Ιδέες για την Καθαρά Δευτέρα - Του διατροφολόγου Μανώλη Μοράρη

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. γαρίδες μεγάλες χωρίς κέλυφος
  • αλεύρι για το πασπάλισμα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό (ή 1 κουτ. σούπας αποξηραμένο)
  • 2-3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1/2 φλιτζανιού λευκό κρασί
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ξεπαγώνετε τις γαρίδες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τις πλένετε και τις στραγγίζετε καλά.
2. Αλατοπιπερώνετε τις γαρίδες, τις πασπαλίζετε με αλεύρι και τις τινάζετε να φύγει το περιττό αλεύρι.
3. Ζεσταίνετε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι και ρίχνετε τις γαρίδες. Τις σοτάρετε για 2΄και από τις δύο πλευρές. Προσθέτετε το σκόρδο και το βασιλικό ανακατεύοντας ελαφρά για να μοιραστεί παντού το μίγμα και τις σοτάρετε άλλα 2’. 
4. Περιχύνετε τις γαρίδες με το λεμόνι και τις βγάζετε σε πιατέλα.
5. Προσθέτετε το κρασί στο τηγάνι και το σιγοβράζετε μαζί με το σκόρδο και το βασιλικό Όταν η σάλτσα δέσει την ρίχνετε πάνω στις γαρίδες. 
6. Σερβίρετε τις γαρίδες για μεζέ για 6 άτομα, ή σαν κύριο πιάτο για 4 άτομα συνοδεύοντας τις με πιλάφι ή πλιγούρι.

ΜΥΔΙΑ

 

ΥΛΙΚΑ

 

  • 500 γρ. μύδια χωρίς το κέλυφος
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά κομμένη σε λεπτές λωρίδες
  • 1 ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 1 κλωναράκι θυμάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  • 3-4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό ή 1 κουτ. σούπας   αποξηραμένο,αλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

1. Ξεπαγώνετε τα μύδια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα πλένετε και τα στεγνώνετε σε χαρτί κουζίνας.

2. Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2΄και προσθέτετε την πιπεριά, τις ντομάτες, το θυμάρι και την δάφνη. Σιγοβράζετε για 10΄ και προσθέτετε το κρασί, αλάτι, πιπέρι και τέλος τα μύδια. Τα ανακατεύετε λίγο, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα σιγοβράζετε για 3΄-5΄. Προσέχετε να μην παραψηθούν γιατί σκληραίνουν.

3. Προσθέτετε τον βασιλικό λίγο πριν σερβίρετε το φαγητό και τον ανακατεύετε ελαφρά για να ζεσταθεί λίγο και να μαραθεί. Σερβίρετε το φαγητό με τραγανό χωριάτικο ψωμί και πράσινη σαλάτα εποχής.

 

 

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

 

ΥΛΙΚΑ

 

  • 12 μεγάλες γαρίδες, βρασμένες και καθαρισμένες
  • 4 καραβίδες, βρασμένες και καθαρισμένες
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι ξίδι από λευκό κρασί
  • 1 κουταλάκι φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ μαρούλι iceberg, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • ½ μαρούλι σαλάτα, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • ½ μαρούλι lollo rosso

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Με τη μύτη ενός μαχαιριού καθαρίζουμε τη ράχη των γαρίδων και των καραβίδων. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και προσθέτουμε το ξίδι, τον άνηθο και το πιπέρι. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις καραβίδες στο μείγμα και τις ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 2 λεπτά, σκεπασμένες. Τοποθετούμε τα διαφορετικά είδη μαρουλιού σε σαλατιέρα και προσθέτουμε τα θαλασσινά. Τοποθετούμε το μείγμα που φτιάξαμε σε ξεχωριστό μπολ και το σερβίρουμε με τη σαλάτα.

 

ΧΑΛΒΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

 

ΥΛΙΚΑ

 

3/4 φλιτζανιού (150 ml) ελαιόλαδο

300 γρ. χονδρό σιμιγδάλι

2 κουτ. σούπας κοπανισμένη καρυδόψιχα (προαιρετικά)

2 κουτ. σούπας κουκουνάρια (προαιρετικά), καβουρδισμένα για 3 - 4 λεπτά στο γκριλ

λίγη σκόνη κανέλας, για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι

 

370 γρ. ζάχαρη

750 ml νερό

50 γρ. μέλι

1 ξυλάκι κανέλας

3 – 4 καρφάκια γαρίφαλο

1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

1 μεγάλο κομμάτι φλούδα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό

λεμόνι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Για το σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω όλα τα υλικά του και τα βράζω για 3 - 4 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω κατά μέρος.


Για το χαλβά: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να κάψει. Ρίχνω το σιμιγδάλι σταδιακά και πασπαλιστά ανακατεύοντας ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα. Το σοτάρω για 15 - 20 λεπτά περίπου, μέχρι να καβουρδιστεί και να αποκτήσει ένα απαλό καστανό χρώμα. Προσθέτω τα καρύδια και τα κουκουνάρια (αν τα χρησιμοποιήσω) και ανακατεύω για 1 - 2 λεπτά.


Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω το ζεστό σιρόπι, σουρωμένο (προσεκτικά γιατί πιτσιλίζει). Ανακατεύω.
Ξαναβάζω την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μαγειρεύω για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει όλο το σιρόπι. 
Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνω κατά μέρος για 5 - 6 λεπτά. 
Μοιράζω το χαλβά σε μια φόρμα μπομπέ (ειδική για ζελέ, χαλβά ή σαρλότ) ή τον μοιράζω σε 6 - 8 ατομικά φορμάκια. Αφήνω κατά μέρος για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να κρυώσει ελαφρώς και ξεφορμάρω το χαλβά. 
Τον σερβίρω, πασπαλισμένο με λίγη κανέλα σε σκόνη ή -για πιο πρωτότυπο αλλά εξίσου ταιριαστό αποτέλεσμα-  με γλυκό κουταλιού βύσσινο.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...