Θανάσης Μπαράκας: Το  νομοσχέδιο Χατζηδάκη  δίνει το τελειωτικό κτύπημα στους εποχικούς εργαζόμενους

Ρόδος,  16 Ιουνίου  2021

- Θανάσης Μπαράκας: Το  νομοσχέδιο Χατζηδάκη  δίνει το τελειωτικό κτύπημα στους εποχικούς εργαζόμενους

- Εξαιρετικά δύσκολη θα είναι και φέτος η σεζόν για τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Επιπλέον το νομοσχέδιο για τα εργασιακά έρχεται για να κάνει την κατάσταση δυσκολότερη από ότι ήδη είναι.

Όσοι προσληφθούν  φέτος στα ξενοδοχεία της Ρόδου και των υπολοίπων  νησιών σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, θα δουλέψουν σε δύσκολες συνθήκες, που θα γίνουν δυσκολότερες εξαιτίας του νομοσχεδίου για τα εργασιακά.

Γιατί είναι πιθανό και  κάποιοι να μην καταφέρουν φέτος να προσληφθούν στα ξενοδοχεία, είτε γιατί  οι αφίξεις από κάποιες  μεγάλες τουριστικές αγορές γίνονται με αργούς ρυθμούς   είτε γιατί ορισμένες  άλλες, δεν λένε να ανοίξουν για την Ελλάδα όπως για παράδειγμα αυτή της Μεγ. Βρετανίας που είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

Υπενθυμίζεται  πως οι προσλήψεις  στα ξενοδοχεία είναι άμεσα συνυφασμένες με τις αφίξεις των τουριστών και τις πληρότητες.

Αυτό  σημαίνει, πως θα χρειαστούν μέτρα στήριξης για αυτούς που θα μείνουν εκτός εργασίας φέτος.

Όσοι  θα δουλέψουν  θα είναι δέσμιοι των διατάξεων του νομοσχεδίου που θα ανατρέψει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τα εργασιακά. Η  διαφήμιση του νομοσχεδίου  στην οποία καθημερινά σχεδόν επιδίδεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν μπορεί να καλύψει το γεγονός, ότι το οκτάωρο περνάει στην ιστορία   και τη θέση του παίρνει η πολύωρη απασχόληση χωρίς την ανάλογη αμοιβή και για τους εργαζόμενους στις ξενοδοχειακές και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις.

 

 

 

Δεν πείθουν και οι διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι θα μείνουν ανέγγιχτες οι  κλαδικές  συμβάσεις των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και των απασχολουμένων στον τουρισμό.

Στη πραγματικότητα οι εργαζόμενοι θα είναι εξαρτημένοι από ατομικές  συμβάσεις που δεν θα τους διασφαλίζουν  μισθολογικά και ασφαλιστικά.

Η κυβέρνηση, με επιχείρημα τον εκσυγχρονισμό και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας προς όφελος υποτίθεται των εργαζομένων, ισοπεδώνει και τα ελάχιστα δικαιώματα που άφησαν όρθια τα  μνημόνια. Μάλιστα επιδίδεται σε αγώνα εδώ και καιρό για να πείσει για τα δήθεν οφέλη της ψηφιακής κάρτας. Στα πλαίσια αυτά οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι που θα δουλεύουν για πολλές ώρες  επτά ημέρες την εβδομάδα αφού και η Κυριακάτικη αργία θα γίνει παρελθόν.

Με αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα γίνονται πράξη τα όνειρα  της τρόικας, του ΣΕΒ, της εργοδοσίας και της ολιγαρχίας αφού δεν μένει όρθιο τίποτε στα εργασιακά. Ακόμη και το ΣΕΠΕ καταργείται και γίνεται ανεξάρτητη αρχή χωρίς έδρα στα νησιά για να διενεργεί εξονυχιστικούς ελέγχους και στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά βλάπτει σοβαρά τα δικαιώματα και  των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και το ΜέΡΑ 25 δεν πρόκειται να δεχθεί την ισοπέδωση των δικαιωμάτων που  κατακτήθηκαν με αγώνες.

ΥΓ.

Όσο για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ομιλούν για εξάμηνη  απασχόληση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία τους ζητούμε να ενημερωθούν καλύτερα. Ακόμη   και πριν από την πανδημία ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τους εποχικούς να απασχοληθούν έξι μήνες.

 

 

Θανάσης Μπαράκας

Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ 25

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...