Θανάσης Μπάρακας  :  Aκούει ο κ. Βασίλης Κικίλιας την κραυγή αγωνίας των νησιωτών;

Ρόδος,  31  Mαρτίου  2021-Θανάσης Μπάρακας  :  Aκούει ο κ. Βασίλης Κικίλιας την κραυγή αγωνίας των νησιωτών;

- Εκτεθειμένοι όχι μόνο στον κορονοϊό αλλά και σε κάθε ασθένεια είναι οι κάτοικοι στα νησιά της Δωδεκανήσου, ιδίως τα μικρά, καθώς το ΕΣΥ παραμένει στην εντατική.

Εξαιτίας της τραγικής έλλειψης γιατρών, οι κάτοικοι στα νησιά  ζουν με το φόβο μην αρρωστήσουν. Ζουν με το φόβο  την ανασφάλεια αλλά  και την πικρία ότι η πολιτεία τους θυμάται μόνο στις εκλογές.

Σοβαρές νόσοι όπως οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά είναι η πηγή της διαρκούς ανησυχίας και της ανασφάλειας των ανθρώπων αυτών που δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει.Και οι συνεχείς διακομιδές των συμπατριωτών τους, στα νοσοκομεία της Ρόδου, των Αθηνών και της Κρήτης, γιγαντώνουν τους φόβους και δεν αποτελούν λύση.

Το παράδειγμα της Σύμης είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό σε όλα τα Δωδεκάνησα και δείχνει τη γύμνια του ΕΣΥ, αφού τις ανάγκες 3.500 ανθρώπων,  καλύπτουν τρεις αγροτικοί γιατροί.

Και δεν ήταν λίγες οι φορές που κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές στη Σύμη, επειδή δεν υπήρχε γιατρός ειδικότητας και για τη μεταφορά των ασθενών χρειάστηκαν και 13 ώρες.Θυμίζουμε το περιστατικό με κάτοικο της Σύμης, που έπαθε  εγκεφαλικό και   μεταφέρθηκε τελικά όχι με Super Puma αλλά με το πλοίο της γραμμής . Και δεν είναι το μόνο υπάρχουν πολλά όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας που τόνισε, πως  είναι αναγκαίο να προκηρυχθούν δύο θέσεις γιατρών  με ειδικότητα,  για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων επί 24ωρου βάσεως.

Πόσες δεκαετίες πρέπει να περάσουν ακόμη και πόσοι άνθρωποι πρέπει να χάσουν τη ζωή  τους για να καταλάβει η  πολιτεία  πως  για

 

την κάλυψη των θέσεων ιατρών στα νησιά ιδίως στα μικρά αλλά και στα μεγαλύτερα χρειάζονται οικονομικά κίνητρα;

Ο Δήμος Σύμης έχει κάνει ήδη την αρχή, προσφέροντας στέγη  και τροφή στους ιατρούς που θα δεχθούν να πάνε να υπηρετήσουν στο νησί . Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας γιατί συνεχίζει να κωφεύει για τα αυτονόητα;

Ακόμη και ο εμβολιασμός των κατοίκων στα νησιά για τον κορονοϊό στο πόδι σχεδιάστηκε,  ενώ θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το ΜέΡΑ 25 με παρεμβάσεις, ανακοινώσεις αλλά και ερωτήσεις στη Βουλή, αναδεικνύει και θα συνεχίσει να αναδεικνύει,  τη σοβαρή νόσο που ταλανίζει τον  τομέα Υγείας.

Γιατί όμως   ο υπουργός Υγείας αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις του κόμματος;

Γιατί η κυβέρνηση περιφρονεί  τους νησιώτες και τους θεωρεί πολίτες δεύτερης διαλογής και παραπέμπει την περιβόητη νησιωτικότητα στις καλένδες;

«Η ζωή στο νησί δεν είναι εύκολη υπόθεση. Παλεύεις καθημερινά για τα αυτονόητα.  Τρέμω στην ιδέα μην πάθω κάτι εγώ ή οι γονείς μου. Ζητάμε ένα γιατρό να μας προστατεύει. Έναν γιατρό ήρωα», λένε οι κάτοικοι της Σύμης μεταξύ άλλων στο βίντεο που έφτιαξαν και κάνει ήδη το γύρο του διαδικτύου. Το βίντεο είναι η κραυγή αγωνίας των Συμιακών που έφθασαν στα όρια τους, γιατί  βιώνουν καταστάσεις που θυμίζουν δεκαετίες που πέρασαν.

 

 

 

 

Δεν γίνεται εν έτη 2021, οι κάτοικοι των νησιών να τρέμουν και στην ιδέα  μην αρρωστήσουν γιατί δεν υπάρχουν γιατροί  και η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει πρόχειρα το σημαντικότερο τομέα που είναι η Υγεία να σχεδιάζει  και να υλοποιεί  στο πόδι  και εν τέλει  να επαίρεται για την …αποτυχία της.

Θανάσης Μπαράκας

Μέλος Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ 25

 

 .

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...