Η Λουλουδίτσα Λάρου είναι μια νέα γυναίκα, δραστήρια, φιλόζωη, με μεγάλη αγάπη στο τόπο και το περιβάλλον. Είναι απο τους εθελοντές που έδωσαν μάχη στις φωτιές για να σωθούν ζώα και απο το καλοκαίρι μέχρι σήμερα μαζί με άλλους φροντίζουν τακτικά την άγρια ζωή της Ρόδου με πρώτο το ελάφι. Αξίζει να διαβάσουμε τι γράφει για την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου για τη μείωση του πληθυσμού των ελαφιών:
Διαβάζοντας την πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου θελω:
Να διαχωρίσω τη θεση μου,
Να ζητησω απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν προκύψει σε εμένα και σε όλους τους συμπολίτες μου,
Να αναφερθω στην πορεία μου μαζι με τους εθελοντές ολους αυτούς τους μήνες στο δάσος και συγκεκριμένα αναφέρομαι στη δράση σίτισης των ελαφιών που ξεκίνησε από τον Ιούλιο εως σήμερα.
Αρχικά είμαι καθετη στην θανάτωση, στο κυνήγι, στην στείρωση και σε κάθε είδους παρέμβαση που αφορά το Πλατωνι DAMA DAMA καθως προστατεύεται από την εθνική και τη διεθνή νομοθεσία. Προστατεύεται σύμφωνα με το Νομοθετικό Διάταγμα 86/1969, ενώ περιλαμβάνεται και στο Παράρτημα ΙΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης. Επιπρόσθετα, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της IUCN ως είδος «Μειωμένου Ενδιαφέροντος» (LC: Least Concern) (Masseti & Mertzanidou 2008). Στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως «Κινδυνεύον» (Endangered) σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο (Λεγάκις & Μαραγκού 2009). Ο πληθυσμός της Ρόδου είναι ο παλαιότερος νησιωτικός πληθυσμός της Μεσογείου που επιβιώνει ως σήμερα και θεωρείται υψίστης σπουδαιότητας (De Marinis et al. 2022). Επιπρόσθετα, γενετικές αναλύσεις έδειξαν ότι ο πληθυσμός της Ρόδου έχει αρχαία καταγωγή, παρουσιάζει ιδιαίτερη γενετική ταυτότητα και διατηρεί τη γενετική ποικιλότητα του αρχικού πληθυσμού (Masseti et al. 2008, De Marinis et al. 2022).
Η πρόσφατη επίσημη μελέτη κάνει αναφορά για πληθυσμό που εκτιμάται μεταξύ 6.184 ελαφια (νυχτερινές καταγραφές) και 6.278 και αυτά τα δεδομένα πριν τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το νησί μας. Σήμερα εκτιμάται μεταξύ 2000-4000 ελαφια.
Επίσης να λάβουμε υπόψη οτι:
Το Πλατωνι αναπαράγεται μια φορά το χρόνο και κάθε θηλυκό γεννά ένα μικρό το οποίο απογαλακτίζεται σε ηλικία 4 μηνών και ανεξαρτητοποιείται μετά από ένα χρόνο.
Τα αρσενικά ωριμάζουν σεξουαλικά μετά από ένα χρόνο, ενώ τα θηλυκά μετά από 16 μήνες.
Ξέρουμε πόσα Πλατωνια χάθηκαν στις φωτιες και πόσα γεννήθηκαν? Σίγουρα οσοι βρεθηκαν στις φωτιες ειδαν με τα ματια τους πάρα πολλα θανατωμενα απο ασφυξία.
Υπάρχει επίσημη μελέτη που να προσδιορίζει ακριβή αριθμό Πλατωνιων που κατάφεραν να επιβιώσουν?
Με ποια δεδομένα μιλάνε για υπερπληθυσμο και συγκεκριμένα για 15χιλ ελάφια?
Γιατί δεν αναφέρουμε:
1.Τις ζημιές που προκαλούν τα ανεπιτηρητα κατσίκια?
2.Τους ανύπαρκτους τίτλους ιδιοκτησίας?
3.Οτι υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα λαθροκυνηγοι?
4. Οτι σε όλη την Ελλάδα έχουν εναντιωθεί με πορείες στο Σύνταγμα για την ακρίβεια, ενω οι δικοι μας αγροτες εστιάζουν και στρέφονται εναντίον ενος προστατευόμενου ζώου.
5. Ότι πολλά εστιατόρια στα χωριά όταν ρωτήσεις το πιάτο ημέρας σου λένε "ελαφι"
5. Ότι οι ζημίες προκαλούνται σε αναλογία στο 90% απο κατσίκια και 10% από ελάφια. Επειδή όμως είναι οι κατσίκες του γείτονα δεν τον κατηγορούμε, αντιθέτως επιλέγουμε να καλύπτουμε ο ένας τον άλλο για να απαιτήσουμε από κοινου επιδοτήσεις!
6. Πόσες φορές σε επιτόπια έλεγχο "ζημιάς από ελάφια" ήταν από κατσίκες...
7. Φρόντισε κάνεις για την επιβίωσή των ελαφιών μετα τις συνεχόμενες πυρκαγιές στο νησί μας...
8. Οταν στην ίδια περιοχή υπάρχει υψηλή πίεση από είδη που είναι βλαστοφάγα (πχ αίγες) τότε στρέφεται το Πλατωνι στη βόσκηση.
9. Έχει παρθεί κάποιο μέτρο ώστε να αποφευχθούν τα τροχαία ατυχήματα όπου και απο εκεί έχουμε απώλειες..
10.Τι απέγινε το παρκο στον Αγιο Σουλα, λειτούργησε πότε σωστά και γιατί εγκαταλείφθηκε. Ποια η πορεία και ποια η κατάληξη του... Επειδή μιλάμε για πάρκα!
Διερωτώμαι τόσα χρονια με τόσες ζημίες που καταλογιζουν στα ελάφια οι αγρότες γιατι δεν προστάτεψαν τις περιουσίες τους με περιφράξεις, εστω και με μικρης τασης ρευμα? Εβαλαν πλαστικό πλέγμα? Με το σκεπτικό να προστατέψουν τις καλλιέργειες η να θανατώσουν ελάφια? Οι εικονες μιλανε άπο μονες τους! Η λυση ηταν να δημιουργηθεί ενας φραχτης χωρις αρχη και τελος συνολικού μήκους 8 χιλιομέτρων απο όπου μπορούσε να έχει πρόσβαση το ελαφι και απο τις δύο μεριές???
Εγω πιστεύω οταν θες να προστατεψεις κατι ακριβό πχ ένα κοσμήμα παίρνεις χρηματοκιβωτιο δεν βγαίνεις έξω να σκοτώσεις ολους τους κλέφτες.
Επανέρχομαι οσον αφορά τα παρκα που θέλουν να δημιουργήσουν τι πιστεύουν οτι θα πετύχουν?
Τα ελάφια είναι ευαίσθητα ζωα στο θέμα καρδιάς,
ποσα ζωα θα χαθούν στο κυνήγι αιχμαλωσίας τους?
Πως θα τα κυνηγήσουνε? Δεν πιάνεται ενα άγριο ζωο οπότε θα χρησιμοποιήσουν αναισθησία? Πως ξέρουν το βάρος του κάθε ζώου?
Υπάρχει αρκετός χώρος για εγκλωβισμό όλων των ζώων?
Τι θα γινει με οσα δεν αιχμαλωθουν?
Θα πολλαπλασιαστούν πιο γρήγορα???
Οι αιμομιξίες που θα δημιουργηθούν μεσα στα παρκα δεν θα αλλαξει την γενετικη του ταυτότητα?
Υπάρχει κάποιος επιστήμονας που έχει κανει μελέτη και είναι σύμφωνος με όλα αυτά τα δεδομένα????
Η δράση για την σίτιση των ελαφιών που έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο δείχνει πόση ανάγκη έχει το δάσος από καθάρισμα μιας καί υπάρχουν άπειρα σκουπίδια βλαβερά για την υγεία του Πλατωνιου καθώς και ποση ανάγκη είχε το ζωο από τροφή, νερο και ασφάλεια!!! ΚΑΝΕΊΣ ΜΑ ΚΑΝΕΊΣ δεν βοήθησε τα Πλατωνια και την δράση μας. Τώρα ενδιαφερθηκαν απο Περιφέρεια και από Δήμο ΑΛΛΑ για την θανατωση του.
Η δραση στηρίχθηκε απο τους συμπολιτες μας και τους συλλογους από το εξωτερικο έως σήμερα και αυτοι θα ειναι στο πλευρό μας για να προστατεύσουμε το Ελαφι μας.
Δεν θα αφήσουμε το Πλατωνι μας ερμαιο σε κανένα επικίνδυνο απαιδευτο πολιτικό ον που εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα.
Θα μας βρείτε ΟΛΟΥΣ απέναντι σας!!
Αν εσείς αγαπάτε το χρήμα, εμείς αγαπάμε τα ζώα και ένα καθαρό περιβάλλον να αναπνέουμε εμείς και τα παιδιά μας, βάλτε το καλά στο μυαλο σας!