Στην εκδήλωση με θέμα την «Ολιστική Βιώσιμη Ανάπτυξη | από την Παραγωγή στη Γαστρονομία – Φιλοξενία» με διοργανωτή την ΕΠΟΤ Tourism Think και στο πλαίσιο του «the Rhodes Co_Lab» που πραγματοποιήθηκε στις 10/07/24, τοποθετήθηκε η Άντα Καραγιάννη, πρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας Τουρισμού.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και με τη χορηγία φιλοξενίας από το ξενοδοχείο ALILA MITSIS SELECTION. Εκλεκτοί ομιλητές ήταν ο Νικηφόρος Στειακάκης λειτουργικός διευθυντής της SFDO (Sustainable Food Destination Organization) και ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης Operations Director στην Grecotel Hotel & Resorts.
Η τοποθέτηση της Άντας Καραγιάννη:
Κάθε μέρα με τις επιλογές στο πιάτο μας, επιλέγουμε και το μέλλον μας, τον πλανήτη που θέλουμε για τα παιδιά μας. Ο κλάδος της Φιλοξενίας, η γαστρονομία, ενθαρρύνουν τον πρωτογενή τομέα για μεγαλύτερη ανάπτυξη και απασχόληση στην περιοχή μας, με δεδομένο ότι τα προϊόντα που δίνει το μοναδικό μικρο-κλίμα των νησιών μας είναι υψηλής θρεπτικής και γευστικής αξίας.
Καθήκον μας είναι να χαιρόμαστε τη φύση και τον κόσμο. Η παρατήρηση και η φύση μας δίνουν την απάντηση σε όλα. Η φύση είναι ο κύριος φορέας γνώσης και εμείς είμαστε φύση, σύμφωνα με τους Ίωνες φιλοσόφους. Είναι όμως στην αντίληψή μας;
Το θέμα της εκδήλωσης «Ολιστική Βιώσιμη Ανάπτυξη | από την Παραγωγή στη Γαστρονομία – Φιλοξενία» αναφέρεται στον πρωτογενή τομέα, τις καλλιέργειες, την αναγεννητική γεωργία, την μεταποίηση των τοπικών προϊόντων, τη σχέση και συμβολή τους στον τριτογενή τομέα της Φιλοξενίας, την εξέλιξη της Γαστρονομίας, τις βιωματικές εμπειρίες, την αναφορά στην επιστημονική προσέγγιση της Μεσογειακής διατροφής.
Η γαστρονομία έχει εξελιχθεί κατά τρόπο ανατρεπτικό στη Φιλοξενία, υιοθετώντας πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης με τοπικά προϊόντα, σύντομη αλυσίδας μεταφοράς, πιστοποιημένους παραγωγούς, γεύσεις αυθεντικές που γνωρίζουν στον επισκέπτη την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, την ιστορία του και κερδίζουν μερίδιο στην μνήμη του.
Σήμερα λοιπόν, όλοι οι συμμετέχοντες, εμπλεκόμενοι άμεσα ή έμμεσα στους παραπάνω στόχους, ενώ προερχόμαστε από τόσο διαφορετικούς κλάδους, (καλλιεργητές, γεωπόνοι, μελισσουργοί, βιοτέχνες, αυτοδιοίκητοί, επιχειρηματίες, οικονομολόγοι, τουριστικοί πράκτορες, στελέχη και διευθυντές ξενοδοχείων, ξενοδόχοι, chef,κλπ) αποτελούμε αλλά και φαινόμαστε μέσα από το κοινό ενδιαφέρον μας για το θέμα, ΩΣ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ. Ας συμφωνήσουμε λοιπόν όλοι ότι έτσι θα λειτουργούμε. ΟΜΑΔΑ με εν-συναίσθηση, ο ένας κλάδος για τις ανάγκες, τις δυσκολίες, τους στόχους του άλλου. Για να «γυρίσουμε» το πρόβλημα σε λύση στην αλυσίδα αξίας ξεκινώντας από τη διαχείριση της παραγωγής. Να χαιρόμαστε με τις επιτυχίες του άλλου, του κάθε μέλους της ομάδας. Να έχουμε αλληλεγγύη, να βοηθάμε, να συμβουλεύουμε, να μαθαίνουμε, να μοιραζόμαστε, να χαιρόμαστε. Αυτό σημαίνει να δίνουμε χρόνο όπως σήμερα πέρα από την εργασία και τα οικογενειακά μας για ένα καλύτερο αύριο.
Να κάνουμε λοιπόν ένα κλικ στο μυαλό μας και να αποφασίσουμε πως θα πάψουμε απλά να εργαζόμαστε, να παράγουμε και θα γίνουμε ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ. Κάποιοι από εμάς και καλλιτέχνες, θα δημιουργούμε στο χωράφι, στην κουζίνα, στο εστιατόριο, στο σπίτι. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η τεχνολογία, η καινοτομία είναι κλειδιά τόσο για την καλλιέργεια και την μεταποίηση όσο και για τον τουρισμό. Μ’ αυτά θα βαδίσουμε και με τη στήριξη πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού ιδρύματος για το ερευνητικό κομμάτι της διαδρομής.
Επιτρέψτε μου να κάνω μια προτροπή που αφορά τον ξενοδοχειακό κλάδο.
«Συνεργασία με τους tour operators για την εφαρμογή ESG κριτηρίων, για το κοινό όφελος, για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Η αλλαγή για τα παραπάνω στην πολιτική μπουφέδων, αφορά: μικρότερη ποσότητα, ποικιλία, καλύτερη ποιότητα, τοπικά προϊόντα, μικρή εφοδιαστική αλυσίδα. Τα παραπάνω για να είναι κατανοητά / αποδεκτά, απαιτούν «εκπαίδευση του πελάτη» πρωτίστως από τους tour operators. Το φαγητό είναι μια απόλαυση που απαιτεί σεβασμό τόσο από τον δημιουργό και αυτόν που το προσφέρει όσο και από τον καταναλωτή του.
Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι, εργάζονται εντατικά να αναπτύξουν την κουλτούρα βιώσιμης ανάπτυξης και τις πολιτικές κυκλικής οικονομίας με έμφαση στην εκπαίδευση και τις πρακτικές εφαρμογές προσδοκώντας οφέλη, άμεσα για το περιβάλλον αλλά και κοινωνικά, οικονομικά, μακροπρόθεσμα δε για την ποιότητα της ζωής όλων μας».
Συμβολικά διαθέτουμε στους συμμετέχοντες, σπόρους από την εναλλακτική κοινότητα ΠΕΛΙΤΙ με τη δέσμευση να στείλουμε στην τράπεζα σπόρων, δικούς μας γηγενείς. Επίσης, διαθέτουμε σακούλες οικιακής ανακύκλωσης, προσφορά της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Η άμεση ανταπόκριση των ανωτέρω φορέων αναδεικνύει τη σημαντικότητα του θέματος, το ομαδικό πνεύμα που αυθόρμητα αναπτύσσεται, σε μια άτυπη κοινότητα που δημιουργείται για τον μετασχηματισμό της Ρόδου σε πρότυπο βιώσιμο τουριστικό οργανισμό από το «the Rhodes Co-Lab».
Να έχουμε πάντα κατά νου ότι οι άνθρωποι κάνουν τα πράγματα!(pp)
Λίγα λόγια για την ΕΠΟΤ:
Η ΕΠΟΤ Tourism Think Tank είναι ένας ανεξάρτητος, εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός, κοινωφελής οργανισμός που απαρτίζεται από επαγγελματίες, εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκούς και έχει ως αποστολή την διάχυση ιδεών και επιστημονικά τεκμηριωμένων θέσεων, προτάσεων και λύσεων σε θέματα που αφορούν τον τουρισμό σε περιφερειακό, εθνικό, διεθνές επίπεδο. Η «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – TOURISM THINK TANK» (ΕΠΟΤ), είναι μια Δεξαμενή Σκέψης που προσεγγίζει τον τουρισμό ολιστικά με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών και επιχειρήσεων σε αρμονία με το περιβάλλον.
Με τιμή,
Άντα Καραγιάννη
Πρόεδρος ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ