Θεοτοκόπουλος, Χατζιδάκις και Ντράγερ στο φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Η μοναδική διοργάνωση στον τόπο μας, που είναι αφιερωμένη στη θρησκευτική μουσική και φιλοξενείται στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκαλύψεως, συμμετέχει στις επετείους από τον θάνατο του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου αλλά και του αγαπημένου συνθέτη. Παράλληλα ανοίγεται στον βωβό κινηματογράφο συνοδεία ζωντανής μουσικής.
     

Με Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και Μάνο Χατζιδάκι θα υποδεχτεί τους λάτρεις του το 14ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου. Η συναυλία είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του Ελ Γκρέκο και των 20 χρόνων από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι. Αποτελεί την κεντρική εκδήλωση της διοργάνωσης, που ξεκινάει την Παρασκευή (29 Αυγούστου – 3 Σεπτεμβρίου). Ιδιαίτερα γνωστό στο είδος του και επιλεκτικό στο πρόγραμμά του, το φεστιβάλ διοργανώνει στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκαλύψεως έξι ημέρες μουσικής με ελεύθερη είσοδο. Περιττό να πούμε ότι είναι πόλος έλξης για τους Ελληνες, αλλά και τους ξένους τουρίστες που συρρέουν απ' όλα τα σημεία του νησιού σ' αυτόν τον ξεχωριστό, φορτισμένο τόπο που βρίσκεται σ' ένα ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον.

 

Με καλλιτεχνικό διευθυντή τον μαέστρο Αλκη Μπαλτά και διοργανωτή το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής έχει γίνει σημείο αναφοράς του καλοκαιριού. «Με μία αξιοπρόσεκτη πορεία, έχει κατακτήσει μια ξεχωριστή θέση ως ιδιαίτερη και σημαντική διοργάνωση, μοναδική στο είδος της στον ελληνικό χώρο. Συνδυάζει την καλλιτεχνική αρτιότητα παρουσίασης με εκδηλώσεις υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου, όπως ακριβώς αρμόζει στην παράδοση του νησιού που φιλοξενεί έναν ιερό χώρο, όπως είναι το Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψή», σημειώνουν οι διοργανωτές.

 

Στα 14 χρόνια της ιστορίας του έχει παρουσιάσει πλήθος καλλιτεχνών και πολλά από τα ωραιότερα μουσικά έργα της ορθόδοξης και της καθολικής παράδοσης. Φέτος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία αφιερωμένη στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και τον Μάνο Χατζιδάκι. Παίζει η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου με μαέστρο τον Αλκη Μπαλτά και συνοδεύεται από προβολές εικόνων. Χωρίζεται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη θα προβάλλονται θρησκευτικοί πίνακες του ζωγράφου, ενώ η ορχήστρα θα ερμηνεύει έργα κλασικής μουσικής. Δύο παρουσιαστές θα διαβάσουν (ελληνικά και αγγλικά) σύντομα κείμενα για τη ζωή του Ελ Γκρέκο. Στη δεύτερη ενότητα προβάλλονται φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη ζωή του Μάνου Χατζιδάκι και οι δύο παρουσιαστές διαβάζουν κείμενα – αναφορές στο έργο και στην προσωπικότητά του. Ο Βασίλης Γισδάκης ερμηνεύει τραγούδια από τη «Ρωμαϊκή Αγορά» σε ενορχήστρωση Βίκυς Στυλιανού (Σάββατο 30 Αυγούστου).

 

Η Παιδική Χορωδία Κέρκυρας, με μαέστρο τη Χριστίνα Καλλιαρίδου, θα παρουσιάσει χορωδιακά έργα από την Ελλάδα, και συγκεκριμένα την Κέρκυρα, και άλλα μέρη του κόσμου, βασισμένα στη θρησκευτική παράδοση μαζί με έντεχνη μουσική. Τα κείμενα των τραγουδιών είναι στα ελληνικά, λατινικά, αγγλικά και γαλλικά (Τετάρτη 3/9).

 

Υμνους από το βυζαντινό, μεταβυζαντινό και σύγχρονο ρεπερτόριο της ψαλτικής τέχνης με έμφαση στην κρητική και την κωνσταντινουπολίτικη ψαλτική παράδοση θα αποδώσει η Χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών Ηρακλείου Κρήτης (Παρασκευή 29/8). Επιπλέον, στην καθιερωμένη συναυλία για την Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος ο Παντελής Θαλασσινός συνοδεία οργανικού συνόλου θα ερμηνεύσει ελληνικά τραγούδια, που οι στίχοι τους αναφέρονται στη φύση. Συμμετέχει η τραγουδίστρια Νανά Μπινοπούλου και τις φωνές συνοδεύει οργανικό σύνολο με λαούτο, μπουζούκι, βιολί, κρουστά, γκάιντα, τσαμπούνα, πιάνο, κοντραμπάσο (Κυριακή 31/8).

 

Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με προβολές βωβού κινηματογράφου για μικρούς και μεγάλους, συνοδεία ζωντανής μουσικής. Επί σκηνής ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος θα παίξει στο πιάνο γνωστά κομμάτια ενώ θα προβάλλεται ο «Χρυσοθήρας» του Τσάρλι Τσάπλιν (Δευτέρα 1/9).

 

Δέκα μουσικοί, τέσσερις εκτελεστές οργάνων και έξι χορωδοί του φωνητικού συνόλου «Eklipsis», με μαέστρο τον Ματθαίο Λεγάκη, θα αποδώσουν την πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Σφυρή για το αριστούργημα του Καρλ Ντράγερ «Το πάθος της Ζαν ντ' Αρκ». Από τα διασημότερα έργα του βωβού κινηματογράφου (1928), εξιστορεί την ιστορία της Ιωάννας της Λωρραίνης, που είχε τεθεί επικεφαλής των γαλλικών στρατευμάτων εναντίον των Αγγλων κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου. Οι Γάλλοι τη θεωρούσαν αγία που στάλθηκε από τον Θεό για να βοηθήσει την πατρίδα τους. Το 1429 αιχμαλωτίστηκε από τους Αγγλους και δικάστηκε από δικαστήριο της Καθολικής Εκκλησίας. Κατηγορήθηκε για μαγεία και ως αιρετική καταδικάστηκε να καεί ζωντανή.

 

Το 1920 η Καθολική Εκκλησία αποκατέστησε την Ζαν Ντ' Αρκ και την ανακήρυξε αγία (Τρίτη 2/9).

 

INFO: www.patmosfestival.gr

 

Β. Τζεβελέκου
εφημερίδα των συντακτών

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...