποψηφίους που έγιναν Δήμαρχοι όπως ο κ. Κατσάνης ή παρέμειναν στη μειοψηφία του Δήμου Καρπάθου, όπως οι κ.κ. Γεργατσούλη, Μανωλάκης ενώ στις προηγούμενες εκλογές ήταν στην ομάδα του Γ. Μηνατσή.
Για την εκλογική μάχη του Μαϊου, τονίζει την ανεπάρκεια της παράταξης Χανιώτη και πιστεύει στη δυναμική αναγέννηση του Λάμπρου.
Γεννημένος στη Συρία με καταγωγή από τη Σμύρνη, βρέθηκε στη Κάρπαθο εξαιτίας του αείμνηστου Μενετιάτη γιατρού Χατζηδημήτρη, του βουλευτή Γ. Χιωτάκη και του Πυλιάτη καθηγητή Οικονομίδη. Όπως ο ίδιος περιγράφει για τους τρεις φίλους του, "με έπεισαν και έτσι κατέβηκα στο νησί να εργαστώ και από τότε, πριν 25 χρόνια, παντρεύτηκα, έκανα οικογένεια και ζω στον παράδεισο".
Όμως ο κ. Τούμας, δεν κρύβεται, τα λέει έξω από τα δόντια.
Το τελευταίο διάστημα έκανε μάλιστα πιο ηχηρή τη προσωπική θέση του, με τη πρόσφατη αποχώρηση του, από το Κέντρο Υγείας Καρπάθου. Όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, δεν άντεξε τα πολιτικά και προσωπικά παιγνίδια, επαναλαμβάνει ότι έτρωγαν το Κ.Υ του νησιού που θα μπορούσε να λειτουργεί ρολόϊ, και δεν μπόρεσε άλλο να ανεχθεί.
Θα περιμένουμε να ανοιχτούν και αυτοί οι κλειστοί και μυστικοί φάκελοι, αφού η υγεία είναι διαχρονικό θέμα που μας απασχολεί όλους. Μάλιστα το θέμα ξαναγίνεται επείγον, με την επικείμενη παραίτηση του μοναδικού απεσπασμένου γυναικολόγου και την υποστελέχωση του ΚΥ, που δεν αφήνουν περιθώρια για εφυσηχασμούς και προσεκτικές διατυπώσεις για να μην πληγώσουμε σημαίνοντα πρόσωπα του νησιού.
Πριν προχωρήσουμε στις απόψεις του, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για επαγγελματία πολιτικό, κάθε άλλο, είναι άνθρωπος που θέλει να ταυτίζεται με τη Κάρπαθο, ωστόσο δεν προχωρά σε διαδυκτιακές ή άλλου τύπου επαναστάσεις!
Και αυτός περιμένει περισσότερους νέους να ασχοληθούν με τα κοινά, δεν αμφιβάλει για την αναγκαιότητα ομαδικού, πέρα από κόμματα, "παιχνιδιού" στο Δήμο, ενώ διατυπώνει φανερά και ξάστερα, τις πολιτικές του θέσεις, που ήταν πάντοτε γύρω από την κεντροαριστερά, και το Πασοκ.
Ωστόσο στις δημοτικές εκλογές, επενδύει σε χαρακτήρες και πρόσωπα, είναι αυτά που κατά τη γνώμη του, θα λειτουργήσουν σαν εγγύηση, για τη θετική πορεία που τελικά θα τραβήξει ο τόπος.
Οι απόψεις του και οι επιλογές του είναι μπροστά σας:
Η πρώτη ερώτηση είναι σταθερή, γιατί επιλέγεται την παράταξη του Λάμπρου;
Γ. Τούμας: Δυστυχώς έχουμε μόνο δύο υποψήφιους, έγινε μια τρίτη προσπάθεια όμως δεν καρποφόρησε. Βάζουμε λοιπόν τη ζυγαριά, από τη μια ένας νυν Δήμαρχος και από την άλλη ο Λάμπρος, που όπως είπα, πιέστηκε αρκετά για να κατέβει.
Εμείς είμασταν εκείνοι που στηρίξαμε τον Χανιώτη στις προηγούμενες εκλογές (η παράταξη Μηνατσή) και για αυτό το λόγο τελικά και πήρε το Δήμο, όμως διαφωνώ με τη πολιτική γραμμή του, δεν έχει προσφέρει απολύτως τίποτα, είναι αναποτελεσματικός και μας απογοήτευσε.
Δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί του, αντίθετα εκτιμώ τον άνθρωπο Χανιώτη, όμως στο ρόλο του Δημάρχου στάθηκε λίγος.
Θα ήθελα να υπενθυμήσω στους αναγνώστες, ότι ήταν ο Χανιώτης, που επαναλάμβανε, ότι δεν υπάρχουν χρήματα, παρόλα αυτά έβαλε τέσσερις αντιδημάρχους, επαναλαμβάνει πως υπάρχει στενότητα, και στο θέμα της ΔΕΥΑΚ, ο λογαριασμός που πληρώνουμε σήμερα γράφει Μάρτιο 2013, με τέτοια οργάνωση θα πάμε μπροστά;
Ερώτ. Γιατί ξεχωρίζεται, και προκρίνεται τον Η. Λάμπρο;
Γ. Τούμας: Γνωρίζω από τις θητείες του Κατσάνη τον κ. Λάμπρο. Είναι άνθρωπος τίμιος και εργατικός, έχει ύφος και ύθος. Είναι ντόμπρος, και έχει πολλά χαρακτηριστικά που με ικανοποιούν.
Στην αντιπολίτευση έκανε ότι μπορούσε, το μαχαίρι και το καρπούζι ήταν στα χέρια της παράταξης Χανιώτη.
Μπήκε μπροστά έπειτα από την απαίτηση αρκετών πολιτών και είναι τιμή του, που επαναλαμβάνει ανοιχτά ότι έχει μάθει, έχει διδαχτεί από τα λάθη του.
Ερώτ. Σε αυτούς που λένε για τα ίδια πρόσωπα σε άλλη παράταξη;
Γ. Τούμας: Δεν είναι καθόλου έτσι, έρχονται στο μυαλό μου ορισμένοι νέοι, όπως οι Μανώλης Κρητσιώτης, Μιχάλης Λυτός, Νίκος Μουτσινάς, Φωτεινή Τσαγγάρη, Φωτεινή Φράγκου. Και ένα πλήθος φρέσκων ανθρώπων, που είναι μέσα στις γραμμές της ομάδας μας, και δεν μαρτυρούν κάτι τέτοιο.
Ωστόσο αν μιλάτε για εκείνα τα πρόσωπα, που αποχώρησαν από την ομάδα του Χανιώτη, θεωρώ ότι είδαν πως δεν προχωρούσε τίποτε μπροστά. Έχουμε στόχο να προωθήσουμε τα νέα πρόσωπα, που είναι μονόδρομος και τα έχει πολύ μεγάλη ανάγκη η Κάρπαθος.
Ερώτ. Τι υπόσχεση μπορείτε να δώσετε στους ψηφοφόρους σας;
Γ. Τούμας: Εμείς θα σκύψουμε το κεφάλι ξεκινώντας από τα μικρά που χρονίζουν. Αυτό λείπει σήμερα από τη Κάρπαθο. Αν τα προβλήματα τις καθημερινότητας βρουν άμεσα λύσεις, αν ο πολίτης βλέπει ότι η λάμπα που σβήνει αντικαθίσταται, αν φροντίσουμε τη πιο μικρή λακούβα του δρόμου ή το αιώνιο θέμα των σκουπιδιών.
Αν έχουμε άμεση γνώση των προβλημάτων από τους πολίτες, θα προσπαθήσουμε να είμαστε παρόντες, στα θέματα που ταλαιπωρούν τα βήματα μας πάνω στη Κάρπαθο, και τότε θα έχουμε επιτύχει το πρώτο στόχο μας. Και όπως ήδη είπα, παραμένει μεγάλος στόχος η περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη που θα την τρέξουμε από το πρώτο μας λεπτό.
Αυτή η προσπάθεια είναι συλλογική, αν καταφέρουμε να ενεργοποιήσουμε τον πολίτη, να αφήσει για λίγο το καναπέ, να πάρει δυναμκή θέση, σίγουρα θα τα καταφέρουμε.
Ερώτ. Θα θέλατε να υπάρχει ένας τρίτος συνδυασμός;
Γ. Τούμας: Θα ήθελα ο Δήμαρχος να είναι τριάντα, σαράντα χρονών. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να έχουμε έναν ακόμη συνδυασμό, αν και ήταν επιβεβλημένο και απαραίτητο. Βλέπεις είναι πιο εύκολη η στείρα κριτική από τη γέννηση ιδεών, προτάσεων και λύσεων. Για αυτό το λόγο πρέπει να μπουν οι νέοι στα αυτοδιοικητικά θέματα και να προχωρήσουμε με νέα αντίληψη και όραμα νέων ανθρώπων.
Δεν ξεχνώ ότι την εποχή που ήταν Δήμαρχος ο Κατσάνης, κάναμε σεμινάρια, διάφορα μαθήματα και γέμιζαν οι αίθουσες, σήμερα αντί να προχωρήσουμε μπροστά, πήγαμε προς τα πίσω.
Επιμένω να ρωτάω τον κόσμο, που επιτέλους θέλουμε να πάμε την Κάρπαθο; μέσα από πράξεις και όχι λόγια, και εκεί οφείλουμε να έχουμε νέους, να πάρουν στα χέρια τους το τιμόνι του νησιού, που δικαιωματικά τους ανήκει. Το μέλλον δεν μας περιμένει και πιο εύκολα αποδεχόμαστε τη παραίτηση, και γινόμαστε αρνητές.