Κάλλιστος Διακογεωργίου: Από νησί σε νησί της Δωδεκανήσου ταξιδεύει η διάσημη λαογραφική εκπομπή του Χρήστου Μυλωνά «Από τόπο σε τόπο»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Κάλλιστος Διακογεωργίου: Από νησί σε νησί της Δωδεκανήσου ταξιδεύει η διάσημη λαογραφική εκπομπή του Χρήστου Μυλωνά «Από τόπο σε τόπο»

Από το νησί της Τήλου ξεκινούν τα γυρίσματα της διάσημης λαογραφικής εκπομπής «Από τόπο σε τόπο» του γνωστού Μουσικολόγου –Λαογράφου, Χρήστου Μυλωνά. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Τμήμα Πολιτισμού Δωδεκανήσου, επελέγησαν αρχικά τρία νησιά της περιοχής μας, για την ανάδειξη της τοπικής λαογραφίας, του πολιτισμού και των εθίμων.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές στις εκπομπές του Χρήστου Μυλωνά, στελέχη των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, αλλά και ντόπιοι κάτοικοι, οι οποίοι θα μεταφέρουν νοερά τους τηλεθεατές, στην Τήλο, τη Σύμη και στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου. Έτσι, από νησί σε νησί, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την ιστορία, τα ήθη και έθιμα, την παράδοση, τον πολιτισμό, τη μουσική, τους παραδοσιακούς χορούς, τις γλωσσικές ιδιαιτερότητες, τις γαστρονομικές συνήθειες και οτιδήποτε άλλο ξεχωρίζει, κάνοντας τη διαφορά σε κάθε τόπο ξεχωριστά.

Από σήμερα λοιπόν, ξεκινώντας την τηλεοπτική  περιήγηση στα Δωδεκάνησα, ο κ. Μυλωνάς βρίσκεται στο πανέμορφο νησί της πολυπολιτισμικής  Τήλου, στο πρώτο αντίκρισμα της οποίας, ηρεμεί απόλυτα ο επισκέπτης. Η ηρεμία, μεταφέρεται στους φορείς και τους κατοίκους της, που από την αρχή αγκαλιάζουν τον επισκέπτη και  τον κάνουν να αισθάνεται την αυθεντική, νησιώτικη οικειότητα. Πολύτιμη «συνεργάτης» της εκπομπής, η Δήμαρχος του νησιού, Μαρία Καμμά, και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Τήλου.

Στη συνέχεια, σειρά θα έχει η περιοχή Αφάντου της Ρόδου, με τις πολλές ιδιαιτερότητες, τη ξεχωριστή γαστρονομία και την εξίσου πλούσια τοπική παράδοση. Τελευταίος σταθμός του πρώτου μέρους της σειράς των λαογραφικών, τηλεοπτικών επεισοδίων στα Δωδεκάνησα, το νησί της Σύμης, που αποτελεί το μεγαλύτερο παραδοσιακό οικισμό της Ευρώπης. Γλωσσικές ιδιαιτερότητες, εξίσου πλούσια λαογραφία, η θρησκευτική μοναδικότητα του Πανορμίτη και άλλα σημαντικά στοιχεία,  προεξοφλούν το επιτυχημένο της εκπομπής.

Το οδοιπορικό αφιέρωμα στα νησιά, αποφασίστηκε από τον Περιφερειάρχη Ν.Α. κ. Γιώργο Χατζημάρκο, σε συνεργασία με τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Πολιτισμού Δωδεκανήσου, κ. Κάλλιστο Διακογεωργίου και βέβαια, τον γνωστό παρουσιαστή κ. Χρήστο Μυλωνά.

«Επιλέξαμε την πρώτη σε τηλεθέαση για την Ελλάδα και την Ομογένεια εκπομπή «Από τόπο σε τόπο», προκειμένου να προβάλλουμε με τον καλύτερο τρόπο τα νησιά μας. Ο αγαπημένος σε όλους μουσικολόγος – λαογράφος Χρήστος Μυλωνάς, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή με τη μέγιστη  τηλεθέαση στο είδος της,  αποδέχθηκε με προθυμία την πρόσκληση της Περιφέρειας Ν.Α., με κίνητρο την ανάδειξη και την προώθηση του τόπου μας, μέσα από τα μοναδικά, εκτενή  αφιερώματα. Το ταξίδι, ξεκινά σήμερα, από την πανέμορφη Τήλο» δήλωσε ο κ. Διακογεωργίου.

Συντελεστές της εκπομπής είναι:

Λαογραφική Επιμέλεια- Έρευνα- Παρουσίαση: Χρήστος Μυλωνάς

Σκηνοθεσία: Σπύρος Λαμπρόπουλος

Executive Producer: Παναγιώτης Κακαβιάς

Διεύθυνση Παραγωγής: Σωτηρία Καλτσή

 

                                                                                Ο ΕΝΤΕΤΑΛΜ.  ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...