Η 16η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Του διατροφολόγου Μανώλη Μοράρη - Διατροφή είναι ο τρόπος κατά τον οποίο τα τρόφιμα, που επιλέγουν τα άτομα, διατρέφουν το σώμα.
Από τον Οκτώβριο του 1980 καθιερώθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη .
 Μήνυμα «  Είμαστε ό, τι τρώμε… »  
Σήμερα η πείνα απειλεί περισσότερους από 800 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη .
Ο  υποσιτισμός, η διατροφική ανασφάλεια, οι άθλιες συνθήκες υγιεινής και ο περιορισμός της βιοποικιλότητας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των υπό ανάπτυξη χωρών .
Αντίθετα, στις αναπτυγμένες χώρες το πρόβλημα της παχυσαρκίας απειλεί την υγεία εκατομμυρίων πολιτών .
Επιπλέον, ειδική περίπτωση διατροφικής διαταραχής είναι και η Νευρική Ανορεξία .
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής δίνει το έναυσμα να προβληματιστούμε σχετικά με τις διατροφικές μας συνήθειες και το διατροφικό μας μέλλον.
Τι είναι όμως η παχυσαρκία;
Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Αυτή η αύξηση της ποσότητας του σωματικούς λίπους, συνεπάγεται βέβαια και αύξηση του σωματικού βάρους. Από το 1948 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει εντάξει στον κατάλογο των παθήσεων.
Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη διατροφή τους, φαίνεται να εμφανίζουν τις παρακάτω διατροφικές συνήθειες :
1.Καταναλώνουν πολλά γλυκά.
2.Τρώνε πολύ λίγα λαχανικά .
3.Καταναλώνουν σνακ σε υπερδιπλάσια συχνότητα από ό, τι τα άλλα παιδιά .
4.Δεν καταναλώνουν καθόλου πρωινό .
Οι κυριότερες επιπλοκές της παχυσαρκίας:
1.    Σακχαρώδης διαβήτης
2.    Καρκίνος ενδομήτριου
3.    Χολολιθίαση
4.    Οστεοαρθρίτιδα
5.    Αρτηριακή υπέρταση
6.    Στεφανιαία νόσος
7.    Καρκίνος μαστού
8.    Καρκίνος παχέως εντέρου



Πώς πρέπει να τρώμε:
1.    Τρώμε πάντοτε καθιστοί στο τραπέζι.
2.    Τρώμε πρωινό κάθε μέρα.
3.    Τρώμε σε ατμόσφαιρα ηρεμίας και συντροφικότητας.
4.    Τρώμε αργά. Δεν καταβροχθίζουμε  γρήγορα τα γεύματα μας.
5.    Αποφεύγουμε να βλέπουμε τηλεόραση ταυτόχρονα με τα γεύματα.
6.    Οργανώνουμε τα γεύματα ανά τακτά σταθερά διαστήματα.
7.    Προτιμάμε τρόπους μαγειρέματος χωρίς πολλά λιπαρά.
8.    Αποφεύγουμε τα πολλά αεριούχα αναψυκτικά.
9.    Τρώμε «μεσογειακά», δηλαδή προτιμάμε λαδερά φαγητά, λαχανικά, όσπρια, σούπες, ψωμί
10.    Προετοιμάζουμε το κολατσιό των παιδιών για το σχολείο από το σπίτι ώστε να αποφεύγουν τα «έτοιμα» παρασκευάσματα.
11.    Τρώμε συχνά ψάρι .
12.    Τρώμε άφθονα φρέσκα λαχανικά, κυρίως εποχής.
13.    Τρώμε φρούτα ,που είναι σύμμαχοι της υγείας.
14.    Προτιμάμε το ψωμί ολικής άλεσης στα γεύματά μας.
15.    Πίνουμε πολύ νερό κάθε μέρα.
16.    Καταναλώνουμε με μέτρο το κρασί.
17.    Αποφεύγουμε τη ζάχαρη και όλα τα προϊόντα που την περιέχουν.
18.    Προτιμάμε το ελαιόλαδο στα φαγητά μας, κατά προτίμηση ωμό.
19.    Παράλληλα με την υιοθέτηση καλών συνηθειών διατροφής, πρέπει να εφαρμόζουμε και μία μέτρια σωματική δραστηριότητα, ώστε να διαφυλάττουμε την υγεία μας, την ομορφιά μας και τη μακροζωία μας .

Φωτογραφικό υλικό

Βασίλειος Υψηλάντης

Βασίλειος Υψηλάντης

Ελευθερία Φτακλάκη

Παρασκευή Ελευθερία (Λίτσα) Φτακλάκη

Ιωάννης Παππάς

Ιωάννης Παππάς

Μανώλης Δημελλάς

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Προτάσεις Verena

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Ο Ιωάννης Παππάς συνεχίζει τις περιοδείες του στο νησί της Ρόδου -Τα αιτήματα των...
Ρόδος, 22 Ιουνίου 2019-Θερμή υποδοχή του υποψήφιου Βουλευτή Δωδεκανήσου Βασίλη Α. Υψηλάντη στην...
Ο Ιωάννης Παππάς κατέθεσε την υποψηφιότητά του       Την...
Mε χιλιάδες συμμετοχές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου,  ξεκίνησε το πιο...