Θεματοφύλακας άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ-ΘΕΜΑ: Θεματοφύλακας άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων. Εκλογές και νέο ΔΣ. Στην έκθεση Food Expo με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων με την πλούσια πολυετή δράση της αναδεικνύεται σε θεματοφύλακα άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Νέο Διοικητικό Συμβούλιο αναδείχθηκε μετά τις πρόσφατες εκλογές ενώ προβλήθηκε γαστρονομικά το Νότιο Αιγαίο στην έκθεση Food expo με τη συμμετοχή της Περιφέρειας.
Την περασμένη Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γεώργιος Καραγιάννης, ενώ πραγματοποιήθηκαν εκλογές που ανέδειξαν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Τα μέλη είναι:
Πρόεδρος: Νίκος Χριστοφόρου, Α’ Αντιπρόεδρος για τα Δωδεκάνησα: Παναγιώτης Παρατσόκας, Β’ Αντιπρόεδρος για τις Κυκλάδες: Νικόλαος Κουκιάσας, Γ. Γραμματέας: Παναγιώτης Μενάρδος, Αναπληρωτής Γ. Γραμματέας: Μιχάλης Γιαλλούσης, Ταμίας: Γεώργιος Στεργάκης, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αθανασιάδης Χρήστος, Υπεύθυνος Αξιολόγησης: Δημήτριος Πλυτάς, Έφορος: Μαρία Ρηγούτσου, Μέλος: Χρήστος Λαλαούνης. Νέα μέλη από τα νησιά της Περιφέρειας, με την καθοδήγηση του έμπειρου προέδρου, εγγυώνται δυναμική συνέχεια, νεανική πνοή, αντοχή, εξέλιξη και προσαρμογή στις προκλήσεις των αλλαγών, με στόχο το φαγητό, τα τοπικά προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου να είναι ανταγωνιστικά και εξωστρεφή.
Λίγες ημέρες ενωρίτερα, στην έκθεση Food Expo στην οποία συμμετείχε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Λέσχη στήριξε τα ξεχωριστά προϊόντα των νησιών, δημιούργησε γεύσεις και απέδειξε με την πολυπληθή αποστολή της ότι είναι σημαντικός θεματοφύλακας άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες έχουν ομοιότητες αλλά και ουσιαστικές διαφορές που τα ξεχωρίζουν τόσο για τα προϊόντα που δίνει ο κάθε τόπος όσο και για τις συνταγές και παραδόσεις τους. Ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, η ποικιλία γεύσεων στην κουζίνα κάνει την εμπειρία αξέχαστη. Η κτηνοτροφία, η γη, η θάλασσα, σε συνδυασμό με τις θρησκευτικές εορτές και εκδηλώσεις, τα ήθη του κάθε τόπου συμβάλλουν εξ΄ ίσου στην τοπική γαστρονομία.
Στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου και Εντεταλμένο Σύμβουλο στον Πρωτογενή Τομέα, κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, με τους παραγωγούς συμμετείχε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων με στόχο να κεφαλοποιήσει τον πλούτο που κάθε νησί φυλάει σαν κοιτίδα πολιτισμού με το ταλέντο και το έργο των μελών της. Οι επισκέπτες γνώρισαν τους παραγωγούς και τα εκλεκτά προϊόντα και πήραν μαζί τους, τα χρώματα των νησιών, τη φυσιογνωμία των κατοίκων τους, τις παραδόσεις και τα έθιμα, τα γεννήματα της γής, τον πλούτο της θάλασσας, τις διατροφικές συνήθειες, τις γεύσεις στην πλούσια παρουσίαση που οργανώθηκε. Τοπικά προϊόντα, σύγχρονη τυποποίηση, ποιότητα εξαιρετική, συνταγές, τόποι, παραδόσεις, αρμονικά ταίριαξαν μέσα από τις συνταγές και πρόσφεραν γεύσεις με μνήμη και ιστορίες του κάθε νησιού.
Συμμετείχαν οι chef: Νίκος Χριστοφόρου, Γιώργος Στεργάκης, Σταύρος Γιωργάς, Νικόλας Κλαδογένης, Μιχάλης Γκινός, Τσίντζος Επαμεινώνδας, Ευριπίδης Γκόγκος, Νίκος Σιφουνιός, Νίκος Κουκιάσας, Παναγιώτης Μενάρδος, Χρήστος Λαλαούνης, Σταματία Αυγουστάκη, Δημήτρης Κουλλιάς, Γιώργος Δουλγέρης. Από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η προϊσταμένη προβολής και προώθησης Αγροτικών προϊόντων, κυρία Σουλτάνα Ρούσσου.
Ενδεικτικές συνταγές απόλαυσαν οι επισκέπτες που γέμισαν το χώρο. Παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή την παρουσίαση, την μαγειρική και δοκίμασαν τα φαγητά για να γνωρίσουν καλύτερα τα νησιά. Οι νέοι chef εξελίσσουν τη γαστρονομία με βάση τις παραδόσεις. Το αποτέλεσμα συμβάλλει στην προβολή κάθε νησιού με ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία γνωριμίας.
Ενδεικτικά προϊόντα και συνταγές που η ζωντανή παραδοσιακή κουζίνα έδωσε στη διάρκεια της έκθεσης Food expo, ήταν: πιταρούδια με κρεμμύδι και κύμινο, ροδίτικη λαδόπιτα, μέλι Ρόδου και Καλύμνου, χαρουπόπιτα γεμιστή με αρωματικά, μυκονιάτικο, μαρμελάδα Νάξου, χαλβαδόπιτα, μους ταραμά – δημιουργική θαλασσινή παρασκευή από το σεφ Δημήτρη Κουλλιά – μυκονιάτικο ήλιο, σίσσερα (αλλαντικό), κρεμμυδόπιτα Μυκόνου, φάβα Σαντορίνης, γλυκό κίτρο Νάξου, γλυκό ντοματάκι και σταφύλι Κω, αλμυροί λουκουμάδες. (ΡΡ)

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...