Η χώρα χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό - Του Γιώργου Νικητιάδη

Η πρόσφατη διακοπή της ηλεκτροδότησης στη Σαντορίνη ενεργοποίησε σημαντικούς αρθρογράφους να θυμηθούν, ότι ο τουρισμός της χώρας χρειάζεται ένα στρατηγικό σχέδιο που θα διασφαλίζει τις υποδομές στους σημαντικούς προορισμούς του. Το ατυχές συμβάν στη Σαντορίνη, που δεν θα ήταν καθόλου θέμα τύχης ή ατυχίας αν ήμασταν σοβαρά οργανωμένο κράτος, μπορεί αύριο να συμβεί και σε άλλους κορυφαίους προορισμούς μας, με κίνδυνο να υπάρξει συνολική δυσφήμιση με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον τουρισμό ολόκληρης της χώρας. Είναι γνωστό ότι μεγάλα τουριστικά νησιά μας πάσχουν από ενεργειακή ανεπάρκεια και ο κίνδυνος συσκότισής τους ελλοχεύει καθημερινώς κατά τη θερινή περίοδο.

Η ανάγκη ωστόσο να αποκτήσει η χώρα ένα στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο (εθνικό θα πρόσθετα εγώ) για τον τουρισμό μας, δεν μπορεί να τίθεται απλώς επειδή οι υποδομές μας είναι ελλιπείς. Το αναπτυξιακό σχέδιο που χρειαζόμαστε για τον τουρισμό, οφείλει να καλύψει πολύ περισσότερα και πιο εξειδικευμένα ζητήματα. Χρειάζεται να περιλαμβάνει στρατηγική, σχεδιασμό, αναλύσεις αγορών, στοχεύσεις, προτεραιότητες, χρονοδιάγραμμα, τρόπους προβολής, εξειδίκευση μορφών τουρισμού και γεωγραφικές περιοχές που θα αναπτυχθούν περισσότερο και ότι τέλος πάντων απαιτείται για να καταφέρει επιτέλους η χώρα να φθάσει το τουρισμό της στα επίπεδα που της αξίζει, τόσο από πλευράς αφίξεων, όσο και εσόδων.

Τα φετινά πολύ καλά αποτελέσματα δείχνουν ακριβώς αυτό το δρόμο, αφού αποτελούν το προϊόν της εργασίας που έγινε με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο προ διετίας για να αυξήσουμε τα συνεργαζόμενα με τη χώρα visa centers,να απλοποιήσουμε διαδικασίες και να έχουμε από τη Ρωσία και τη Τουρκία τους αριθμούς εκείνους που μας κάνουν φέτος τη διαφορά.

Αν τότε δουλέψαμε με ένα πολύ λειψό σχέδιο και καταφέραμε τόσα, φανταστείτε που μπορούμε να φτάσουμε με ένα ολοκληρωμένο 10ετές εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για τον τουρισμό μας. Υλοποιώντας ένα τέτοιο σχέδιο και τις υποδομές (που δεν είναι για το τουρισμό μόνο η ηλεκτροδότηση, αλλά και τα λιμάνια, οι μαρίνες, τα αεροδρόμια κ.α.) θα διασφαλίσουμε και το ΑΕΠ μας θα πολλαπλασιάσουμε.

*Ο κ. Γιώργος Νικητιάδης είναι τέως Υφυπουργός Τουρισμού ΠΗΓΗ: vima.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...